Защо Пекин избра дистопична гледка за Олимпийските си игри?

Те имат своето значение още при летните Олимпийски игри
Обновена: 10 фев 2022 19:38 | 10 фев 2022 19:32, Нели Христова
13
Защо Пекин избра дистопична гледка за Олимпийските си игри?
Снимка: БГНЕС

Докато олимпийските скиори и сноубордисти се борят срещу смелчаците, които се движат надолу по 60-метрова ски рампа на Зимните игри в Пекин тази седмица, зрителите умуваха относно гледката на необичаен фон: мрачни индустриални структури, които някои погрешно наричат ​​атомни централи.

Фактът, че почти всички писти са с изкуствен сняг не придизвика толкова толкова внимание, колкото сцените зад тях. Това се превърна в такава тема за разговор, че Big Air Shougang, стадион в покрайнините на Пекин, сега е обект на подигравки в социалните мрежи. Потребителите в Twitter публикуват постове, някои придружени от въздушна снимка на околностите му, в които го описват като "адски пейзаж" и "дистопичен".

Но спортистите и един архитект, които разговарят с VICE, имат много различен поглед върху голямото спортно съоръжение, сега постоянен спортен стадион, преустроен от останките на несъществуваща стоманодобивна фабрика.

"Толкова голяма част от съвременните олимпийски игри са свързани с индустрията. И толкова много ски и сноубордове, използвани в тези олимпийски игри, идват от китайски фабрики. Това е напомняне за тази тясна връзка, дори ако тази конкретна фабрика вече не се използва", казва Франсоа Бланяк, доцент по архитектура в Националния университет на Сингапур.

Докато стоманодобивната фабрика е затворена преди повече от десетилетие, за да изчисти въздуха за Летните олимпийски игри през 2008 г., охладителните й кули остават непокътнати. Сега с логото на Пекин 2022 по протежение на цилиндричните си стени, кулите допринасят за индустриалната атмосфера на големите въздушни събития на Зимните олимпийски игри.

Спортистите, които са участвали на ски скока, също са видели "лудите неща от пушек" в по-добра светлина, като някои го оприличават на свят на "видео игри".

"Когато щракнете върху ските си в горната част на скока, това е много причудлива гледка, гледайки към индустриален Пекин на заден план", казва новозеландският скиор по свободен стил Бен Барклай пред VICE, добавяйки, че там се получават страхотни снимки. "Този ​​в Пекин е също толкова добър, ако не и по-добър от повечето скокове, които караме в курорти с естествен сняг. Той е построен и поддържан при невероятен стандарт."

Айлин Гу, родената в САЩ скиорка по свободен стил, която спечели злато за Китай във вторник, споделя подобни настроения. "Мястото е фантастично", казва 18-годишното момиче пред репортери в Пекин. "Огледайте се, никъде другаде все още няма сняг, някак си, когато карате ски на този скок, се чувствате сякаш сте на ледник някъде."

Френският скиор Антоан Аделис заяви пред Reuters: "Първият път, когато бях на върха, бях малко разочарован, защото когато сме на върха, обикновено виждаме много планини. Но когато светнат светлините, гледката е наистина невероятна."

Според неговия дизайнер Джан Шунджи, ски скокът Big Air Shougang е вдъхновен от стенописите на Дунхуанг - известна древна форма на изкуство, открита в пещерите Могао в северозападен Китай.

Това е първото постоянно място за големи въздушни събития в света и едно от малкото нови места, построени за Игрите през 2022 г. Пекин – единственият град, който е бил домакин както на летните, така и на зимните събития – използва повторно други места, включително стадионите, наречени Bird’s Nest и Ice Cube (бивш Water Cube).

Като оставим естетиката настрана, изборът на Пекин за домакин на зимните игри беше бомбардиран с критики по политически и екологични причини.

Игрите в Пекин са първите зимни олимпийски игри, които разчитат изцяло на фалшив сняг. Снегът на последните две игри, проведени в Пьонгчанг, Южна Корея, и Сочи, Русия, беше съответно до 98 процента и 80 процента фалшив. Тази тенденция може да продължи, тъй като изменението на климата може да намали броя на градовете, които могат да бъдат домакини на зимните игри.

Създаването на изкуствен сняг изисква огромно количество вода, а китайската столица е била в хроничен недостиг на вода дори преди да започне подготовката за зимните игри, поради сушите и човешкия фактор.

Преди летните игри през 2008 г. хиляди фермери от съседна провинция Хъбей бяха принудени да превърнат 6800 хектара оризища в царевични ниви, за да пестят вода за Пекин.

Охладителните кули в Shougang, вече несъществуващи аксесоари към световноизвестното голямо въздушно съоръжение, остават като доказателство за пламенната кампания на Китай за пречистване на въздуха в Пекин за Летните олимпийски игри през 2008 г. Но е установено, че тези усилия срещу замърсяването влошават замърсяването в околните региони, ефективно прехвърляйки тежестта към по-слабо развитите съседи, които нямат лукса да бъдат домакини на международна спортна феерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
Диспотията е характерна за държавите с деспотия.През 1969 година,в полупразен магазин за хранителни стоки влиза клиент,вижда дългата опашка и възкликва: "Спътници зяпаме,мухи лапаме..."...
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте следващите зимни олимпийски игри на Саудитска Арабия. И те искат да си пласират кло акката. И подпочвените си води ще източат в името на олимпийските идеи. Останаха ли още наивници да им гледат постановката.
6
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос: преди 2 години
Кога *** ще схване, че "ски скокът" е "шанца"?Отговор: Когато *** се нсучи д пише правилно собственото си име!
5
0
 
7
 
! Отговори
Просто е преди 2 години
Китай е много разнообразно и интересно място. Аз съм имал късмета да посетя чисто индустриален и пристанищен град (Тяндзин-не знам дали така се пише) и там пушилките и смога са като в пъкъла, но съм бил и в Шънджън,Хонг Конг има и футуристични градове като във фантастичните филми. Имат разни градове копия на европейски стари градове. Има и наколни жилища в някой селски райони. При нас е същото, идете от София в Родопите, разликата е очевидна!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каранте муй.
3
1
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
А може би няма какво особено положително да се напише. Да не говорим за маменето от страна на китайските състезатели. Пълно е с клипчета вече. При сегашните качествени камери е невъзможно почти да се скрият измамите, та не знам на какво разчитат
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай и Русия са дистопични, а само в САЩ сигурно всичко е ангелско с цветя и рози и мед и масло тече по улиците ?! :) Ха-ха....
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста сложна и необичайна дума (дистопична) за вестник с куп неграмотници.

Спонсорирани публикации