Защо спря да се бориш: Смразяващото отношение на Тутберидзе към Валиева

Отиват ли методите на треньорката прекалено далеч?
18 фев 2022 09:21, Нели Христова
273
Защо спря да се бориш: Смразяващото отношение на Тутберидзе към Валиева
Снимка: БГНЕС

Беше "смразяващо" да видиш как Камила Валиева беше посрещната студено от руския си треньор след няколко падания в турнира по фигурно пързаляне в четвъртък, казва президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пред BBC.

Валиева, която бе подложена на ужасяваш стрес за 15-годишно дете, превръщайки се в главния герой в допинг скандал, допусна много грешки в представянето си във волната програма.

Нямаше прегръдка и утеха за момичето от треньорката Етери Тутберидзе, когато то слезе от леда, вместо това я попита "Защо спря да се бориш?".

Бах казва, че инцидентът поражда опасения за бъдещето на състезателката, добавяйки: "Когато след това видях как тя беше приета от най-близкото й обкръжение с огромна студенина, беше смразяващо. Вместо да я успокоят..., вместо да се опитат да й помогнат."

Тутберидзе, чиито методи на обучение от години са под светлините на прожекторите, прегърна младата рускиня, докато тя чакаше резултата си. Но мигове преди това искаше да знае: "Защо се отпусна? Обясни ми, защо?“

Бах казва, че е "много, много обезпокоен" от това, което е видял, когато е гледал състезанието по телевизията.

"Всичко това не ми вдъхва много доверие в най-близкия антураж на Камила, нито по отношение на случилото се в миналото, нито по отношение на бъдещето й", добавя той. "Как се справяш, как говориш, как се отнасяш към непълнолетен спортист на 15-годишна възраст под такъв очевиден психически стрес."

Валиева е обект на антидопингово разследване след положителна проба за лекарството триметазидин. Световната антидопингова агенция (Wada) също заяви, че ще разследва обкръжението на Валиева, включително треньори, лекари и други възрастни около нея.

Преди да разбере, че е дала положителна допинг проба, тя помогна на Руския олимпийски комитет (РК) да спечели отборното състезание в Пекин 2022, но медалите за това ще бъдат раздадени само след приключване на делото за допинг.

Светлината е върху методите на Тутберидзе

По време на събитията от последните 11 дни Тутберидзе присъства на ледената пързалка, докато Валиева продължи да тренира на фона на несигурността дали ще може да се състезава.

В първите дни, когато се появи новината за допинг пробата, Валиева бе заснета да прегръща треньорката по време на емоционални тренировки, а в биографията си на спортист в информационната служба на Олимпийските игри фигуристката посочва Тутберидзе като свой "герой".

Тутберидзе стои зад нещо като производствена линия за успешни млади руски фигуристки през последните години в клуба "Самбо-70" в Москва - включително новата олимпийска шампионка Анна Шчербакова и сребърната медалистка Александра Трусова, които са на по 17 години.

Преди тях се нарежда шампионката от 2018 г. Алина Загитова, която беше на 15, когато спечели златен медал и  Евгения Медведева, която беше на 18, когато спечели сребърен медал през 2018 г. Междувременно Юлия Липницкая беше на 15, когато спечели отборното злато в Сочи 2014.

Всички те или са се пенсионирали, докато са все още тийнейджъри, или са се оттеглили от спорта без връщане.

А от начина, по който Трусова говореше в четвъртък, след като спечели сребърния си медал, скоро и тя може да бъде добавена в списъка с ранни пенсионирания.

"Мразя този спорт, мразя този спорт, мразя всичко. Няма да отида на церемонията по връчването на медалите... Не искам да отида", беше чута да казва ядосано, преди по-късно да се успокои по време на конференция и да добави: "Разбира се, това бяха само емоции и ще го обмисля и по-късно ще взема решение какво ще правя в бъдеще".

Валиева, Шчербакова и Трусова са наричани "четворен отряд", защото всички изпълняват четворни скокове, които са рядкост във фигурното пързаляне при жените. От 25-те състезателки, които се състезаваха във волната програма за жени в четвъртък, само това трио опита да ги направи.

Няма съмнение, че Тутберидзе създава високорезултатни състезатели, но със сигурност сега ще има много хора, които ще се запитат каква е цената две деца да напуснат леда, облени в сълзи в четвъртък.

Бах казва, че МОК не може да направи много, за да контролира обкръжението на един спортист.

"Виждаме, че разполагаме с изключително ограничени средства за справяне с това", казва той. "Ние не сме полиция, не можем да разпитваме и да имаме официална процедура за наказателно преследване. Нашите санкции са изключително ограничени. В крайна сметка въпросът е къде се нуждаем от подкрепата на правителствата."

Руснаците се състезават на тези игри под флага на Руския олимпийски комитет /РОК/, тъй като страната им е забранена от международни спортни събития заради санкции, свързани с нейното допинг минало.

Отиват ли методите на Тутберидзе прекалено далеч?

Ерата на Етери Тутберидзе започва през 2014 г., когато 15-годишно момиче в червено заслепи света с почти безупречна програма на музика от "Списъкът на Шиндлер".

Момичето, фигуристката Юлия Липницкая, стана сензация на Игрите в Сочи и постави треньора си Тутберидзе на картата. През осемте години оттогава Тутберидзе изхвърля една руска звезда след друга, тласкайки младите си спортисти да правят скокове толкова трудни, че са отвъд собствената им лига. Тя често е критикувана, тъй като момичетата напускат спорта с ужасни травми и хранителни разтройства.

Въпреки че няма преки доказателства, че Тутберидзе е участвала в положителния тест на Валиева, за запознатите с руската тактика е малко вероятно някакво нарушение да се случи без участието на треньора - и потенциално по-мощни фигури.

И трите състезателки на Тутберидзе на Олимпийските игри в Пекин изпълняват четворни скокове, като се въртят четири пъти във въздуха – подвиг, който никоя друга фигуристка на Олимпиадата не опита. Това осигурява на програмите им значително по-висока степен на трудност, което им позволява да останат по-напред в групите, дори и да се отделят напред.

Но тактиката й разделя експертите, като съперници и други лица в спорта изразяват опасенията си относно кратките кариери на нейните ученици и прегарянето и дълготрайните наранявания, които получават те резултат на многото интензивни тренировки.

"Повечето руски треньори… това е тяхната мисия: на всеки четири години те трябва да произвеждат олимпийски шампион", казва Одри Уайзигер, двукратен треньор на олимпийския отбор на САЩ, пред The New York Times. "Те имат различна система за избор на състезателките си."

Други спортисти и треньори казват, че женското фигурно пързаляне е останало в застой от много години и приветстват напредъка на спорта. Но те допълват, че това трябва да се прави безопасно, а момичетата трябва да използват атлетизъм и безопасни методи за обучение, за да постигнат четворните скокове.

"Мисля, че ще имаме все повече и повече американски момичета, които правят четворни скокове", казва Уайсигер. "Не съм против да преподавам на децата трудни умения, които могат да приемат. Противник съм на това, когато това означава да си счупиш крака или да вземеш наркотици. Мисля, че имаме способността и мисля, че можем да надхвърлим границите. Просто трябва да го направим интелигентно."

Тутберидзе казва, че нейните спортисти тренират до 12 часа на ден, а няколко от бившите й звезди разказват колко строго са ограничили храненето си, за да могат да бъдат достатъчно леки, за да изпълняват четворки и други трудни елементи.

Обучението на Тутберидзе изглежда разчита на това, фигуристките да са възможно най-леки, което им помага да се въртят повече, преди да напуснат леда в скоковете си. Това може да причини тежки наранявания на гърба. Една атлетка, която започва да тренира с Тутберидзе, когато е на 13, беше записана във видеоклипове, приземяваща  четворен скок. Но на 14 тя вече не можеше да скача поради контузия на гърба. Друга ученичка, която изпълнява четворни скокове, се пенсионира преди олимпиадата заради контузия в гърба.

След като нейните фигуристки влизат в историята, Тутберидзе изглежда бързо преминава към по-млади звезди. ТЕ могат да се сблъскат с трудности, когато достигнат пубертета, обяснява Уайзигер, защото променящите се тела ги принуждават да научат отново много умения. Често те не могат да си върнат някои от тези умения.

След като завладя света през 2014 г., кариерата на Липницкая се развихри и тя напусна спорта само три години по-късно. Тя разкри, че е страдала от анорексия и се е започнала стационарно лечение. След последното си състезание Липницкая каза, че е хвърлила кънките си в килера и никога не е поглеждала назад. "Вече не съм привлечена от леда", заяви тя през 2017 г.

Нейното хранително разстройство не би трябвало да изненада тези, които обръщат голямо внимание на спорта. Тутберидзе казва пред пресата през 2014 г., че се радва, че Липницкая понякога може да се издържа с "хранителни вещества на прах."

Златните и сребърните медалисти на Тутберидзе от Олимпиадата през 2018 г. се също говорят за подобни рестриктивни диети. Загитова, която спечели златото тази година, каза, че тя и Евгения Медведева, сребърната медалистка, са изплаквали устата си и изплювали водата, вместо да я пият по време на олимпийския сезон.

Медведева, която беше спрягана за златен медалист, преди да бъде изпреварена от Загитова, каза пред руски медии, че е трябвало да остане възможно най-слаба през олимпийския сезон 2018 и не би могла да изпълни програмата си, ако случайно качи някой килограм. Тя каза, че няма много мускули, което кара тялото й да задържа вода и прави всичко "много трудно" и причинява щети на тялото й.

Тя напусна Тутберидзе малко след Олимпиадата, за да тренира в Канада, където треньорът й я свързва с диетолог. Едва тогава тя започва своите по-здравословни отношения с храната, споделя Медведева пред руски новини, защото изпитва постоянен страх да стои на кантара.

В крайна сметка Медведева се върна да тренира с Тутберидзе по време на пандемията, преди да се оттегли с контузия на гърба, която я направи неспособна да се обърне на една страна. Загитова спря да се пързаля през 2019 г., на 17, а преди това каза, че ще трябва да отслабне, за да се състезава с по-младите фигуристки, приземяващи четворки.

Друга бивша кънкьорка при Тутберидзе, Полина Шубодерова, каза пред руските медии, че "дори и да си уморен или да си контузен, пак отиваш на леда и работиш". Тя сподели още, че при Тутберидзе всеки ученик записва теглото си преди тренировка и не може да има колебания в него над половин паунд.

Изглежда, че малко се е променило с най-новата реколта от състезателки на Тутберидзе. Според хореографа Даниил Глейхенгаузд, Шчербакова веднъж казала, че се е нахранила, след като е изяла две скариди за вечеря и че е имала късмет да не е обсебена от храна като някои други момичета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ха-ха-хаАбаджиев
216
6
 
12
 
! Отговори
214 преди 2 години
Треньорката била строга, не им давала да ядат, карала ги да работят до изнемога. Ами как се става първи в спорта с маане на банички и седене пред телевизора ли? Зрители са очаровани от изпълнението на нейните момичета, защото са работили здраво, тя също е вложила много, те знаят каква е играта, ако не искат, просто не се хващат и забравят за медалите. Конкуренцията е убийствена, какво се очаква? И да, момичето се отказ, но за това има вина МОК ДОК и всички медии, които я смазаха, а не треньорка
215
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя е най добрата и си е наше българско момиче от Казан.Само се вгледайте в лицето и и ще ви стане ясно че е чиста българкa.Такива лица може да срещнете навсякъде в България.Българската красота не може да се обърка.
214
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная, какво се очаква за да бъде един спортист шампион, освен да работи в продължение на години, с часове, да спазва диети и т.н. Тази лекота на изпълнението на Валиева не се постига с час - два работа. Кой спортист може да постигне феноменални резултати, ако не работи къртовски? Какво се правят на ударени, че нещо взето от нея преди месеци ще повлияе на четворните и скокове.
213
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Няма ли да ни осведомите на колко години беше Тара Липински,когато спечели златен медал?Тогава бяха едни хвалебствия,едни въздишки,ц,ц,...
212
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съветски комунистически традиции !
211
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еми , това е нормалното отношение според руските стандарти на ушанските зве-рил-ници ...
210
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хах Семейните им ценности ,родител 1 ,родител 2 ,ТО ,трети пол ,четвърти пол, пети ,шести ,СоДо/мия ,зоофилия ,...Евро ценности ,нали ?
209
3
 
7
 
! Отговори
111 преди 2 години
Точно тоя *** да пуска в ефир подобни разсъждения в случая си е направо кощунство.
208
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Камила Валиева е БЪЛГАРКА от Волжска България!!!!На само при руските изроденяци може да има такова отношение към деца, включително да ги тъпчат със забранени химикали!
207
4
 
9
 
! Отговори
Hcuvjvjh преди 2 години
Браво на тутберидзе! И на валиева! И аз искам да правя четворни скокове *** не мога
206
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оравилно й го е казал!
205
5
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Сутринта написах едно мнение за съмнителната стойност на тая статия и вече има потвърджение за правилността на написанот от мен.CAS-спортният съд е излязъл с декларация за неправомерността на действията на ВАДА и МОК респ-съмнителният морал при вземането на решения и сега МОК и ВАД пищят!Не бива да се бърка това решение с други предишни решения спрямо руските спортисти.В случая МОК/ ВАДА са дествали неправомерно,необективно/пристрастно/,проявили са необяснима, неоправдана и осъдителна жестокост
204
20
 
14
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
В Русия човека няма стойност.
203
6
 
17
 
! Отговори
българина преди 2 години
аз предлагам да разрешат на американките да се назобат с каквото искат и да се пробват четворно.... ако не успеят санкции няма.
202
1
 
8
 
! Отговори
българина преди 2 години
искам същия въпрос да го зададат на нашите национали по футбол волейбол баскебол и т.н....сигурен съм че няма да се разплачат защото не им пука
201
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 217 Ами защо махнахте бай ви Тошо като беше така хубаво бе! Нали вие ком.унягите го махнахте. Нямаше тогава демократи и ЕС.
200
1
 
4
 
! Отговори
Costa преди 2 години
Обикновените наблюдатели биха искали да утешат фигуристка след нейното представяне, но може би наставникът очакваше различен резултат, така че изглеждаше, че се е срещнал "твърде студено".
199
13
 
10
 
! Отговори
хах преди 2 години
Семейните им ценности - законно е да малтретираш дете, законно е и да си биеш жената (ама само вкъщи!!!)
198
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво искате? Да я милва по *** и да се раплаче с нея ли? Това е треньор, не е майка или баща!!!

Спонсорирани публикации