Сериозен ръст на цените на имотите, стават недостъпни за средния българин

Ръст на търсенето на жилища с 20% след началото на войната
220

С 20% се е увеличило търсенето на имоти у нас след началото на войната в Украйна, съобщават управители на агенции за недвижими имоти.
Още по темата

"Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого. Няма сериозен бизнес, който да се радва на такъв тип покачване. Жилищата започват да стават недостъпни за нормалния, за средния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, тоест няма да имаме работа", заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в "България сутрин".

По думите му това бързо покачване на цените на имотите не прави добра услуга нито на икономиката ни, нито на общество, нито на бизнеса.

Шопов изтъкна, че имотите поскъпват заради покачването с много на себестойността. Преди войната в Украйна себестойността е била 27%, а в момента гони 40%.

"Тези 13% са спекулативни. Няма обективна причина войната да повиши себестойността, но така функционира глобалната търговия. Това бързо ще бъде преодоляно, проблем са тези 27% - обективната инфлация. Дойде от огромната парична маса, която се напечата в САЩ и Европа за преодоляване стреса от Ковид. Не предвидиха тази инфлация и не я управляват. Трябваше да се каже кой ще ги плати тези напечатани пари", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него в момента имаме неуправляема инфлация, която се съпровожда от спекула.

"Много колеги, а и собственици, не предлагат апартамент на пазара, защото знаят, че цената много се качи. Това още повече намалява предлагането, търсенето е константа и цените се качват. Кой печели от този хаос в икономиката? Тарикати и спекуланти. Губят гражданите и производителите. Големият проблем за обществото са обществените поръчки, а те са стопирани в момента. Никой не подписва нови договори", каза още Шопов.

И подчерта, че гуверньорите на националните банки и финансовите министри трябва да вземат единно решение как да се функционира в този случай. В момента целия негатив трябва да поеме гражданинът.

Шопов акцентира, че в момента няма дефицит на строителни материали, а проблемът е в себестойността. Засега няма и фалити на фирми.

"За добро или за лошо, от 30 г. в света и в Европа няма по-добра инвестиция от тази в жилище в голям град. Жилището носи стойност, за разлика от биткойна и други имагинерни неща. Най-сигурното убежище за финансите е жилището", подчерта председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.

Шопов добави, че 7% от БВП идва от строителството, а всеки 14-и човек изхранва себе си и семейството си от строителство. До момента няма освободени работници в строителните компании.

"София е най-неуплътненият град в света. Има изключително много терени, но няма обществена воля да се прави инфраструктура, така че стоката да се изравни с търсенето. 30 г. търсенето е по-голямо от предлагането. Нямаме жилищна политика", заключи гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
2
 
! Отговори
Бананова република преди 2 години
стана България, с цени като в Швейцария. Тук инфраструктурата е много зле, старите сгради са неподдържани - с несанирани фасади и потресаващи стълбища, преливащи кофи, мръсотия, неподдържани градинки, прахоляк, презастрояване и т. н и цена като в средно големите европейски градове. Да не като в столиците им, но като в 3ти,4ти голям западно европейски град .Защо да не си купя там, а да купувам тук в катунчето? Само защото в момента няма по-сигурна инвестиция от тази в имот ли? Е не.
185
23
 
6
 
! Отговори
Бечо преди 2 години
Скъпи са за мързеливите,които спят до късно следобед
184
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извършва се икономическа кастрация на българското население. Защото ако няма дом, няма семейство. Хиляди момчета не смеят да мислят за семейство поради безизходица. Алчни брокери и строители продават с 200% марж кибритени кутийки. Къде е правителството?
183
5
 
5
 
! Отговори
Завеням преди 2 години
Тристаен на 12 мин от центъра на София срещу къща, скътана между три планини.
182
2
 
15
 
! Отговори
Имотко преди 2 години
Само ръст ръст ръст имоти имоти имоти по цял ден навсякъде луди хора яж пий спортувай лудувай стига с тези тухли
181
5
 
8
 
! Отговори
КуРЪ преди 2 години
Тук само от ПРОФЕСОР нагоре..... Кредити, безработни, банки, лихви, балони..... Разберете, че купуват тези, които имат пари!!!! Или тегли малки суми.... Тези с 200 бона кредит или са бъдещи IT, или ще се издигат и ще са с 5 бона заплата..... Няма как някой, който работи за 1000 ЛЕВА ДА тегли 500000 например....на Всеки му отпускат толкова, колкото заплатата му позволява да плаща..... Това е все едно да спре да се продават колите...... А това, че има много празни не е проблем....
180
13
 
6
 
! Отговори
Туск преди 2 години
Добре не ви харесва бг пазара на имоти. Можете да отиде и да купите къдег.то и колкото пожелаете Никой не ви спира Идете например на немския или амерканския пазар Там като пускате под наем ще наддават Има работа хора и пари Обаче първо дали ви стиска да поемете риска и второ имате ли парите за тва нещо Готови ли сте да четете и да проучвате много особеностите на тамошния пазар Аре да ви видя като сте такива отворковци кво ще направите.
179
0
 
32
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Е те цените не са по джоба на нормалния българин поне последните 30 години..
178
0
 
3
 
! Отговори
До Марков преди 2 години
А като се събудиш все едно ли е? То даже и като спиш има разлика, ама няма да ти обяснявам, прекалено ще ти е сложно.
177
6
 
21
 
! Отговори
Марков преди 2 години
На един човек му трябва едно легло или една спалня! Дали ще е в 30 м2 стая или апартамент от 130 м2 е все едно, като спи човек! В един блока светят 1/3 От апартаментите! Другите апартаменти си мухлясват и старее всичко останало в тях. Само надуват цените да РАБОТЯТ банките и кредитите. Харчете си парите за всичко останало НО НЕ и за втори или трети имот. Само данъци и такси да се плащат.О.к
176
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 201, здрави проверки на етапите строителство се правиха при строежа на нашите панелки. Подписа отдолу не се слагаше току-така. Новото ни строителство?! Айде нЕма нуЖда!
175
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е брокито което ни плашеше с хиперинфлация? Че не ми се четат 200 коментара. Btw в Украйна ясно може да се види кое е най-здраво строителство. Новото тухлено е сринато със земята. Панелките им явно са със здрави заварки, знаем ли.
174
1
 
13
 
! Отговори
морски преди 2 години
Защо дошлите със скъпи автомобили украински бежанци не ги продадоха, за да си купят прилични кемпери?! Това е непостижимо за много нашенци...
173
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФактТия кредити дето тарикатите теглят нали трябва да се връщат или банките правят подаръци ?
172
23
 
12
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Тарикатите купуват жилища при първа възможност, вкл. и на кредит, а бaлъците чакат да се спука балона.
171
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои ли са бaлъците? Една двустайна панелка в София, в ж.к. Младост, от 12 хиляди долара през 1992 година, стана 70-80 хиляди евро през 2022 година и продължава да поскъпва, а едни познайте кои, 30 години чакат да се спука балона.
170
7
 
32
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Теглете кредити още и когато балона гръмне, жилище на реална цена 100к ти си тегли кредит за 250 к и ще върнаш 400к... Хората са го измислили, ама докато има балъци ще има и тарикати
169
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По официални данни 900 000 младежи нито учат, нито работят ! На тях ли ще продавате тия жилища ?! хахахахахахахаха
168
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът "инвеститор" само едно има в главата - жилища , и купува като ненормален на най-високите цени , без да се замисля дали и за колко ще може да продаде след време ! Алооо , държавицата е 6 милиона хора , от които 95% са откровено бедни !
167
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, тоест няма да имаме работа", заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи. Има търсене и предлагане за всяка стока. В един реален пазар, ако няма кой да купува, цените ще падат. Сега какви други механизми работят в тоя сектор не знам. А София е изключително презастроен град.

Спонсорирани публикации