Грижа за кожата и косата през пролетта - пробвайте масло от кокум

То подхранва и овлажнява
9 апр 2022 21:15, Иванка Гъркова
0
Грижа за кожата и косата през пролетта - пробвайте масло от кокум
IStockphoto

В началото на пролетта всяка жена търси начини за хидратиране на кожата. Наред с някои козметични продукти, определени натурални средства също са доста ефективни. И вместо кокосово, което е доста популярно, употребата на масло от кокум, е онова, от което имат нужда. Подобно на какаовото и това от ший, то е изключително полезно още за косата и здравето като цяло. 

 
Може би за вас самото масло от кокум не е толкова познато. Затова ще ви кажем, че то е богато на съставки, които овлажняват, омекотяват и защитават сухата кожа, косата и устните.
 

Какво е масло от кокум?

 
То се получава от семената на индийското растение Garcinia indica или кокум, както го наричат. Има тъмнолилави плодове, всеки от който съдържа от 5 до 8 семена с кафяв цвят. В тях има мазнини и незаменими мастни киселини. И от въпросните семена се получава масло от кокум. Оставено на стайна температура, то е с по-твърда консистенция. 
 
От сиво-бяло до бяло с жълтеникав оттенък преобладава цветът на различното масло от кокум. За да стане бяло, то трябва да бъде рафинирано. А когато се развали, се превръща веднага в кафяво. Що се отнася до миризмата, тя е доста слаба. Иначе трайността му е поне една година след получаване. 
 
Може да се каже, че получаването на продукта е сложен процес. Изсушените на слънце семена се нарязват и се варят във вода. След това на повърхността се отделя мазен слой, който се събира в отделен контейнер. След това се охлажда и впоследствие се пречиства - чрез претопяване и филтриране.

Какво съдържа маслото от кокум? 

 
Ако имате по-специална грижа за кожата, може да включите масло от кокум. То е идеален продукт за широк спектър от козметични приложения. Освен това става за заместител на обикновеното масло или какаовото масло, като може да се изпозлва за приготвяне на различни ястия. Всичко това става възможно благодарение на високото съдържание на мастни киселини.
 
Палмитиновата киселина в маслото е естествено повърхностно активно вещество. То подхранва ефикасно кожата. В него има и олеинова киселина, благодарение на която не се разваля лесно. Съдържа и  витамин Е и други киселини, с което има мощни антиоксидантни свойства. Затова влиза в състава на различни кремове, лосиони, балсами за коса, сапуни и шампоани.
 

Масло от кокум - кои са ползите му за кожата? 


1. Овлажнява кожата
 
Както стана ясно, маслото има омекотяващи свойства. Неговите мастни киселини подобряват кожната бариера и така кожата задържа влагата. А това е от особено значение за поддържането на еластичността и хидратацията. 
 
Въпросното масло от кокум предпазва клетките от увреждане и възстановява еластичността на кожата. Затов влиза в много комзетични продукти.
 
2. Помага за лечението на рани 
 
Прилагането на масло от кокум върху напукани пети помага за тяхното излекуване. Това показва проуване в Индия. 

Още за предимствата на маслото от кокум четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации