Грижа за косата - твърдата вода я уврежда

Ето какво да промените в своята рутина
16 апр 2022 20:32, Иванка Гъркова
1
Грижа за косата - твърдата вода я уврежда
IStockphoto

 Грижата за вашата коса през пролетта трябва да се промени. През зимата сте използвали шампоани и балсами с по-сериозни формули. Сега ви трябват по-леки, с които да не я омазнявате допълнително и да насърчите хидратацията. Но те няма да бъдат достатъчно ефективни, ако ползвате твърда вода при миене.

Дали водата е твърда или мека, зависи от концентрацията на минерали в нея. Колкото повече калций и магнезий (или желязо, мед, варовик, натрий и други), толкова повече е твърдостта ѝ. И това рефлектира върху здравината на вашата коса, както и на много други хора по света, които се сблъскват с този проблем.

Как действа твърдата вода на вашата коса?

Пиенето на твърда вода може да е полезно за набавяне на някои основни минерали. Но същото не важи и за грижата за косата. Това не засяга безопасността на водата за пиене. Пиенето на твърда вода всъщност може да ви помогне да постигнете дневния препоръчителен прием на основни минерали.
 
Понякога след душ с прекалено твърда вода усещате кожата си по-различно. Все едно не сте се измили добре. Подобно нещо става и с косата. Така, както става суха и чуплива на морето, по същия начин е и след измиване с въпросната концентрация. Минералите например натрий, полепват по нея и остават там.
 
„Докато косата ви е мокра, минералите от твърдата вода могат да проникнат в кичурите и да кристализират, когато те изсъхнат“, казва фризьорът Девин Тот пред Byrdie. Той обяснява кристализирането с процес, който предотвратява навлизане на влага в косъма. А това означава едно – суха, чуплива и податлива на заплитане и накъсване коса.

Кои типове коса са най-засегнати?

Хората с някои типове коса са по-устойчиви на увреждане в сравнение с други. При някои твърдата вода няма да се усети, а при други състоянието на косъма ще се наруши бързо. „Текстурите на косата, които са силно порьозни, са по-податливи на минерали, проникващи по-дълбоко в структурата на косъма, което го прави по-податлив на твърда вода“, казва трихологът Бриджит Хил. И допълва, че боядисаната и третирана с повече химия коса влиза в тази група.
 
Твърдата вода уврежда най-много онези с къдрици. Защото те са по-склонни към изсушаване и бухване. Иначе, натрупването на минералите върху косата може да доведе до избледняване или промяна на боядисаната коса. Скалпът може да е сух, лющещ се или дори по-мазен от нормалното. Понякога и кожата на скалпа е раздразнена или се появява екзема.
 
Още по темата четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации