Проклятието да живееш в мезонет…. в Северна Корея

Има проблеми с асансьорите, водоснабдяването, електроснабдяването
16 апр 2022 15:10, Екип на Investor.bg
93
  Проклятието да живееш в мезонет…. в Северна Корея
Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg

За хората в много страни да живеят в мезонет е мечта. Как е в Северна Корея? Не съвсем така, пише Ройтерс.

Лидерът Ким Чен Ун продължава да строи явно бляскави високи жилищни сгради в столицата Пхенян, последната от които е 80-етажен небостъргач, завършен тази седмица.

Но избягали от страната жители твърдят, че заради ненадеждни асансьори и електроснабдяване, лошо водоснабдяване и притеснения за строителството малко хора искат да живеят на последните етажи на подобни сгради.

„В Северна Корея бедните живеят в мезонети, а не богатите, защото асансьорите често не работят надлежно и хората не могат да точат вода заради ниското налягане“, казва 31-годишният Юн Си Во, който избягал в съседна Южна Корея през 2017 г.

В КНДР той живеел на третия етаж в 13-етажна сграда, в която нямало асансьор, а приятел, който живеел на 28-я етаж в 40-етажен блок, никога не използвал асансьора, защото не работел.

На въпрос за новия 80-етажен небостъргач, който беше открит тази седмица, Юн отбелязва, че според него Ким просто се фука.

„Целта е да покаже колко са се подобрили строителните им умения, без да мисли особено за предпочитанията на местните жители“, казва студентът.

Северна Корея раздава жилищата, като купуването и продаването на апартаменти на практика е незаконно в социалистическата страна.

Но според експерти практиката е станала обичайна, стимулирана основно от хора, които са се възползвали от разрастването на частните пазари при Ким. Той обеща да подобри качеството на строителството и да изгради десетки хиляди нови апартаменти.

Икономиката му страда от самоналоженото затваряне на границите заради COVID-19, природните бедствия и международните санкции заради програмите за ядрени оръжия и балистични ракети, които според САЩ отвличат ограничените ресурси от задоволяването на нуждите на хората.

В сряда държавните медии съобщиха, че първите 10 хил. нови апартамента са били завършени в Пхенян спрямо целта за 50 хил. и похвалиха скоростта на завършването им, включително на 80-етажния небостъргач.

Работниците „гарантираха качеството на строителството“ и новите апартаменти и други сгради, предназначени за използване за образование, обществено здраве и социални услуги ще помогнат допълнително за превръщането на столицата в град, който поставя хората на първо място“, съобщи държавната осведомителна агенция КТЦА.

В четвъртък държавната медия показа как Ким открива друг жилищен комплекс, този път за членове на елита, включително известен телевизионен водещ. Това са ниски сгради с няколко етажа.

Електроснабдяването се подобри значително по времето на Ким, като предостави някои нови възможности за нощен живот, но Северна Корея все още се бори с недостиг и понякога разнебитена инфраструктура.

Мнозина се насочиха към индивидуални слънчеви панели за периодите без ток. Това предизвика силно търсене на малки уреди от потребителската електроника, но липсва достатъчно енергия за захранването на удобства като асансьори и водоснабдяване.

Лий Сан Йон, главен редактор на базирания в Сеул сайт Daily NK, който предава новини за Северна Корея, казва, че според източниците му апартаментите за обикновени хора не са готови за живеене.

Прозорците имали само рамки, а макар и инсталирани, кранчетата за вода не работели, но в последно време новопостроени луксозни жилища се предлагат с мебели и уреди.

За да гарантира, че новите високи апартаменти ще бъдат популярни, Северна Корея ще трябва да подобри още електро- и водоснабдяването и да преодолее притесненията за качеството на строителството, отбелязва Йон.

Когато той живеел в Пхенян, повечето асансьори работели само два пъти на ден в най-натовареното време за трафика в града от 6 ч. до 8 ч. и същия период вечерта.

Ниското налягане на водата често принуждава живеещите на по-високи етажи да си носят вода нагоре от приземното ниво или да инсталират собствени специални водни помпи.

При последната голяма обиколка за чуждестранни медии, организирана от правителството през 2018 г., асансьорите работеха в 47-етажния хотел Yanggakdo International, но на десетки етажи, където отседнали севернокорейски служители, нямало ток.

В същото време двама севернокорейски представители признават пред Ройтерс, че на горните нива в една от новооткритите от Ким високи сгради няма много обитатели заради притесненията за асансьорите.

„Никой не иска да рискува да се катери един час“, казва запознат източник.

Още подобни материали четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
4
 
! Отговори
Заз преди 2 години
Хич не им е лесно в северната Корея! Ако отворят страната за 24 часа с право да отидат където искат да живеят няма да остане никой там. И кравите ще избягат от тоя глад там. Вчера си купих Самсунг QLED tv и немога да разбера как Северна Корея е попаднала в тази ситуация на мизерия и робство спрямо Южна кадето работят и създават наистина добри неща.
77
6
 
15
 
! Отговори
До 80 преди 2 години
Ами пали моторетката към Северна Корея като вярваш , че там се живее по-добре.Само,че с еднопосочен билет...
76
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България бедните спят по улиците, а не в мезонети.
75
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дезинформация и пропаганда се вихри с пълна сила срещу КНДР.
74
2
 
6
 
! Отговори
Йово преди 2 години
Тука бедните нито имат мезонет нито имат асансьор.
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези въпреки, че са под ембарго и санкции от години, са много по добре от нас, имат космическа програма, строят небостъргачи и тн. Ние съвсем сме сдали багажа, особено из провинцията.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азиатците завладяват планетата бавно и методично.
71
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тези са по добре от нас,кога тук държавата ще ти даде ей така апартамент,ще гърбиш цял живот на изплащане
70
9
 
9
 
! Отговори
Гунчо преди 2 години
Точно като в България през 80-те години! Хората си правеха шега, че страната прилича на дискотека, защото имаше режим на тока, 3 часа ток и след това повече без. За отоплението през зимата също се случваше, защото имаше често повреди. Асансьорите също много се разваляха. Дали в България беше цвете? Сега критиките са за С. Корея. Вижте си пътищата и огромната престъпност, господа. Това беше хубавото тогава, че в морската градина във Варна можеше да се разхождаш нощем свободно и навсякъде в Б-я.
69
10
 
9
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Скоро и в Масквами, хаххха! Ех, че светло бъдеще, ехх! Защо така децата на Кремлин все на запад ги тегли!? Я, вижте колко е хубаво в Сев. Корея? Ами поне в Мужикистан да си стоят, пуу, начи!
68
7
 
15
 
! Отговори
Бегом преди 2 години
Всички русофили на мазонети при Ким
67
3
 
15
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 2 години
Не знам как е в КНДР, но у нас - например в ж.к. Дианабад - да живееш в 19-етажен блок с по 8 апартамента на етаж и два асансьора, от които работи най-много единият, не е нищо по-добро.
66
2
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 62 преди 2 години
Аха, директори без да са с партийни книжки. Некой друг път. Всеки ръководен кадър задължително беше партиец!
65
1
 
15
 
! Отговори
Чак пък проклятие преди 2 години
В Северна Корея така или иначе е забранено абсолютно всичко, така че катеренето по стълби си е един вид хоби и приятно занимание.
64
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та колко 80 етажни небостъргача има в Северна Корея та чак и да е проклятие да се живее там,дайте нещо за доброто старо тревно меню на поданиците на Ким,изглежда по правдоподобно като облъчване!
63
2
 
22
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 2 години
Нинова, Радев, Копейкин... да взимат северно корейско гражданство ето на мезонета им е безплатен те нали все на аванта искат и да не се връщат там има комунизъм ще им е добре.
62
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На путинистите всичко което ползват им е западно. Като се започне от ножчетата за бръснене, четката за зъби, пастата за зъби, перилните им препарати, обувки, чорапи, дрехи, коли, техника... И мечтите им са за това да могат да живеят както живеят хората на Запад. Лъжи, лъжи, лъжи... Комуниста винаги лъже. За комуниста лъжата е като въздухът, не може без нея. Защото истината за него е прекалена, а истината е че комунизмът е мъртъв. Той никога не е бил жив. Те се покланят на смъртта.
61
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак филми, някой си бил нещо си по времето на комунизЪма, ама видите ли не били партийци... А от ОФ не бяха ли? Защото навремето задължително всички бяха партийци. Нямаше искам, не искам. Така че пак лъжи...
60
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То много са лоши тия гадни западни империалисти, ама ако може да им вземем колите и техниката, че са по-добри от нашите ...
59
12
 
1
 
! Отговори
dogan преди 2 години
До АнонименНи сме вечни роби на Москва. Каквото те искат, това правят с нас. Ката е било така ще бъде вечно!

Спонсорирани публикации