Руснаците към ученици в Украйна: Войната ще свърши и Вие ще възстановявате Родината си

Станете доктори, инженери, учители - те пазят мира, призовават войниците
17 апр 2022 23:00, Нели Христова
188
Руснаците към ученици в Украйна: Войната ще свърши и Вие ще възстановявате Родината си
Снимка: БГНЕС

Руски военни поискаха прошка от украинските деца. Това се случи в малко село в околностите на Киев. Преди да бъдат изтеглени, те оставят съобщения за учениците. Историята разказва специално за БНТ белгийският журналист Бруно Бекман, който предава за БНТ от Украйна от началото на войната.

Катюжанка е селце до Киев, което войната не е подминала. Повече от месец руски военни части са в селото, а жителите му живеят в ужас. Това е основното училище.

На 28 февруари руските военни части окупират село Катюжанка. Командването е настанено в местното училище. И преди да си тръгнат на 31 март оставят послание за учениците, което да прочетат, когато се завърнат в училище.

По време на войната в класните стаи няма и следа от учебна атмосфера.

"Тук бяха щабът и свързочниците им. Бяха много, страшно много. В целия двор бяха автомобилите им", разказва Татяна, домакинка в училището.

Следите от руснаците в класните стаи са видими, а на една от черните дъски са написали следния текст:

"Деца, извинявайте за безпорядъка. Опитвахме се да опазим училището, но имаше обстрели. Живейте в мир, пазете се и не допускайте грешките, които направиха възрастните от Украйна и Русия - един народ!!!
    Мир, братя и сестри!"

А на съседната дъска им пожелават успех в учението и пишат още:

"Войната ще свърши и Вие ще възстановявате Родината си. Бъдете справедливи и честни един към друг, подавайте ръка на всеки в нужда. Надяваме се да бъдем задружни. Станете доктори, инженери, учители - те пазят мира. Бог да Ви пази и още веднъж - извинявайте, че бяхме заели училището.
    Руснаците".

На една от черните дъски пише "Мир на вас, братя и сестри украинци!" и името на войника, а на друга "Смърт на бандеровците" - думите, с които руската пропаганда оправдава войната. Сега Татяна, както и всички в селото, са си отдъхнали. Дошли са украинските военни, а руснаците вече ги няма.

"Криехме се у дома или в бомбоубежището. Има голямо бомбоубежище, в което се събират много хора. Там имаше и много деца, имаше и бебе на 5 месеца и друго на месец и половина, общо 40 деца и много възрастни", споделя още Татяна, домакин в училището в Катюжанка.

Татяна и всички в Катюжанка живеят с една мисъл: Руснаците вече няма се върнат. Но животът още дълго няма да е същият, какъвто е бил преди войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Руските войници са благородни и това им пречи във войната с Украйна !
109
2
 
0
 
! Отговори
Варна преди 2 години
КАК ГОСПОД НЕ НАКАЗВА ТАКИВА КАТО ПУТИН И СИЕ? ЗАЩО СВЕТЪТ ГЛЕДА И НЕПРАВИ НИЩО .ТРЯБВА ДАСЕ СЛУША ТРЪМП МОЖЕ БИ ТРЯБВА СЪЩОТО И НА РУСИЯ ЗА ДА СПРЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости , естествено режисирани от хамериканската заразаааа....
107
6
 
11
 
! Отговори
ДИВАЦИ преди 2 години
Няма,"Бандеровци",тия живеят в страх от преди 70 г.,луганец и донбасец също няма, НЯМА ИЗВИНЕНИЕ ЗА РАЗРУШЕНИЯТА И ЦИВИЛНИТЕ ЖЕРТВИ,ДАДОХМЕ ИМ(РУСНАЦИ И УКРАЙНЦИ)ЧЕТМО И ПИСМО,А ТЕ СИ ОСТАНАХА ДИВАЦИ.
106
8
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Няма такъв цинизъм като на рашките! Попиляваш една държава, а после облъчваш децата с политпропаганда какви да ставали! *** в човешка кожа са рашките!!!
105
15
 
6
 
! Отговори
do 142 преди 2 години
До QanonРусия без повдо не напда разбира се. Както и пияницата без повод не пие.
104
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И децата изнаслвали, и децата изнасилвали, и учителката, и лелката и даже и директора изнасилили руснаците.
103
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ще съдят убийците, мародерите и изнасилвачите СРЕД ВАС! И Шутин и Лавров и Конашенков (с изцъкления нацистки поглед) ще са на подсъдимата скамейка!
102
24
 
11
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Много сте готини фашистчетата, но Русия без причина не напада.
101
13
 
12
 
! Отговори
ДОСТ преди 2 години
СЪЩОТО БЕШЕ И ПРЕЗ 1989 Г. ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ. ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ. ПОЛИТИЦИТЕ СЕ УЧАТ ОТ ГРЕШКИТЕ СИ. ЗЕЛЕНСКИ НАПРАВИ ГРЕШКА И ТО ФАТАЛНА А ДЕЦАТА УТРЕ ЩЕ Я ПОПРАВЯТ.
100
13
 
37
 
! Отговори
Само си мисля преди 2 години
Значи ако някой ме изгони от къщата ми и ме заплаши да ме убие, а после потроши всичко и окраде каквото му хареса, и после ми остави бележка, че ми се извинява и знае че ще се справя, просто ще съм му много благодарен, и ще го обичам вечно!Тия рашъни наистина са необратимо облъчени от пропагандата! Че даже и българските им подражатели са прихванали...!
99
16
 
30
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Дори и руските войници осъзанват безсмислието на тази братоубийствена война , започната от военнопрестъпника путин !!!___А това за бандеровците е написано от някой от еруските политкомисари !!!___И сега нека поклонниците на военнопрестъпника пурин ми нацвъкат минуси !!!
98
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости! Кога наци-мур-зилките пък са се научили да пишат!
97
20
 
20
 
! Отговори
ако говорим преди 2 години
До Анонимен за пропаганда я кажи за ирак и химическото им оръжие , за либия , за бомбандировките в сърбия от демократичния запад или при тези специални операции на запада нямаше цивилни жертви ??
96
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вижда се, вижда се , задигнали са черчеветата от прозорците, но дали руснаците се оставили тоалетните унитази в училището и селото, защото се видя как изнасят такива вещи! Явно са много търсени у тях!
95
25
 
24
 
! Отговори
до 155 преди 2 години
Ти откъде знаеш, че украинските деца предпочитат да бъдат изтребвани от укрофашаги? Алеята на ангелите да ти говори нещо? Освен загиналите, хиляди деца в донбас са инвалиди. Недейте да роните кървави сълзи подведени от западна пропаганда, слепци.
94
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизмът си отива, спете спокойно, деца!
93
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви хубави хора били руснаците. Съсипали бъдещето на милиони украински деца, но за сметка на това пък написали толкова мили думи. Верно ли е толкова елементарна руската пропагандна машина?
92
13
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Кой има полза от тази братоубийствена война? Кой напечата няколко трилиона зелени хартийки без покритие? Кой излезе от ЕС за да бъде съюзник, а не васал на САЩ?
91
10
 
16
 
! Отговори
никой не оспорва преди 2 години
До Българин че в русия демокрация НЯМА...не че и на зпад има ....може да пишеш и протестираш но политиците пълнят континента с бежанци от африка и *** които ние издържаме....кервана си върви а кучетата си лаят !! и на запад има доста хора които живеят на ръба затиснати от сметките , вярно че не е както в русия но не е и справедливо а за корупцията на запд просто богатите не парадират за да не дразнят останалите

Спонсорирани публикации