Сезонни алергии - водят ли до суха кожа?

Ето как да се справите с дискомфорта
22 апр 2022 22:50, Иванка Гъркова
1
Сезонни алергии  - водят ли до суха кожа?
IStockphoto

Освен настинките, причинени от рязката смяна на температурите, тази пролет ни мъчат и сезонни алергии. Въобще, дори времето да се нормализира, носът ни пак ще тече.

 
Ако никога не сте имали хрема или подпухнали очи в резултат на смяната на сезоните, то може да не знаете, че те влияят на кожата. „Около 80% от хората, които имат сезонни алергии, ще изпитат някои кожни симптоми“. Това казва пред TZR д-р Хадли Кинг, сертифициран дерматолог. Той посочва, че обриви, екзема, подпухналост, зачервяване, се дължат именно на тях.
 
Колкото и неприятни да са някои сезонни алергии, кожата ни не е съвсем беззащитна към тях. Стига да използвате правилните продукти в грижата за нея, нещата не са толкова зле.
 
Сезонни алергии и кожата – каква е връзката между двете?
 
Откриването на основната причина за вашите алергии спомага за контрола над тях. Ако се консултирате с лекар, той може да ви назначи тестване. Така чрез убождане на кожата ще прецени какво лечение да ви назначи.
 
„Броят на полените се увеличава през пролетта. Това е така, защото дърветата, тревите и плевелите отделят цветен прашец във въздуха“, споделя д-р Кинг. Той изтъква, че прахът и цветният прашец са основните виновници за верижна кожна реакция. Тя предупреждава имунитета да я защити, произвеждайки антитела. Те стимулират отделянето на хистамин в кръвта. А този химикал причинява възпаление, което води до по-чувствителна кожа. 
 
Как реагира кожата на сезонни алергии?
 
Зависи от типа на всеки от нас. При едни се проявяват по лицето, при други – навсякъде по кожата. Докато тялото ви преминава през стреса от алергична атака, реакциите на стрес могат да се проявят външно. Такива са:
 
подпухналост;
зачервяване;
дразнене;
подуване;
сърбеж и екзема.
 
„Пролетните алергии причиняват повече стрес върху кожата ни, изчерпвайки нормалната клетъчна функция. Това води до дехидратация, възпаление и дразнене, изчерпване на (влажната) бариера, позволявайки на дразнещите вещества да проникнат в кожата“, продължава Джордин Оукланд, лицензиран естетик.
 
Алергените карат отделни клетки да отделят хистамин, който компрометира микробиома на кожата и кожната бариера. Когато количеството му се увеличава, тя става хиперактивна и податлива на сърбеж и възпаление. Това смята д-р Джеси Чунг, сертифициран дерматолог. И добавя, че може да се усетят запушване на носа, сълзене на очите, хрипове и обриви.

Още по темата четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иванка Гръбчева?!?! Ахаха...***,ти ли си бе?! Май си ти...твоя "стил"на журналистика-огромен и безмислен текст,целият нескопосано преведен от Гугле,толкова безинтересен,че по средата-вече си забравил началото :) Иванка Гръбчева-АХАХАХАХА...кой ще е следващията"журналист"?! Пенчо Менчев?!

Спонсорирани публикации