Как глобалното затопляне промени облика на Земята?

Сушите може да са новото нормално
24 апр 2022 17:28, Нели Христова
40
Как глобалното затопляне промени облика на Земята?
Снимка: БГНЕС

Изменението на климата е и ще продължи да засяга почти всичко около нас, от септичните ями до сезонните алергии и турбуленцията, която изпитвате при следващия си полет.

Най-драстичните въздействия засягат непропорционално по-бедните страни. А учените са категорични - без бързи и драстични действия Земята ще стане необитаема. Все още има време да спрем някои по-нататъшни въздействия на затоплящата се планета. Но затоплящата се и променяща се планета вече е тук.

Ето един поглед към някои от начините, по които глобалното затопляне е променило облика на Земята ни, събрани от The Washington Post.

Кални свлачища изселват милиони бразилци

В Бразилия изменението на климата причини интензивни засушавания, последвани от обилни дъждове и катастрофални наводнения. Страната сега има проблем, който мнозина тук се страхуват, че е невъзможно да бъде решен.

В страна с дълбоко неравенство и широко разпространена бедност, бедните отдавна са изключени от официалния жилищен пазар, струпвайки се на често опасни места.

Нацията няма ресурсите, логистичния капацитет или политическата воля да премести приблизително 4 милиона бразилци в рискови райони, казват жилищните анализатори, да не говорим за справяне с основните социални проблеми, които първо доведоха до фавелите.

Люлката на цивилизацията се превръща в гроб

Издълбан от древна земя, известна някога като Месопотамия, Ирак е дом на люлката на цивилизацията - пространството между реките Тигър и Ефрат, където се появяват първите сложни човешки общности. Но години на валежи под средното ниво оставиха иракските фермери по-зависими от всякога от намаляващите води на Тигър и Ефрат.

В историческите блата мъжете се вкопчват в това, което е останало от живота, какъвто са го познавали, докато техните биволи умират, а жените и децата им се разпръскват из близките градове, вече неспособни да издържат на летните горещини.

Температурите в Ирак надхвърлиха рекордните 125 градуса през 2021 г., като групи за помощ предупредиха, че сушата ограничава достъпа до храна, вода и електричество за 12 милиона души тук и в съседна Сирия. Тъй като Ирак се затопля по-бързо от голяма част от останалата част на земното кълбо, това е поглед към бъдещето на света.

Повишаването на водата заплашва Южен Судан

Всяка година Южен Судан има дъждовен сезон. Но нивата на водата от 2019 г. са поставили рекорди. Наводненията през 2021 г. разселиха повече от 700 000 - около 1 на всеки 15 души в Южен Судан. В някои случаи майките са имали толкова малко храна, че не могат да кърмят. Нараснаха случаите на малария и други болести, предавани по вода.

Надигащите се води предизвикват това, което според Световната продоволствена програма е най-голямата криза на глада, която засегна Южен Судан, откакто той стана независим от Судан през 2011 г. Повече от 60 процента от населението се счита, че е в кризисна ситуация или по-лошо.

В Англия исторически сгради се рушат

Замъкът Хърст стои на пясъчната си земя от 1544 г. през Наполеоновите войни и Втората световна война. Неговият гарнизон защитаваше съюзническите сили в деня D.

Но миналата година голяма част от замъка - крило, построено в средата на 19-ти век от най-добрите военни инженери в света - се срина в бързите течения на пролива Солент.

"Замъкът Хърст е едно от канарчетата във въглищната мина, но е само едно от многото", казва Кийт Джоунс, съветник по климатичните промени в Националния тръст, който се грижи за 28 000 исторически сгради, включително замъци, имения, хамбари, фарове, мелници, кръчми и села, както и вили.

Националният тръст предупреди, че докато 5% от неговите 67 426 обекта - естествени и построени - вече са изправени пред "най-високото ниво" на заплаха от изменението на климата, тази част може да нарасне до 17% през следващите 40 години, в зависимост от действията, предприети по света. за ограничаване на бъдещото затопляне.

Липсата на данни за времето в Африка възпрепятства критичните изследвания на климата

Африка има само една осма от минимума гъстота на метеорологичните станции, препоръчана от Световната метеорологична организация, което означава, че има проблемна липса на данни за десетки страни, които са сред най-уязвимите към изменението на климата.

На място, недостигът на данни означава неточни прогнози и лоши или несъществуващи системи за ранно предупреждение за хората, които все повече изпитват смъртоносни циклони, продължителни суши и интензивни наводнения. В академичния свят изследователите казват, че липсата на данни е довела до предизвикателства при измерването на степента на изменението на климата.

Сушата в Южна Америка може да е новото нормално

От студените върхове на Патагония до тропическите влажни зони на Бразилия, влошаващите се суши удрят фермерите, затварят ски пистите, променят транзита и повишават цените за всичко - от кафе до електричество.

Толкова ниски са нивата на река Парана, минаваща през Бразилия, Парагвай и Аржентина, че някои стопани отглеждат добитък през изсъхнали речни корита, обикновено подредени с товарни шлепове. Бушуващите горски пожари в Парагвай донесоха лют дим до пределите на столицата. Миналата година бързите каскади на водопадите Игуасу на бразилско-аржентинската граница намаляха до относително капене.

Анализаторите се опасяват, че сушите са предвестник на нова норма, предвещавайки постоянно по-ниски реколти в бъдеще.

Големият бариерен риф наближава преломна точка

Големият бариерен риф в Австралия преживява шестото си мащабно избелване, тъй като изменението на климата затопля океана.

Наблюдателите на рифовете потвърдиха, че въздушните проучвания са открили катастрофално избелване на 60 процента от коралите на рифа. Откритието е особено обезпокоително, казаха изследователите, тъй като охлаждащият климат на Ла Ниня в океана обикновено компенсира затоплянето, което стресира коралите и ги кара да загубят цвета им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то европро'*** само унищожение са способни да направят!
33
3
 
1
 
! Отговори
Когато... преди 2 години
...Фидел Кастро идва на власт в Куба, той раздава на бедните цели квартали с къщи, взети от богаташите. Това са двуетажни имоти, долните етажи са магазини, горе се настанява пролетариата. Скоро почват проблеми с вода, ток и канализация. Изникват улични чешми, тока се подава от тук от там както в джипси кварталите, а находчивите решават тоалетната така--пробиват дупка към долния етаж, който е сметище и клоака. След време почва масово пропадане на жилищата, които погребват и живущите.
32
0
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Температура 123 не е градуса не е в целзия а фаранхайда ... 125 фаранхайда се равняват на 51.6 градуса целзия....
31
0
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Първо повърхностната температура на Земята е абсолютно невъзможно да стане дори 100 градуса, да не говорим за 600, което пък ми говори, че простоват зелен сектант. СО2 си има добре изучен кръговрат и не се натрупва в атмосфера до безкрай. Трето без парникови газове Земята ще замръзне изцяло и тогава наистина живота ще бъде сведен до едноклетъчни. Научните факти говорят, че по-топлия климат е идеален за живота, а също така, че в Сибир и Антрактида преди 10-20 млн. са били покрити с джунгли.
30
4
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Влезте в ЮТЮБ и напишете: "ford car hemp 1941" и ще видите как Леките Коли целите са направени от КОНОП, Движат се на Масло от Коноп и как Хората са Карали Колите Без Медицинско Обслужване ..... Здрави...Здрави...Здрави! Влезте в българският саит ........ https://konop.bg/ и се радвайте на ЖИВОТА така както са се радвали нашите Баби, Дядовци, Пра Баби. Пра Дядовци преди да дойде "Комун"Катът"Кючека"!
29
4
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Как да се възстанови Майката ни Земя от тия Пластмасови Нафтови - Петролни ***? Ми много лесно!... От хиляди години ЧОВЕКЪТ е отглеждал КОНОП, който е бил ЗАБРАНЕН ОТ НАФТАТА след 1941г. Човекът е правил от Коноп Първото гориво за леки Коли, правил е дрехи, правил е Пластмаса от коноп. Конопът съдържа в себе си вещества които нашият организъм произвежда за да просъществува и лекува всички болести. Медицинската Империя се страхува от КОНОПА... Жа им изчезнат ПАРИТЕ!...
28
3
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
В момента става смяна на технологиите. По света след 1941г беше въведена нафтата за гориво на колите, за производство на пластмаса, дрехи и най - различни лекарствени ***. Поставяйки пластмаса направена от нафта под земята с хилади години не може да бъде унищожена. *** навсякъде!... Палене на въглища, дървета. Не останаха Гори, Не остана земя с чиста и свята ПРИРОДА ПО ЗЕМЯТА!. Как да я възстановим? Ми Много лесно!.... Помислете1 Как?
27
2
 
4
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Какво стана с озоновата дупка? Поредната шитня, писана от друг комп и преведена от друг. Защо хората взеха че повярваха???AI, като почне да хапва, пийва и тия три неща, ще му повярвам съвсем, ама друг път.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия иракчани са се препекли,125 градуса направо на въглен са станали.Глобално затопляне не знам дали има засега лятото е жега зимата студено!
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съседката е с корени от Донецк.На въпроса защо е тази война тя каза .Не зная. Наистина недоумявам.В този край бяха най големите находища на висококалорични въглища.Хората живееха добре.Сега въглищата свършиха и този стандарт на живота го няма .Оставям войната а факта че тези въглища милиони тонове са изкарани на повърхноста изгорени.Тези милиони тонове са в атмосферата задно с милиони тонове от други мини.Това постепенно води до парников ефект.А ефекта след време е 600-800 градуса на Земята.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Расия, Расия, Расия.
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудовищни екоталибански лъжи и манипулации! Абсолютна лъжа е че ни чака климатичен апокалипсис, няма такъв вариант. Суши и наводнения е имало откакто се е появило човечеството, и то в много пъти по-тежки от горе описаните. Човечеството се е справило с много по-тежки природни бедствие и то без да разполага с днешните технологии и научни достижения. Научните факти са, че само в през ледниковите периоди е имало ледени шапки на полюсите, така че такова нещо като глобално затопляне не съществува.
22
2
 
4
 
! Отговори
Става преди 2 години
Все по-студено.
21
0
 
10
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Госпожо *** Христова какв аа е тази температура от 125 градуса в Ирак през 2021 да не са запалили термометрите? Що не четете като пишете бре!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей добре, че са медиите да ми кажат, че това, дето валя само преди седмица не е било снЕг, а топъл летен дъжд и температурата е била 33 градуса.. жалко, че не успях да стигна до плажа тогава.
19
1
 
8
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Вече се ходи веднъж седмично по голяма нужда за да се намали въглеродния отпечатък! Това се постига с глад, стригане, сръбска музика и още Нещо ;) Бъдете отговорни, ваксинирайте се, спасете дърво! И наесен никакво парно ,да накажем руснаците!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България специално преди имаше засушаване веднъж на 10 - 15 години . Сега ще е на 5 години ,а после и на 4 . Това означава че трябва да се насочим към поливно земеделие а не зърнопроизводство.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво глобално затопляне? Грета некоя си, ли ви каза? Аре включете си мозъците на работен режим и анализирайте, щото много има да страдате.
16
2
 
5
 
! Отговори
Свърши се вече преди 2 години
Няма да го има затоплянето и климатичните промени. А някои хора добри мангизи направиха от всичко това за сметка на глyпаците които им вярваха.
15
2
 
2
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 2 години
Извинете, знае ли някой какво става с мен? Чувал ли е някой напоследък нещо за мен?

Спонсорирани публикации