Бензинът нагоре, дизелът още повече - с колко поскъпнаха за три месеца?

Вижте какво сочат данните на Fuelo
Обновена: 9 май 2022 18:55 | 9 май 2022 17:30, Камелия Цветанова
91
Бензинът нагоре, дизелът още повече - с колко поскъпнаха за три месеца?
Снимка: БГНЕС

За изминалите три месеца бензинът по бензиностанциите в България е поскъпнал средно с 0,54 лева за литър (21,86 процента) с тенденция на поскъпване. Това показват данните на платформата Fuelo, съобщи БТА.

Ако на 7 февруари литър бензин A95 се е продавал за 2,47 лева, то днес средната му цена вече е 3,01 лева за литър. По-сериозно поскъпване се наблюдава между 2 и 3 март, когато цената от 2,68 за литър скача до 2,78 лева. След 11 март цената се стабилизира на около 2,90 лева за литър. През април стойността се повишава до 2,95 лева за литър. След 27 април бензинът поскъпва по-рязко. Дотогава средната му цена не надвишава 2,95 лева за литър, след това скача до 3,01 лева. Цените по различните вериги бензиностанции днес варират между 2,90 лева и 3,08 лева за литър.

Средната цена на дизела за последните три месеца се е повишила с 0,67 лева за литър (26,27 на сто) - също с тенденция на поскъпване. На 7 февруари този литър от вид гориво се е търгувал за 2,55 лева, днес вече се продава за средно 3,22 лева за литър, сочат данните на Fuelo. Дизелът следва същите движения на цените като при бензина. Поскъпването започва след 2 март и в края на март средната цена достига 3 лева за литър, след което се повишава постепенно. Между 3 и 5 май дизелът поскъпва по-осезаемо - от 3,15 лева за литър на 3,21 лева за литър. Според информацията в сайта на платформата дизелът на различните бензиностанции се продава днес между 3,13 лева за литър и 3,26 лева за литър.

За разглеждания тримесечен период поскъпване средно с 0,22 лева за литър (15,83 процента) се отчита и при пропан-бутана - от 1,39 лева до 1,61 лева за литър. При този вид гориво цените следват същите ценови тенденции като при бензина и дизела. Най-рязкото повишаване е между 1 и 3 март - от 1,44 лева за литър до 1,53 лева за литър. След това пропан-бутанът започва да поскъпва постепенно, без резки колебания. Цените на отделните бензиностанции в страната днес варират между 1,54 лева за литър до 1,67 лева за литър.

За последните три месеца средната цена на метана се е повишила средно с 0,61 лева за килограм (21,33 на сто) с тенденция на поскъпване, показват още данните на Fuelo. На 7 февруари метанът по бензиностанциите в страната е струвал 2,86 лева за килограм, а днес средно е 3,47 лева за килограм. При този вид гориво обаче цените варират по-различно спрямо тези на бензина, дизела и пропан-бутана. До началото на април метанът поддържа средна стойност между 2,85 и 2,89 лева за килограм, но между 3 април и 6 април цената му рязко се повишава - от 2,93 лева за килограм до 3,13 лева. Само за последния месец метанът е поскъпнал с 0,33 лева за килограм (10,51 на сто) с тенденция на поскъпване. В платформата се посочва, че днес в България метанът се продава от 3,16 до 3,98 лева за килограм.

Данните на Fuelo сочат още, че в България средните цени по бензиностанциите са едни от най-ниските в Европейския съюз. Най-евтин е бензин А95 в Унгария - със стойност, равняваща се на 2,46 лева за литър. След това се нареждат Малта и Полша - съответно с 2,61 лева и 2,74 лева за литър. На четвърто място по евтин бензин в ЕС е България със средна цена от 3 лева за литър. Най-скъп е бензинът във Финландия и Дания - съответно 4,32 лева и 4,19 лева за литър. При средните цени на дизела ценовата ситуация в ЕС е подобна. Страната ни се нарежда на трето място в ЕС по евтин дизел (3,22 лева за литър). По-евтин е дизелът само в Малта и Унгария - съответно с 2,36 и 2,46 лева за литър. Най-скъп е дизелът в Швеция  и Финландия - съответно 4,52 лева и 4,37 лева за литър. При сравнение на средните цени на пропан-бутана в ЕС най-евтино той се продава в Литва - 1,48 лева за литър, както и в Полша - 1,51 лева за литър. Страната ни в тази класация е на пето място с 1,61 лева за литър. Най-скъп е пропан-бутанът в Швеция - 2,66 лева за литър, и в Нидерландия - 2,37 лева за литър.

Още за цените на горивата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: дизелбензинBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
1
 
! Отговори
J VS CL nbvвсе преди 1 година
Всеки втори селянин чул за дизела че уж гори по малко и си купува дизел. Е затова дизела се харчи повече и е скъп.
71
0
 
15
 
! Отговори
Martin преди 1 година
Какво ми гледат че сме на 3 то място по най евтино дизел каква база сравнение имаме с другите държави да видят заплатите на другите държави там пък сме на първо място ама за най ниски заплати
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре платена статия. Не ви стиска да кажете, че сега е времето рай за мутрите. Мутри в президенството, мутри в Правителството. На всеки 10% скок на петрола, получаваме 20% скок в цената на горивата. Не напразно Лукойл продава на цена плюс отстъпка. Който е заслужил повече - по голяма отстъпка /не забравяйте кой е собственик на Лукойл/ Не е лошо да има избори сега. Мутрите са си осигурили финансиране на няколко парламентарни избора. Та затова сега и Президент и правителство могат да театралничат
69
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само така, поне 6 лв. трябва да стане за да се изравнят нещата в целия ЕС, така направо ще се внасят директно продукти от западна европа, лукоил или ще работят в конкурентна среда и ще си плащат данъците или ще фалират!
68
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма, няма, те братята от ЕС и Америка ще се погрижат за нас...Като стане 5 лв и половин България остане под прага на бедността, пак се сетете кой си подаде дупето на ЕС и Америка.
67
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита промяна!
66
0
 
21
 
! Отговори
и те така преди 1 година
не виждам да се блокират кръстовища , да се мятат домати и яйца по прозореца на кирчо и асенчо , врякащите също не ги виждам , тримата овчари и мая общата също, вечно протестиращия йоло го няма , разпопеното попче и той . значи сега живеете по добре при тия дето сега ви управляват оправдаващи се за некадърноста си с войната .
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SSКупони ако слушкаш,държиш се правилно,и се боцнеш с мнооого бустери,иначе няма да има дори купони.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,, евтин, защото на чождия гръб и сто тояги са малко. Я да сравнят и доходите, пък тогава да видим кое е евтино.
63
1
 
20
 
! Отговори
Американците преди 1 година
Сега плащат за да няма протести. Стадото България. Лош матриял - много вярно ...
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако управляваше Бойко едно жълто паве нямаше да остане, сега нищо.
61
3
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 година
Скоро май и купони за гориво,хляб,олио,брашно и др. Дано не съм прав !
60
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в Румъния след първия ден на войната имаше светкавични проверки в тяхния Лукойл и глоби, а тук нищо. Има и друго, къде работи примерно мъжа на Корнелия Нинова?
59
1
 
18
 
! Отговори
До66 преди 1 година
Обяснявам ти го още веднъж като за малоооумни!Цената на горивата се определя от няколко фактор,първо цена на петрола,второ акцизни ставки и ДДС,следват не толкова определящите транспорт на петрола с танкерите,електроенергия и разходи за труд и евентуално дистрибуция!Всички тия Фактори-ЦЕНА-процентно нямат кой знае каква промяна от Февруари месец Досега,ЕДИНСТВЕНО Цените на горивата са завишени с около ТРИДЕСЕТ Процента,пита се кой ни дере с това необосновано увеличение?
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До55Те цял свят чакат в България да скочат първо цените, че след това да вдигнат техните! Айде пак на ново. За да си сипеш литър бензин кво трябва?! Най-простото! Бензовоз - той нали се чупи, нали има резверви части, рафинерията да не работи с мечти? Колонката, нали има и тя ресурс, нали всичко това се залага в цената? Ами докато дойде до България това, нали и по него има разходи, рискове, застраховки, такси, таксички и т.н. и т.н.
57
7
 
11
 
! Отговори
До62 преди 1 година
Киро ако е виновен за нещо,то е че като представляващ и управляващ държавата България не влязъл с всичките си контролни органи в рафинерия и не ги е погнал тия мошеници!
56
15
 
4
 
! Отговори
GG преди 1 година
Всъщност Киро е най големия агент на Россия тук. Той е преходна платена мадама. Него не го интересува нито България, нито Россия, нито ЕС и нито Канада и САЩ. То се знае, че тоя парламент няма да изкара и 2 год. Следващото правителство ще е 100 % проруско. Хитра лисица е Кирчо, ама само за немислещите
55
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА НА ЖAЛКИЯ ФИГУРАНТ И ШAЙКAТА МУ ГPИ НДЪPИ БЕ CEЛЯНИ ПPOСTИ!!!!!!!!
54
3
 
28
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Киро Дебило, Съсипа България като я Направи Враг на Русия!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фуело не са им точно цените.И по скъп ще стане ,но като гледам трафика не намаля. Уж лукойл пак пак скъпи тоест няма ефтин бенз.Диктаторите да мрът

Спонсорирани публикации