Украйна удължава с 90 дни военното положение и мобилизацията

Киев прогнозира, че войната едва ли ще завърши до есента
19 май 2022 09:10, Елка Василева
77
Украйна удължава с 90 дни военното положение и мобилизацията
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с още 90 дни на военното положение и мобилизацията в страната. Разговорите около евакуацията на бойците от завода "Азовстал" в Мариупол бяха описани като "много трудни" от съветник на украинското президентство. Киев обяви, че е наредил на гарнизона там да се оттегли, но засега не коментира каква е съдбата на бойците.

Още по темата
Президентът Володимир Зеленски заяви, че разчита парламентът да подкрепи подписания от него указ. Продължаването на военното положение и всеобщата мобилизация за 90 дни трябва да бъдат одобрени от поне половината украински депутати, предаде БНР.

В последното си видеообръщение Зеленски се обърна към жителите на окупираните населени места. "Херсон, Мелитопол, Бердянск, Енергодар, Мариупол, и всички населени места, които се намират под временна окупация, трябва да знаят, че Украйна ще се върне. Нашата страна не захвърля никого и си връща това, което ѝ принадлежи. Ние помним Крим и никога няма да забравим нито геноцида през 1944 г., който съветската власт устрои на кримските татари, нито 2014 година - втората вълна на унищожение на свободния полуостров Крим".

По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович прогнозира, че войната в Украйна едва ли ще завърши до есента. Той посочи, че военното положение в страната може да бъде отменено във всеки момент, но и предположи, че може да се запази в отделни райони на Украйна. Арестович каза още, че една от основните задачи при възстановяването на страната ще бъде разминирането.

От понеделник досега близо 1000 украински бойци са напуснали стоманодобивния завод в Мариупол. Те са отведени на контролирана от Русия територия, съобщи руското министерство на отбраната. Съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк заяви, че преговорите около евакуацията им са предизвикателство, "защото е заложен животът на хората" и защото защитниците на пристанищния град са "символични", но по негативен начин за Русия.

Междувременно Русия заяви, че използва ново поколение мощни лазерни оръжия за изгаряне на дронове в опит да противодейства на потока от западни оръжия, доставяни на Украйна. Украинският президент обаче направи паралел с твърдението на нацистка Германия, че е изобретила "оръжие чудо" в последните дни на Втората световна война, когато е станало ясно, че ще загуби.

По думите му през третия месец от пълномащабната война Русия се опитва да намери своето "оръжие чудо", което показва пълния провал на мисията.

Запорожката атомна централа в момента е свързана в енергийната мрежа на Украйна. Така от компанията Укренерго отговориха на руските твърдения, че занапред Киев ще трябва да заплаща тока от централата. В изявление от компанията обясниха , че съоръжението е под контрола на украински специалисти. Освен това  електропреносната система на страната не е свързана с тази на Русия и Беларус и доставката към руската територия фактически не е възможна.

По-рано руският вицепремиер Марат Хуснулин заяви, че Украйна ще може да получава електроенергия от Запорожката атомна централа, ако си плаща за нея. Централата беше завзета от руските войски в началото на март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
7
 
1
 
! Отговори
redordead преди 1 година
репарациите са най-малкото - допреди 3 месеца, никой не вярваше, че някога ще бъде изтрито петното на нацистка Германия, от съвременните германци, Путин обаче освен, че обедини Зпадният свят срещу себе си - превърна руснаците в синоним на нещо мерзко и подло, което ще преследва рашняците в следващите деситилетия - само шепа нещаснти фашета в БГ, дефкато путино-филистици - подкрепят убийствата и мародерствата в независима държава.
57
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как мислите 200 или 500 милиарда евро репарации ще плаща Русия? Войната като свърши ми е много интересно, кой ще оцени стойността на репарациите. На пръв поглед са за около стотина милиарда но все си мисля, че като дойде момента ще кажат 500-600 милиарда и Русия ще плаща в следващите 50г репарации. Путин ще е забравен от историята но Руските внуци ще ги изплащат и за какво? За болните амбиции на един дядо.
56
6
 
2
 
! Отговори
redordead преди 1 година
a ако съседът ти ти превземе едната стая от апартамента, както рашките превзеха Крим, няма ли да е нормално ти да търсиш варианти за защита - застрахвока при мутри, да си купиш пистолет, и другият път като се пробва га-дин-ната, да му пръснеш дзъмбата с джавелина?
55
1
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Значи аналогията ми е елементарна понеже виждам, че пиша на елементарен човек! Сега да почнем от начало! Та русия започна всичко завладявайки разни територии от украйна! И да ти кажа говоря за 2006г още! Така, че да те попитам по твойта анлогия та се надявам а си я рабираш! Та кой е инсталирал гранатомета първи!? А? Споко знам, че дори това което пишеш не си го разбираш, та жокер: В русия съм в русия съм!
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен---Кервана си върви , кучетата .....
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден по 100 пъти , Зеленски !Идва ми в повече , започвам да чувствам неприязън !
52
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Украйна и победа над руските окупатори и фашисти.
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай стига бе , не смея да си включвам нито ютията , нито кафеварката , нито бойлера ,.. и те говорят за Зеленски ДЕНОНОЩНО !
50
3
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 година
Еееее те като ковид мерките бе, ще си ги удължават барем 2 години.Ми като не искат да мирясат и да я спрат таз война. Ами ония с каубойските шапки не им дават бе, викат им-Оръжие ви даваме, пари ви тъпчим в сметките, айде поддържайте огъня дорде Путин пооткачи още, и а е посмял атом да пусне, и се включваме и ние. Тъй са те бе, с бензин пожар гасят, а пък нашта Евро-Урсула тропа с крак и вика-От тия путинци ако ще да ***, ама нищо няма да купувате.Всичко що е путин го мрази щото тя си няма бе
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51Бизнеса е подчинен на политиката, а не обратно. Пример - забраняваш политически газа от Русия и бизнеса загива.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Найголемият бизнес и големите бизнесмени са яко свързани с руският пазар , не вярвам бизнесът им да отстъпи на политиката , ВИНАГИ ПОЛИТИКАТА Е ПОДЧИНЕНА НА БИЗНЕСА / според капитализма / , докато при СОЦА Бе обратното !
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Данчо се е провалил 100 пъти , след него и прецакания Зеленски , защо си зарявяте главите в пясъка , не се ли вижда !!
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът е много добро място за живеене , но без намесата на щатите и Англия !
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Може би защото трябва да са достатъчно шумни да заглушат това, което наистина се случва и не е съвсем по плановете на САЩ и елитите?
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванга е казала кога ще започне и кога ще завърши ,... 2023г.
43
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ден 85 от тридневната война на Путин и другарите олигарси.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 38 Много елементарна аналогия, но ще използвам сходна на твоята, защото явно трябва да е такова нивото за да го разбереш. Аз пък ти пожелавам някой 1 година да го гледаш как си монтира гранатомет, насочен срещу твоята тераса, и да си достатъчно търпелив и спокоен, че да не ти прави впечатление, и да не считаш за нужно да вземеш каквито и да е мерки по въпроса :)
41
1
 
15
 
! Отговори
Абе тия преди 1 година
Абе тия защо продължават да говорят за някаква евакуация като тия се предават ? Май живеем в условията на победил социализъм с тази цензура..
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците кога пили пеяли, като дойде време да плащат има плачат
39
3
 
13
 
! Отговори
Украинец преди 1 година
Познай пък кога в Украйната ще ме мобилизират. Още като почна патакламата аз вече съм си бил камшика.Толкова олигарх си имат там, как пък един не се появи в окопите им.

Спонсорирани публикации