Западът дава ракети "Харпун" на Украйна, да пробие морската блокада

Около 20 кораба на руските ВМС се намират в Черно море
Обновена: 20 май 2022 09:20 | 20 май 2022 09:20, Елка Василева
529
Западът дава ракети "Харпун" на Украйна, да пробие морската блокада
Снимка: архив, БГНЕС

Няколко държави са готови да изпратят ракети "Харпун" на Украйна, с които да се противодейства на руските  военни кораби в Черно море, пише в. "Телеграф".

САЩ обмислят да изпратят на Украйна усъвършенствани противокорабни ракети, които да бъдат използвани срещу  руските бойни кораби в Черно море и да сложат край на морската блокада, наложена от Кремъл върху доставките на храни за света.

Още по темата
Представители на САЩ заявиха, че противокорабните ракети „Харпун“ и „Нейвал страйк мисайлс“ (NSM) могат да бъдат изпратени или директно от САЩ, или от европейски съюзници, които разполагат с тях. Говори се, че няколко държави са готови да изпратят ракети "Харпун" с обсег от почти 300 км, но се колебаят дали да бъдат първите, които да го направят, на фона на опасения от ескалация, отбелязва британското издание.

Около 20 кораба на руските военноморски сили, включително подводници, се намират в Черно море, поради което Украйна поиска да й бъдат предоставени модерни противокорабни оръжия. Източник от "Даунинг стрийт" заяви, че Обединеното кралство се ангажира да изпрати повече ракети "суша-вода" на Украйна и смята, че те ще бъдат необходими за решаване на проблема с блокадата. Според  Брайън Кларк, експерт по военноморските въпроси във вашингтонския института "Хъдсън", изпращането дори на по-малко от две дузини ракети може да накара Русия да вдигне блокадата.

Владимир Путин блокира украинските пристанища, за да спре изнасянето на зърно и други продукти от Украйна, известна като "житница на Европа", и това предизвика световна продоволствена криза, отбелязва "Телеграф". ООН призова Русия да прекрати блокадата и предупреди, че повишаването на световните цени на храните може да доведе до масов глад.

Британският премиер Борис Джонсън в разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски вчера обсъди как да се възобновят "критичните морски и сухопътни" вериги за доставки, припомня изданието, както и изказването на Антъни Блинкън, държавният секретар на САЩ: "Хранителните доставки за милиони украинци и милиони други по света буквално са станали заложници на руските военни."

Москва заяви, че ще вдигне блокадата само ако отпаднат санкциите, наложени на Русия. Вестник "Гардиън" обръща внимание на поста на бившия руски президент Дмитрий Медведев в платформата Телеграм: "Страната ни е готова да изпълни изцяло задълженията си. Но тя очаква помощ и от търговските си партньори, включително на международните платформи. В противен случай няма никаква логика: от една страна, срещу нас се налагат безумни санкции, а от друга страна, изискват доставки на храни. Нещата не стават така, ние не сме идиоти", каза Медведев, който е заместник-председател на руския Съвет за сигурност.

Под заглавие "Русия отвежда украински войници от "SS дивизия" в лагер за задържане“ „Телеграф“ се спира на съдбата на  украински войници, изпратени в следствения арест в Таганрог, на Азовско море, близо до Ростов.

В. "Ню Йорк таймс" се спира на друг аспект от войната в Украйна. Според изданието изглежда, че Русия полага основите за анексиране на някои части от Югоизточна Украйна, които по думите на представител на Кремъл ще заемат „достойно място в нашето руско семейство“. Вестникът цитира  Марат Хуснулин, вицепремиер на Русия по въпросите на инфраструктурата, който обиколи тази седмица Херсонска област и очерта плановете на Русия да поеме пълен контрол над жизненоважна инфраструктура, включително най-голямата атомна електроцентрала в Европа, докато укрепва отбранителните си позиции там.

Изданието също така разглежда "перфектната буря", създадена от войната в Украйна в съчетание с последиците от изменението на климата и пандемията, довела, както казва ООН, до нов печален рекорд в нивото на глада в световен мащаб. Според Световната програма по прехраната най-малко 276 милиона души днес са изправени пред остра продоволствена несигурност в сравнение със 135 милиона преди пандемията, а 49 милиона души в 43 държави са на ръба на глада.

В. „Гардиън“ посочва оценката на базирания в САЩ мозъчен тръст Института за изследване на войната (ИИВ), която гласи, че руските сили в Украйна продължават да страдат от недостиг на резерви в жива сила. Изданието пише, че според неназован американски служител в областта на отбраната руските сили все още разполагат със 106 батальонни тактически групи, които действат в Украйна, но е трябвало да разформироват и обединят някои от тях, за да компенсират загубите.

Институтът също така посочва, че украински официални лица съобщават, че част от руските войски, изтеглени от неуспешната офанзива около град Харков, са били прехвърлени в Донецк, в Донбас, за да се компенсират  "значителните бойни загуби, които 107-и мотострелкови батальон е понесъл на около 20 км югозападно от град Донецк".

Като почти невъзможни изглеждат засега перспективите за примирие в Украйна. Това става ясно от казаното от главния съветник на президента на Украйна и член на екипа, който преговаря с Русия, Михайло Подоляк. Той смята, че прекратяването на огъня с Русия е "невъзможно без пълното изтегляне на руските войски" от украинските земи. Подоляк заяви, че Киев не се интересува от нов "Минск", визирайки Минското споразумение от 2015 г., постигнато с посредничеството на Франция и Германия, което се опита да осигури прекратяване на огъня между украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна, посочва „Гардиън“.

В. „Индипендънт“ се спира на изказването на украинския президент Володимир Зеленски от вчера, който каза, че в Донбас положението е „като в ада" поради непрестанните бомбардировки на Русия, в резултат на които регионът е "напълно разрушен". Зеленски обвинява Москва, че извършва "брутални" и "безсмислени" нападения със засилване на  офанзивата си в източната част на страната след изтеглянето на войските си от околностите на столицата Киев.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


529
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
7
 
3
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Войната в Украйна ще свърши само ако някой от двата воюващи народа не се вдигне и помете управляващите. Другият вариант е тъпчене с оръжие на Украйна до последния украинец. Целта е изтощаване на Русия преди Голямата война която се задава САЩ-Китай и целия свят тях.
406
4
 
9
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
Почти 300 км обсег...? Ясно! Значи границата на Уграйна ще бъде преместена на 300 км от Черно море.
405
15
 
19
 
! Отговори
Бело знаме му дайте преди 1 година
Жалостивият запад изпраща хуманитарна помощ за Украйна и основно я тъпче с оръжие и боеприпаси т.е. смърт и разруха, а искат да спре войната!!! КОЙТО ИСКА МИР НЕ ПРАЩА ОРЪЖИЕ!!! БЕЗБОЖНИЦИ!!! А най добрата и благородна миротворна помощ за Окрайна е изпращане на бели знаменца за спиране на тази братоубийствена война. Помощ е да помогнеш да спреш войната или при пожар да изгасиш огъня! През средновековието в повечето случаи са събирали пари и са откупвали града или са предавали съответният политик и са си запазвали имота и живота. А най добре е днес тия дето му дърпат конците
404
8
 
24
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Санкциите нали щяха до месец да поставят руската икономика на колене,рублата да стигне хиляда за долар.Парите им блокираха в техните банки,танковете си с чипове от хладилници поправяли,техника за парада не им била останала,а сега с тези "магически" оръжия очаквам еуфория,че скоро ще влязат в Москва.Трябваше да сключат предлаганият им в началото мир.Сега какво ще им предложат?
403
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това само удължава агонията на Украйна. Вкарването на допълнителни оръжия само ще увеличи жертвите на тази война и те ще станат милиони. В Русия са приели, че водят война с НАТО, по-точно със САЩ на територията на Украйна. Изхода от тази война ще е летален или за Украйна или за Света. Сега се играе са банк. Няма такъв изход, като победа на Украйна! Ако не става по класическия начин, ще стане с ядреното копче, според девиза: "Защо е на Русия свят без Русия?"
402
16
 
15
 
! Отговори
ББ преди 1 година
приятели Свободата ни е висша ценност,САЩ и съюзници единствени,плащат тази Ви Свобода...путин опитва да ви я отнеме...с високи цени...инфлация..икономически зависимости наложени през пети колони като дпс-гроб-*** и подобни...нямат шанс...нямат представа за военната мощ на Свободният Свят,който няма да се поколебае да я използва...опасни игри играят...импотентни..."вождове"...убиващи мирни за...тоалетни чинии
401
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това ще бъде наистина най адекватна помощ особенно ако са мод3
400
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натискане яко по рушистите, не знам защо самураите ги чакат още, трябва да им напалят огън от 2-3 страни за да изгасне по средата;)
399
4
 
8
 
! Отговори
Пенев преди 1 година
Оня от колонията да сложат вместо тоя от КГБ ,щото всички шапкари са комплексари там,той се мисли за гангстер от Питер.Цитира изнасилвачи "-Нравится не нравится терпи мая красавица"- "харесва ли ти или не- търпи моя красавице"-думи от устата на Путин по време на официално интервю излъчено в национален ефир ...
398
4
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
До АнонименРодата на Сталин е в САЩ имигрираха след смърта му и вече се раждат в САЩ наследниците му.
397
0
 
3
 
! Отговори
СПА Синя Стрида преди 1 година
До ТАЛИБАН Здравейте ,време е да се откриете пред хората ,които ви обичат.Няма нищо срамно във вашите фантазии за еднополови контакти.След 3 сеанса ще се преоткриете.И вместо да ги описвате по форомите ще ги изживеете.
396
4
 
7
 
! Отговори
Коджабашев. преди 1 година
Умните шведи и коравите финланци щом искат в НАТО значи се готви нещо по-голямо . От някоя станция марка Ериксон са дочули нещо за промяна на управлението в Москва ? Но тази промяна може да е от към по-крайните национал-комунисти .Да не забравяме ,че Русия все още не е обявила официално война на Украйна.Руснаците могат да водя само война на пълно унищожение на всичко живо .Нямат умения и достатъчно кмпетентни хора за партизански войни в атака ,затова трепят на ред от въздуха ,но 15е АЕЦа-проблем
395
10
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Хаахх --- Русофил + идиоот = "гений". От невъзможности и неспособности, от нездрави халюцинации и некачествен алкохол, другарете явно са мръднали и то яко, но иначе кефят с реториката си за Непабедимата Красножопая Армия от войници сбирщайн от съседни республики.
394
7
 
13
 
! Отговори
Stalin преди 1 година
До ЛенинХмммм те сгънаха цялата световна икономика бе пич!!!!!!!!!! За какви укри ми говориш.........? Като ходиш да зареждаш на 4 лева Путин ще ти е виновен!!?? Има един факт и затова целият запад е срещу тях 50% от всичките ресурси на света са там!!!!!!! И нищо и никой не може да промени този факт!!!!!!! Говорят за златно покритие на рублата........... те междудругото са или на първо място по добив на злато или на второ......., ама Америка казва ще забраним на света да им го купува....
393
14
 
18
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 426 --- Потопиха и то не само "Масква" и без съвременните и модерни "Харпун"-и, а с Харпуните не виждам коя руска гемия ще остане на повърхността на водата. Добре известно е, че електрониката за засичане на летящи тела към руските карабля е сляпа 99% и реагира, когато ракетата изтрещи съвтския карабль. Добре че не са докарали Кузялника, щото голям разлив от мазут щеше да има. Loool
392
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още около 15 хиляди ги очаква същата съдба както азовци най добре е да се предадат ще съхранят живота си и живота на други цивилни
391
21
 
18
 
! Отговори
Победа преди 1 година
Азовстал е освободен и всички 2500 азовци са в плен на Донецката армия!
390
18
 
15
 
! Отговори
Нвка им е преди 1 година
Хаха Украйна изцица парите на САЩ и ги фалира."Съединените щати ще трябва да вземат пари назаем от Китай, за да предоставят на Украйна рекорден пакет от помощ от 40 милиарда долара. Това заяви американският сенатор Рандал Пол. Според него бюджетът на САЩ не разполага с необходимите средства за изпълнение на обещаните ангажименти към Киев.Важно е да знаем, че нямаме парите, които можем да изпратим, трябва да вземем заем от Китай, за да изпратим пари в Украйна, каза Пол.
389
11
 
18
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
Москва ке гори под вода!
388
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доларизация, доларизация, нема, боли , боли, ох. Мечка, дракон, парти ох

Спонсорирани публикации