Последният ракетен тест на КНДР - "поздрав" зад гърба на Байдън

Защо не трябва да пренебрегваме последните тестове на Северна Корея?
28 май 2022 19:45, Нели Христова
121
Последният ракетен тест на КНДР - "поздрав" зад гърба на Байдън
Снимка: БГНЕС

След 16 теста само тази година, не е трудно да станем безразлични към ракетните тестове на Северна Корея. Но поради няколко причини 17-ият тест, проведен тази седмица, трябва да се вземе сериозно.

Първата причина е времето. Докато ракетите се издигаха, президентът Байдън навлизаше във въздушното пространство на САЩ на връщане от пътуване до Южна Корея и Япония. Внимателно изчисленият "поздрав" зад гърба на американския президент потвърждава усещането, че Ким Чен Ун е загубил всякаква вяра в процеса на дипломатически ангажимент, който някога го изправи лице в лице с Доналд Тръмп, пише в анализа си за The Times Ричърд Лойд Пери.

След това идва и характерът на изстреляните оръжия. Това не бяха фойерверки с малък обсег: първата от трите беше междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17 с потенциален капацитет да достави ядрена бомба почти навсякъде по света.

Ким доброволно обеща да не изстрелва такива оръжия през 2018 г., когато се сприятеляваше с Тръмп. Но през март той изстреля първият Hwasong-17, който обаче се повреди. Е, този - не.

Също толкова важна е международната реакция на теста, която беше значително по-твърда от преди, както от Вашингтон, така и от Сеул. Новият президент на Южна Корея, Юн Сук Йол, е консерватор, който обеща по време на кампанията си за изборите през март да заеме строга позиция по отношение на севернокорейските провокации.

На практика Юн е изправен пред същите ограничения като своя предшественик, либералът Мун Дже-ин – преди всичко задължението да избягва война със Севера, която може бързо да ескалира с непоносимо разрушителни последици за градовете на Юга.

Съвместното изстрелване на група от ракети земя-въздух от САЩ и Южна Корея е празна символична "демонстрация на сила". По-важно е обещанието за въвеждане на все още неуточнени "стратегически активи" на САЩ – което може да означава ядрени подводници, бомбардировачи с голям обсег, самолетоносачи или и трите.

Всичко това може да се окаже преамбюл за главното събитие – севернокорейския подземен ядрен опит, за който много наблюдатели смятат, че е само въпрос на време.

Последният път, когато това се случи, през 2017 г., регионът беше потопен в пълна криза. Но след седем десетилетия на конфронтация на полуострова циклите на кризи са само част от живота.

Като подготовка за това Северна Корея проведе още един тест -  КНДР e изпробвала детонатор за ядрена бойна глава, твърди Южна Корея, в последния знак, че страната се готви за подземен ядрен опит.

Според високопоставен южнокорейски служител по сигурността тестът няма да се проведе скоро, но може да се случи след няколко дни. Оценката дойде скоро след като Северът изпробва три балистични ракети тази сутрин, включително оръжие с дълъг обсег, потенциално способно да изпълни ядрена атака срещу Съединените щати.

Министрите на отбраната на Южна Корея и САЩ се договориха след ракетния тест да разположат "стратегически военни активи", които могат да включват самолетоносачи и бомбардировачи с ядрена способност.

"Оперативни изпитания на ядрено детонационно устройство, които трябва да се подготвят за седмия ядрен опит. . . се разкриват", казва Ким Тае-хьо, първият заместник-директор на Службата за национална сигурност на Южна Корея. "Възможността за предстоящ ядрен опит през следващите ден-два е малка, но след това със сигурност има възможност."

"Вероятно севернокорейският лидер не е решил сам кога ще се проведе теста. Севернокорейските власти са в непосредствена близост до последния етап на подготовка за ядрен опит от мащаб и качество, което искат", допълва той.

Сателитни снимки също разкриха скорошни признаци, че КНДР подготвя своя подземен ядрен полигон.

Чуждестранни служители предупреждаваха от няколко седмици, че скоро може да бъде проведен ядрен опит, а някои наблюдатели прогнозираха, че той ще се проведе по време на петдневната обиколка на Байдън в Сеул и Токио, от която той току-що се завърна.

В Токио Байдън се срещна с министър-председателите на другите "четворки" нации – Австралия, Индия и Япония – които колективно осъдиха "дестабилизиращото разработване и изстрелване на балистични ракети в Северна Корея, включително множество междуконтинентални балистични ракети (ICBM) тестове, в нарушение на Резолюции на Съвета за сигурност на ООН".

Лий Йонг-суп, министърът на отбраната на Южна Корея, и неговият американски колега Лойд Остин говориха след изстрелването на ракетата и обещаха конкретен отговор.

"Министърът и секретарят се съгласиха допълнително да засилят комбинираната отбранителна позиция между Южна Корея и САЩ и допълнително да засилят разширеното възпиране на САЩ", каза правителството на Южна Корея. "Те също така подчертаха необходимостта от разполагане на стратегически военни активи на САЩ. . . в подготовка срещу възможността за допълнителни севернокорейски провокации“.

Стратегически активи са въоръжение с дълъг обсег, способно на ядрено оръжие, като самолетоносачи, атомни подводници и бомбардировачи.

Дори и без ядрен опит, изстрелването на междуконтинентална балистична ракета, когато Байдън отлетя у дома от Азия, беше рязко и предизвикателно действие. Според съвместния началник-щаб на Южна Корея, три ракети са били изстреляни на изток от Сунан, местоположението на международното летище на Пхенян, между 6 сутринта и 6.42 часа сутринта.

Hwasong-17 беше изстреляна първа около 6 сутринта и измина около 220 мили, достигайки максималната надморска височина от около 335 мили - стръмна, "издигната" траектория. Втората ракета, изстреляна около 6.37 сутринта, очевидно е взривена във въздуха, докато трета, изстреляна пет минути по-късно, прелетява около 470 мили на максимална височина от 37 мили.

"Фактът, че те започнаха провокациите около времето, когато Байдън навлизаше във въздушното пространство на страната си, беше стратегическо послание както към Южна Корея, така и към Съединените щати", на мнение е и Ким Тае-хьо.

Изстрелването на ракетата беше осъдено от няколко чужди правителства.

"Изстрелването на ракета от Северна Корея е сериозна провокация, която нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, повишава напрежението на Корейския полуостров и в Североизточна Азия и заплашва международния мир“, заявиха от офиса на новия президент на Южна Корея. "Продължителните провокации на Северна Корея могат да доведат само до по-силно и по-бързо комбинирано възпиране на Южна Корея и САЩ и могат само да задълбочат международната изолация на Северна Корея.

Нобуо Киши, японският министър на отбраната, каза: "Последните действия на Северна Корея, включително изстрелванията на балистични ракети заплашват мира, стабилността и безопасността на Япония и международната общност и не са приемливи.

Въоръжените сили на Южна Корея и американските сили, базирани в страната, съвместно изстреляха днес ракети земя-земя в Японско море след ракетните тестове.

"Показването на сила на нашите военни имаше за цел да подчертае нашата решимост да отговорим твърдо на всякакви севернокорейски провокации, включително изстрелване на ICBM, и нашата огромна способност и готовност да нанесем хирургически удар по произхода на провокацията" казаха командирите на Южна Корея. каза персоналът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже тея са по-добре от нас.
13
11
 
3
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
Байдън кефлийски си го премести в другия джоб
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на северна Корея! САЩ разбират само от езика на силата. Затова трябва да имаш силни ракети, за да си независим, а не колония на САШ. Опитаха се да го изиграят Кимчо и да ги демократизират, ама не им мина номера на янките.
11
3
 
16
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Има страхотни видеа (вкл. преведени) в YouTube. Никак не го подценявайте Кимчету. Както други писаха - швейцарско образование, перфектен немски, подозират че ползва френски (не е доказано). Страхотен финансист, познава отлично системите на капитализма. Като добавим и особената култура на корейците (ако не се справиш, значи позориш и себе си и семейството си)... Междуконтиненталната ядрена ракета заплащваща САШ-ката е въпрос на време. Стига само те са заплашвали света...
10
3
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7212136860 преди 1 година
Кураж, Северна Корея ! Скоро ще бъдете Герои ! Обичам Ви!
9
5
 
21
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Искаха да му вземат ракетките и да го демократизират... Обачи Кимчету учило в Швейцария, не, кат наш проСтото у арвардо...)))
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правят си гаргара с Байдън понеже знаят, че няма да ги нападне. САЩ нападат само където има нефт.
7
4
 
10
 
! Отговори
Ким Чен Уй преди 1 година
Джо Бидона, дебна те одзаде!
6
4
 
18
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Кимчу напрао вече се гаври с краваристаня... Да видим, какво, ще измучат от обора...)))
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"по-здрав" зад гърба на Байдън
4
2
 
18
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Абе либераслъка, Кимчету нали беше умрел бе ...Нали и той като Путин беше болен от 100 смъртоносни болести. Едновременно. Май - май ... тоа дебелия ще ви погребе всичките....
3
2
 
26
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Кимчиту яко си прави гаргара на гърба на либераслъка. Кимчето ясно казва - Дъртия п*рдел не го бръснем за сл*вка. хаха аха ха ахахаха ха ха
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ура! Светът ще бъде унищжен.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърмете няма проблеми,безмозъчният така или иначе не може да асимилира,дали е гръмнала ракета или пиратка!