Кои са най-скъпите градове за живеене по света?

6 от 10 са в Азия
9 юни 2022 19:45, Нели Христова
36
Кои са най-скъпите градове за живеене по света?
Снимка: БГНЕС

Глобалната компания за мобилност ECA International публикува своя годишен списък на най-скъпите градове в света за живеене. Начело отново се оказва Хонконг.

Компанията съставя списъка въз основа на няколко фактора, включително средната цена на основни продукти за домакинството като мляко и олио, наем, комунални услуги, обществен транспорт и силата на местната валута.
Това е трета поредна година, в която Хонконг се оказва най-скъпият град в света в индекса на ECA. Индексът се фокусира специално върху чуждестранни работници и експати в техните класации.

Азия взима наградата

Няма да е преувеличено да наречем Азия най-скъпият континент, като пет града - Хонконг, Токио, Шанхай, Гуанджоу и Сеул - попадат в топ 10.

Някои регулатори включват Близкия изток в Азия. В този случай Тел Авив – който е на шесто място – също се зачита в общия брой на градовете в Азия и дава на континента шест от 10 места.

Азия също претендира за честта да бъде дом на най-бързо издигащия се град в общия списък. Става дума за Коломбо - главният мегаполис на Шри Ланка, който скочи с 23 места от 162 на 149.

Лий Куейн, регионален директор на ECA за Азия, обясни причините за нарастващото присъствие на континентален Китай в индекса.

"По-голямата част от градовете в континенталната част на Китай в нашата класация имат по-високи нива на инфлация, отколкото сме свикнали да виждаме, но те все още обикновено са по-ниски, отколкото другаде в Азия", казва Куейн в изявление пред CNN. "Следователно основната причина за покачването им в класацията е продължаващата сила на китайския юан спрямо други основни валути."

Надолу в списъка

Но кои градове са се класирали по-ниско в сравнение с предходните години?

Париж, който в миналото е бил начело в списъка на ЕСП, изпадна от топ 30. Мадрид, Рим и Брюксел също паднаха.

"Почти всеки голям град в еврозоната отбелязва спад в класацията тази година, тъй като еврото се представи по-зле през последните 12 месеца от щатския долар и британския паунд", обяснява Куейн.

Външни фактори, като политиката и международните конфликти, също могат да играят роля. Нахлуването на Русия в Украйна и съпътстващите санкции, наложени от много страни, означават, че Москва е на 62-ро място, а Санкт Петербург - на 147-о.

Най-скъпият град в Европа е Женева, Швейцария, която е на трето място след Хонг Конг и Ню Йорк. Швейцария използва швейцарския франк вместо еврото.

Пандемията на коронавирус, разбира се, изигра роля в глобалните вериги за доставки и други икономически фактори.

Други класации

ECA International не е единствената компания, която класира градовете в света въз основа на икономиката.

Базираното в Лондон Economist Intelligence Unit (EIU) публикува своя индекс на световните разходи за живот всеки декември. През 2021 г. Тел Авив взе наградата за най-скъп град за живеене, като Париж и Сингапур се изравниха на второ място.

Хонконг беше на пето място, зад Цюрих. През 2020 г. Хонконг, Цюрих и Париж споделят наименованието номер едно.
И двата списъка използват цените на ежедневните артикули като хранителни стоки и гориво, за да определят тяхното класиране. Въпреки това, EIU обвързва своите цифри с щатския долар, така че икономиките, които правят същото – като Хонконг, например – е по-вероятно да се класират високо.

Така или иначе, независимо от реда, в който градовете са изброени в различни индекси, е ясно, че азиатските, европейските и северноамериканските градове са много по-скъпи за живеене от тези в Африка и Южна Америка.

Най-скъпите градове в света
1. Хонг Конг
2. Ню Йорк
3. Женева
4. Лондон
5. Токио
6. Тел Авив
7. Цюрих
8. Шанхай
9. Гуанджоу
10. Сеул

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-скъп не значи най-хубав, въпреки че, заради некадърността на Европа и САЩ вече много азиатски градове станаха по-добри. САЩ са пред колапс, а в Европа е война и мизерия.
28
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Санкт Петербург бил на 147 място, а София на кое място не пишете и защо?
27
1
 
11
 
! Отговори
дърт преди 1 година
От гледна точка на повечето български пенсионери най-скъп за живеене в света е София!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 14 - Фалшивите "герои" , патриоти и смешниците сте повече !
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям келепир да живееш в тези лудници. Дори да получаваш огромна заплата, всички приходи ще отиват за огромните сметки и цена на живота, а накрая нищо няма да успееш да спестиш. Там се въртят някакви пари и това е всичко. Да не говорим, че там създаването на семейство и отглеждането на деца е нещо невъзможно. Живота ще изтече, а когато одъртееш и нямаш съответните приходи или трябва да живееш на улицата или да се местиш на друго място.
24
2
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Преди 7-8 години се напихме в Хонконг. За двама души и малко над бутилка Джак платихме към $600. Една украинка ми окткрадна шапката (не се ***)
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22Що си мислиш че ни интересува Синди ли е, Сикхи ли е, и въобще какво става в гъ. за на географията.
22
2
 
6
 
! Отговори
аз не съм програмист преди 1 година
До do 16 - Алооооооо, "програмистчето " с 5200 К паунда - НЕ е СиНди , а е СиДни - това в Австралията , ако става дума за същата Австралия де ?!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СПОРЕД МЕН, - Значи ако се върнеш на село , поне сливите ще са ти без пари ?!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А София къде е ?!
19
3
 
4
 
! Отговори
do 16 преди 1 година
Айде по-полека програмистчето, и аз съм програмист на 5200 паунда. Тия с нулите да се надлъгват със Синдиту от Австралия.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хонконг, Токио, Шанхай, Гуанджоу и Сеул - попадат в топ 10"За нищо на света не бих отишал да живея там. Това са термитници.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...който скочи с 23 места от 162 на 149.Еххх, некадърни ***
16
12
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Много хора сме програмисти, че и с бая повече от 25к Евро месечно. Това не значи да казваме как не ни е скъпо. Аз не живея за софрата.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички български!
14
13
 
1
 
! Отговори
До 8 от проги преди 1 година
Ама аз съм само програмист с 25 К евра месечно - няма как да конкурирам Баце !
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амш Москма е един от най-скъпите, но русна;ите могат да си го п озмолят. А моята мечта за дестивацшя са Курилскине острови. Ще си продам апартаментите в София и отивам Не ми трябва Калшфорния, Мащингтон, Чикаго и прочие прелести.
12
7
 
8
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 година
Българите сме вечните мрънкачи. Скъпо било в София, но всички драпат за столицата. Търсенето вдига цените на жилищата и наемите. В София трябва да предвидите и 50 лв/месечно за транспорт- било карта за ГТ, било за кола. Разстоянията са огромни. В София всичко е с пари- връзка магданоз е 1 лв, сливите (дето на село са без пари) тук са 2 лв, шише истинско вино е 15 лв., сиренето- и то толкова. Освен това, не можеш да ходиш на работа облечен как да е- трябва да си чист и елегантен.
11
1
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Що за изречение? Що за мисъл? "Швейцария използва швейцарския франк вместо долара". Някой път падам от коня, като чета такива бисери от преводачите. А ясно е, каквито са ни преводачите, такива са и журналистите.
10
2
 
3
 
! Отговори
ДО 5 ОТ 1 преди 1 година
Именно - без глупости! Я се разходи само на 40 - 50 километра извън София и после пропагандирай!

Спонсорирани публикации