Почивката на Черноморието излиза с 40% по-скъпо това лято

Браншът е оптимист за много добър летен сезон
117
Почивката на Черноморието излиза с 40% по-скъпо това лято
Снимка: БГНЕС

Очаква ни много добър летен сезон, със сигурност по-добър от този в предишните две години. Цената на туристическата услуга ще поскъпне средно с около 15% що се отнася до местата за настаняване, но що се отнася до цялостния пакет с транспорт, хранене и настаняване поскъпването може да е и 30, и 40%. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков по BloombergTV.

“Най-многобройни чуждестранни туристи се очакват от Великобритания, Германия, съседни балкански страни, много поляци, а също и туристи от Унгария, Чехия и Румъния”, посочи той.

Още по темата

“Тенденцията след Covid пандемията е, че хората бягат от големите комплекси и индустриалния туризъм и се ориентират към семейните хотели, къщи за гости, палатки, каравани”, каза Занков.

Това е първото ни лято след Covid ограниченията, но за сметка на това ние сме от държавите, които са в близост до войната. Въпреки това, каза гостът, “туристите от Европа не виждат проблем да пътуват до България”.

“Но при по-отдалечените дестинации, при които дори сме имали различни алтернативни форми на туризъм, определено имат отлив на пътувания към България”, смята той.

“На фона на миналите две години настроенията са позитивни. Ще имаме най-хубавото лято, така както имахме най-хубавата туристическа зима от четири години насам. Но отново има много предизвикателства, не само заради войната, но и заради инфлацията и поскъпването на всички основни услуги, които са част от туристическото преживяване”, коментира Занков.

Що се отнася до българите, които миналата година спасиха сезона, това не може да се очаква през тази година, защото виждаме, че има голям ръст и на изходящия туризъм. Очакваме около 110% ръст на изходящия туризъм от България. Има много планирани дестинации и чартърни програми, каза събеседникът.

На въпроса дали настаняването на бежанците от Украйна е помогнало на хотелиерите Занков отговори: “Определено помогна. Не толкова финансово, колкото да задържат и да обучат персонала си. Това беше добър ход на държавата”, а сега, след отлива на работна ръка от туризма по време на пандемията хотелиерите и ресторантьорите разчитат на украинските бежанци за попълване на работните места за сезона на всякакви позиции - администратори, камериерки, готвачи и т.н.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Българ преди 1 година
3лв чадър!3 лв лимонада и 9 лв малка ракия!Няма място къде да си сложиш кърпата само ръгат *** чадър до чадър с една рулетка двама дебелаци мерят по 2.50 и ако има 10 санта разлика вадят и мерят на ново!Как са вашите пита една добре са отговаря единият дебелак!Сега вие ли поехте бизнеса?Пита лелката,ами да отговаря другият дебелак!Ех мила родна картинка ако не бях от Бургас и аз щях да ходя в Турция!
90
0
 
0
 
! Отговори
IM-дртiйУАЙТBoY! преди 1 година
И тъй, още преди 3 месеца сме си осигурили своевременно качествения престой на нашто ЧМ, като при нас инфлейшънът глътна още близо 18,75 процента отгоре фин.средства, но пък имаме още цели 3+дни повече разходки и плаж по хубавата крайморска ивица, като в крайна с/ка ни излиза ок. 135,- бъгс на ден на човек от групата вкл. спането + папането+сите допълнителни екстри за 1 пълноценна поцифка далеч от Софията,т.е. all included there. ОСНОВНАта идея е да съчетаеш ведно качество, количество + стойност
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ КАЖИ ГО НАПРАВО - ПРИГОТВЕТЕ СИ ПЕТ СТОТАКА НА ДЕН И НАПРЕД!!!
88
1
 
6
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 година
След почивка на нашето море имам нужда от почивка,постоянен стрес баце и за душата и за тялото.И жената все нещо мърмори и е права де ...
87
3
 
3
 
! Отговори
К1Д преди 1 година
Албена е ок ,но трябва да е 4* иначе развалиха и там храната,но е доста скъпо в нормалния сезон.Най далавера е пролет есен в някой 5* ултра алл инклузив около Анталия със самолета...
86
0
 
4
 
! Отговори
Черноморието преди 1 година
До Хигиена нулеваЕ как ще ти вземат 30 лв за чадър и шезлонг иначе.И ако нямаш открити рани не се хваща лесно хламидията виш хепатита с неволно докосване с ръка после да се пипнеш по устните или храна и си готов... е ешерихията ти е в кърпа вързана ,нощем точат шахтите през една тръба направо в едно дере на плажа... аромате е незабравим ...
85
1
 
6
 
! Отговори
Хигиена нулева преди 1 година
Тия шезлонги са за скалисти и бетонирани плажове, грехота е да лежиш на мръсната пластмаса при наличието на прекрасен и полезен пясък.Иначе шезлонгите освен безполезни са и много опасни като преносители на стотици зарази като:хепатит,херпеси,хламидия,краста,екземи ,шарка и тнт.Чистенето е с една кофичка от 1л с малко верце и водичка и с един *** се минава по целия плаж за да се махнат *** на чайките.И само един болен да има се заразяват всички шезлонги.Кърпите попиват нема спасение..
84
0
 
7
 
! Отговори
Китен 2018г. преди 1 година
Изръсих се една торба пари за хотел 4* ония сервираха кисел таратор от предния ден,поне стаята беше на 20м от плажа и си изчистихме семейно хранителната система .Иначе имат безплатен паркинк ама само за 2 коли -служебните им и плащах и паркинг по 10 лв на ден на поляна под едно дърво дето капали некви смоли и колата нема миене.Персонала не знаеше български освен нощния пазач ,който беше некво местно ку-ко и дърпаше камериерките от украйна щото ги черпил ,а те се дърпали та се налагаше да викаме.
83
1
 
8
 
! Отговори
Гастербайтера преди 1 година
Едно време ходих заради мацките на нашето море ама от 2015г само платени или наркоманки останали ,а некви украинки забърсах ама беха некви от селата с косми баце ...
82
0
 
17
 
! Отговори
1-н преди 1 година
от мен и лев да не чакат, да се оправят както искат, отписал съм ги отдавна
81
1
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Туризмът по Черноморието ще се оправи,когато днешните собственици на хотели и ресторанти/мутри/фалират и се заменят от хора,които знаят как се прави туризъм.
80
1
 
26
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Сега кацам от Братислава 60Еу, отиване и връщане за трима. Другия месец летя за Задар-Хърватия. Самолетите са пълни по шевовете. Хората пътуват и не им пука от тези печалбари по морето. Като си гледам резервациите в Букинг, съм плащал за страшни места в България повече пари отколкото давам в чужбина. Тея ще разберат до няколко години по трудния начин, че не се прави туризъм така!!!
79
2
 
14
 
! Отговори
американски индианец преди 1 година
трябв ада съм много зле да ходя да почивам на БГ курорти пиватизирани от няколко политически играча в сянка
78
1
 
28
 
! Отговори
Ха,ха,хаааа.. преди 1 година
Абе тия от нашето море,не са ли забелязали че границите за българи в Европа са отворени от много години,а те седнали да чакат да режат глави с наточените брадви? Всички знаят,че собствениците на хотели по нашето море ходят на почивка през лятото в Гърция и Турция поне веднъж.Не за друго,ами да си починат на спокойствие,нещо което липсва на нашето море.За обслужване и отношение да не говорим.Една цаца с картофки и биричка струва един работнически надник.Тази година ако няма дотации,ще има фалити.
77
1
 
29
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 1 година
ЗА ТОВА ТУРЦИЯ.ПОЧИВКА СУПЕР ЛУКСОБСЛУЖВАНЕ ФАНТАСТИЧНОЧИСТОТА ОТЛИЧНАИЗХРАНВАНЕ ПРЕКРАСНООТНОШЕНИЕ НА ПЕРСОНАЛА ОТЛИЧНО.НЕКА НАШИТЕ СЕЛЯЦИ И *** ПО МОРЕТО ДА УМИРАТ ОТ ГЛАД, ЗАЩОТО СМЯТАТ ПОЧИВАЩИТЕ ЗА ХОДЕЩИ КАСИЧКИ.ЗА ТОВА И ТАЗИ ГОДИНА - ТУРЦИЯЧЕШМЕ, 1200ЛВ. УЛТРА ОЛ ИНКЛУЗИВ.ЗА ВТОРА ГОДИНА В ТОЗИ ХОТЕЛ.НЕ СПОМЕНАХ ЧЕ ВСИЧКО НА МОРЕТО Е БЕЗ ПАРИ, СЪЩО И МАСАЖИТЕ В ХОТЕЛА.
76
1
 
32
 
! Отговори
IT Team leader преди 1 година
3 малки деца аз с жената 1800 +200 лв ако искам куп екскурзии и тн глезотии за МAX оферта с полетите + All inclusive в Белек. Ако тръгна за Морето 300лв бензин и 200лв храна съм ги оставил само до Айтос.Ай със здраве на Алибеговците и другото кривоносиЛорели.
75
4
 
15
 
! Отговори
Наталия преди 1 година
До 81-ви Откога да гледам камънаци и да вдъхвам уханни вони на пик-о4, заради уруниращи по долу по скалите туристи е почивка бре ''''Муньооойо. Мога да си позволя и 2 месеца на Оазис ко искам проблема не е нито X6-тицата ми нито цените,а в обслужването.В Гъция миналата седмица напълних колата с захаросани череши по 3,5 евро литъра сапуни от зехтин за 1 евро,раци октоподи и скариди за по 6-7 еврои целият колектив в фирмата яде и се закани че няма да стъпи на Черничкото
74
10
 
8
 
! Отговори
до Наталия преди 1 година
В понеделник заминаваме за Созопол, 56 лв стая на брега на морето в хотел "Скалите". Ако толкова не можеш да си позволиш дори за 4-5 нощувки, по-добре ходи да искаш да ти върнат парите от магистратурата.
73
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който иска да плува в л.ай.ната на хотела си, да ходи на българското черноморие
72
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обаче заплатите ни не са се качили и с 1%...

Спонсорирани публикации