Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?

Някои потенциални заплахи започнаха да стават абсолютно реални
25 юни 2022 19:17, Красимир Ангелов
342
Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?
Снимка: БГНЕС

В Германия някои промишлени пещи работят без прекъсване от десетилетия. Ако те се охладят внезапно, разтопените материали се втвърдяват и системата се поврежда. Това е проблемът, пред който е изправена най-голямата европейска икономика заради безпрецедентната енергийна криза.

Ако всичко започна като смътно предчувствие за намаляване на доставките на руски газ, то вече е съвсем реално. След като президентът Владимир Путин намали с 60 % потоците по главната връзка с Европа, експертите от администрацията на канцлера Олаф Шолц тази седмица разработиха сценарии и нито един от тях не доведе до достатъчни резерви за изкарване на зимата, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

"Това беше отрезвяващият момент", каза Клаус Мюлер, който ръководи германския мрежови регулатор, известен като BNetzA. "Ако имаме много, много студена зима, ако сме невнимателни и прекалено щедри с газа, тогава няма да е хубаво".

Рисковете се простират отвъд рецесията и зимата на замръзнали домове и затворени фабрики. В продължение на десетилетия Германия процъфтява благодарение на евтиния газ. Отговорът на нуждите на растящата икономика най-често е бил нов газопровод до Русия.

Тази епоха вече е отминала и компании от BASF SE до Volkswagen AG се примиряват с новата реалност.

Ще има бързи решения - като съживяване на замърсяващите въглищни централи и смяна на горивата в промишлените процеси, но се очертават структурни проблеми, тъй като преходът към достъпна енергия от възобновяеми източници ще отнеме още години.

Фирмите, произвеждащи метали, хартия и дори храни, могат да бъдат принудени да намалят мащабите си или да затворят производствените си обекти в Германия, което ще ускори постоянното изтичане на работни места в производството и ще нанесе трайни щети на икономическия пейзаж на страната.

"Компаниите ще преместят производството си там, където има конкурентен газ от тръбопроводи, а това няма да е в Германия", казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. "Не можеш да поправиш 20-годишни политически грешки за две или три години."

Последните данни показват, че ще са необходими 115 дни, за да се постигне целта на правителството да запълни газовите резерви до 90% от капацитета до ноември. Този срок предполага, че потоците ще се запазят на сегашното ниво, което е малко вероятно, като се има предвид все по-агресивната позиция на Кремъл спрямо Европа в отговор на санкциите, наложени заради войната.

В отговор на мрачните перспективи Германия, която все още разчита на Русия за повече от една трета от доставките си на газ, повиши в четвъртък нивото на заплаха до втората най-висока степен на "тревога". Ако натискът се засили, Германия може да започне да разпределя доставките.

Моментът на истината вероятно ще настъпи следващия месец, когато газопроводът "Северен поток" ще бъде спрян за планирана профилактика. Германия се опасява, че той може никога да не заработи.

"Ще трябва да излъжа, ако кажа, че не се страхувам от това", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Вицеканцлерът на Германия направи паралел между свиването на доставките на газ и ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза. Ако доставчиците на енергия продължат да трупат загуби, тъй като са принудени да покриват липсващите руски доставки на високи цени, съществува риск от по-широк срив.

Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да срещне затруднения при изпълнението на договорите за доставка на местни комунални услуги и производители, ако Москва удължи или увеличи прекъсванията на доставките на газ.

Кризата вече надхвърли границите на Германия, като 12 държави - членки на Европейския съюз, са засегнати, а 10 от тях са издали ранно предупреждение съгласно регламента за газовата сигурност. Увеличеното търсене на втечнен природен газ в Европа ще засегне и по-бедните страни по света, които ще се борят да се конкурират за товари.

"Притеснени сме", че Русия ще прекрати доставките на газ за Европа, заяви естонският президент Кая Калас на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък.  "Трябва да сме готови да имаме различни енергийни миксове, обединени покупки на втечнен газ и да правим тези неща заедно."

Сценариите на BNetzA, която ще управлява разпределението на газ в Германия в случай на нормиране, отчитат редица спешни мерки, включително два плаващи терминала за втечнен природен газ, които ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима, търгове за излишното гориво за промишлеността и правителствена програма за закупуване на газ на спот пазара на стойност 15 млрд. евро.

"Хранилищата в Германия трябва да бъдат запълнени възможно най-скоро", каза Себастиан Блешке, ръководител на INES, асоциацията на германските оператори на хранилища. "За някои от обектите прозорецът на възможностите се затваря."

Баварската компания Wiegand Glas показва трудностите при намаляване на търсенето на газ в Германия. Единадесетте пещи за топене на стъкло на компанията - както всички в страната - работят 24 часа в денонощието в продължение на повече от десетилетие. Дори ако Wiegand спре производството си, пещите ще се нуждаят от 75% от нормалното потребление на газ, за да не се допусне разтопеното стъкло в тях да се нагнети и да разруши пещта.

"Но тогава трябва да поемем разходите за енергия, докато нямаме какво да продаваме, така че това не е опция", казва главният изпълнителен директор Оливер Виганд в интервю. Ако високоспециализираните пещи се повредят, възстановяването им ще отнеме много време и ще бъде скъпо. "Ще отнеме десетилетие, за да се възстанови нормалното производство", добави той.

Икономистите се опитват да определят обхвата на риска, но това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че 75% от това, което банката е сбъркала в прогнозата си за инфлацията през миналата година, се дължи на цените на енергията.

Целият анализ четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро е тласка към реформа. Такава за каквато им говореха САЩ последните 15г. Неможе да си свързан изцяло с ресурси на врага си. Германия се изложи яко.. и сега ще си плати цената. Но ще оцелее спокойно... това е Германия.
156
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 161 РусобилДостаПрост чиляк си ! И то толковапрост та чак от ушите ти течеПростотия и от *** ти
155
1
 
28
 
! Отговори
Тед преди 1 година
Тласка ги Канада. Не искат да връщат турбината на Сиеменс за СП-1.
154
3
 
23
 
! Отговори
Хер Флик преди 1 година
Тласка ли Германия Путин да тласка германската икономика към точката на пречупване?
153
7
 
32
 
! Отговори
Ако ако преди 1 година
До Анонимен: "ако пантерите и леопардите тръгнат пак към Масква?" - знаем какво става - нов празничен ден в календара на руснаците и всяка година парад на червения площад!
152
4
 
41
 
! Отговори
НОВИЯ РЕД дойде преди 1 година
В икономиката важи ново енергетическо правило: сметките ако не са в рубли - не излизат!
151
4
 
21
 
! Отговори
обективен преди 1 година
До 163 ще тръгнат ама бензин и нафта нет.
150
28
 
9
 
! Отговори
Русобил преди 1 година
Груба грешка кремълското джудже тласка Германия към въоръжаване , многооо опасно.
149
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако пантерите и леопардите тръгнат пак към Масква? Този път няма да има "ленд-лийз"
148
6
 
30
 
! Отговори
Обедини се народ преди 1 година
Колко ще струва бирата на октобърфест в Берлин, питам за валутата
147
6
 
31
 
! Отговори
Западна мотика преди 1 година
Сега никой не иска да инвестира във не-зелени енергийни източници. След година когато войната приключи и още една като пак всички станат "приятели" огромните разходи ще са на вятъра заради отново поевтинелите горива. Усещате ли какво си постлаха на запада със "зелената" енергия! А този път ОАЕ не иска да плати сметката за западните планове!
146
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Русия взема мерки да се защити, тя тласкала Германия към пречупване. А когато Германия се опитва да налага санкции, всичко е окей. Веднага се съгласих.
145
5
 
27
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 1 година
Немците бавно и сигурно се подготвят за неизбежното: Пускането на Северен Поток 2. Сега го национализират. Защо? Не е трудно да се сетим. Руския газ ще потече по немски тръбопровод.Колко хитро нали!
144
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шолци, Шолци ще се удавите сами накрая. Толкова яка държава, я превърнахте в гето.
143
4
 
30
 
! Отговори
намерете алтернатива преди 1 година
И кой ли да е? Венецуела? Иран? ОАЕ? Сирия? Азербеджан? :):):)
142
8
 
51
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Медиите ни вече прекаляват с това поставяне на Путин в центъра на всичко. Ясно е че западната пропаганда се опитва всеки, който не следва тяхната доктрина да го изкара диктатор, но когато се мине в крайности, ставате смешни. Путин е законно избрания президент на Русия и над 80 процента в момента подкрепят действията на партия Единна Русия.
141
3
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Как ги тласкал, след като налагат санкции и то не от началото на войната, а от доста по-рано? Какво искат, може би да им дава безплатно горива, и не само, след като не могат да платят? Наистина е неразбираемо положението, или пък не ни казват всичко? Мисля вече, дали Русия да спре всякаква търговия с тези, и да се насочи другаде?
140
4
 
36
 
! Отговори
1-ви принцип преди 1 година
1-ви принцип на международната политическа термодинамика: "Разгорещените страсти се охлаждат като секнат горивата и постоят на студено!"
139
6
 
43
 
! Отговори
Путин матира запада! преди 1 година
Запада все се опитва да блъфира като на покер при игра на шах!
138
26
 
6
 
! Отговори
монголоидЪ да преди 1 година
набляга на химиотерапия, че на нищо е заприличал.

Спонсорирани публикации