Грета Тунберг напомни за себе си, нарисува мрачна еко картина

Тя произнесе реч на фестивала в Гластънбъри
26 юни 2022 10:31, Александър Попов
121
Грета Тунберг напомни за себе си, нарисува мрачна еко картина
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Шведската екоактивистка Грета Тунберг напомни за себе си и изнесе реч пред участниците във фестивала в Гластънбъри. Тя призова обществото да поеме своята историческа отговорност и да поправи нещата във връзка с глобалната климатична криза.

Пред множеството 19-годишната активистка каза, че, според нея, все още има надежда светът да избере път, който е устойчив и който да доведе до бъдеще за всеки.

Тя обрисува обаче мрачна картина на настящата климатична ситуация.

"Ние сме в началото на извънредна климатична и екологична ситуация. Но биосферата не само се променя, тя е дестабилизирана, тя се разпада. Деликатно балансираните природни модели и цикли, които са жизненоважна част от системите, които поддържат живота на земята, както ние знаем са нарушени и последиците може да бъдат катастрофални. И не, това не е новото нормално. Тази криза ще продължи да се влошава, докато ние успеем да възпрем постоянното разрушение на нашите животоподържащи системи, докато ние отдадем приоритет на хората и планетата над печалбите и алчността", заяви тя.

Тунберг спомена и за политическите лидери, които казват едно нещо и правят точно обратното, които твърдят, че са лидери в борбата с климатичните промени, докато в същото време разширяват инфраструктурата за изкопаемите горива на страните си.

Тя припомни на хората, че имат историческата отговорност да поправят нещата. "Заедно ние все още можем да избегнем най-лошите последици и да започнем да лекуваме раните, които сме нанесли", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Грета Тунберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
36
 
! Отговори
Един там преди 1 година
Днес в Глазгоу е 11 градуса, но се усеща като 7..
4
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера в Единбург Шотландия максималната температура е била 16 градуса.В края на юни,ама тая пак пищи ,че имало глобално затопляне.
3
3
 
40
 
! Отговори
бат Сали преди 1 година
Да й го нагретам на Гретата, в розовата роза.
2
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати противната личност. Накичила се със сто гривни, сигурно и пластмасова има, дава акъл.
1
4
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е един спокоен и приятен неделен ден! Защо разваляте настроението на хората с това?

Спонсорирани публикации