Как след 40 години вирусът на полиомелит се завърна в Англия?

Засега няма данни за заразени хора
26 юни 2022 21:30, Нели Христова
65
Как след 40 години вирусът на полиомелит се завърна в Англия?
Снимка: БГНЕС

Вирус на полиомиелит - болест, унищожена преди повече от 20 години във Великобритания, бе открит в канализацията на Лондон. Засега няма заразени, но появата на вируса шокира здравните власти на Острова. Те бързо препоръчаха всички деца да бъдат имунизирани.

Още по темата

Вирусът на полиомиелит засяга предимно деца под пет години и причинява парализа в около един на 200 случая. Болестта е до голяма степен ликвидирана след изобретяването на ваксина през 1953 г. Европа е обявена за свободна от полиомиелит от СЗО през 2002 г.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) открва вируса в проби в Beckton Sewage Treatment Works в източен Лондон между февруари и май. Тази канализационна инсталация обслужва район в североизточен Лондон с население от около четири милиона души. Тъй като един и същ мутирал вирус е открит в множество проби, това показва, че вирусът се разпространява в общността. Въпреки това, нито един отделен пациент в Обединеното кралство все още не е диагностициран с полиомиелит или е бил парализиран, тъй като повечето хора, които се заразяват с вируса, нямат симптоми, но заради това вирусът може да се разпространи незабелязано.

Смята се, че вирусът е бил повторно внесен тази година в пътник от Афганистан, Пакистан или Нигерия, който наскоро е приел орална ваксина срещу полиомиелит. Тази ваксина, използвана в развиващия се свят, съдържа отслабен, но "жив" вирус на полиомиелит, който в редки случаи може да мутира и да започне огнище на болестта. Подобни "извлечени от ваксини" огнища наскоро се появиха в Израел, Украйна и Нигерия.

Обединеното кралство използва инжекционна ваксина, която съдържа "убит" вирус, който не може да причини заболяване. Девет от десет деца са ваксинирани, което според експертите означава, че епидемията трябва да "изчезне".

Децата получават пет инжекции, които предпазват от полиомиелит като част от рутинните им детски имунизации. Но усвояването спадна по време на пандемията и процентите са по-ниски в Лондон, отколкото другаде в Обединеното кралство.

Дивата версия на вируса сега съществува само в Афганистан и Пакистан, но вид ваксина, която съдържа малки количества отслабен, но жив полиомиелитен вирус, все още причинява случайни огнища на други места.

Оралната ваксина срещу полиомиелит (OPV) се възпроизвежда в червата и може да зарази други хора чрез замърсена с фекалии вода - което означава, че няма да навреди на дете, което е ваксинирано, но може да бъде смъртоносно за неваксинирани деца.

Макар и по-слаб от дивия полиовирус, този вариант може да причини сериозно заболяване и парализа при хора, които не са ваксинирани срещу болестта.

В световен мащаб има 959 потвърдени случая на VDPV2 през 2020 г., според СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ваксината и одобрението на всички предложени реално ставаш "роб" и послушник. Нямаш право. Много удобна манипулация на населението в световен мащаб.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В днешно време всички тия болести са малки войни. То не беше птичи вирус, свински, корона. При едните вируси посегнаха на дребните производители, при корона вируса - на глобалната икономика.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксерите до някъде са прави. Не знаете колко лаборатории има по света. Има много хора по света, а почне ли глад с вирус ще изтребват хората планово. Не всичко черно и бяло. В края на света ще има много болести, войни, глад. И навсякъде ще е много зле за обикновените хора.
50
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксъри, разбира се. Всякакви ограничени до няколко огнища в световен мащаб болести, биват разнасяни от антиваксърите. "Как така ще слагаме ваксина, разработена 1953-та година?! Та тя е била разработена за 4 седмици. Тя не е тествана. Как така ще я слагаме??? Долу ръцете от нашите деца! Тази ваксина е с пропагандна цел след края на войната. В нея има радио лампа и детето ще стане като радио точка за подслушване!!!"- това си мислят антиваксърите. До един бедняци.
49
0
 
3
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Ми да,приемайте още бежанци и ги социализирайте-те ще ви социализират със забравени за нас болести!Успех в живота!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес, оправете си заглавието. " Полиомелит" сте написали. Вие редактор нямате ли?
47
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Благодарете на мама Меркел, която покани "милите хора" в ЕС!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иде преизповеданието и всички човекомразци ще се къпят в катран.
45
0
 
2
 
! Отговори
. преди 1 година
Как... Донесъл го е славният Нахари Дас =D
44
7
 
8
 
! Отговори
dsaddssada преди 1 година
Е как как....нЕкой теп антиваксър, на който фейсбук му е казал, че във ваксината има чип....или някоя подобна простотия
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, то беше ясно от къде е дошъл вируса. В Европа може и да го няма, но едва ли всички пакистанци, нигерийции и подобни са ваксинирани. Добре, че поне няма едра шарка и чума все още.
42
2
 
2
 
! Отговори
Г3йМаймунаСХомоШарка преди 1 година
Избягвайте Тесни Контакти!
41
5
 
6
 
! Отговори
Бустери за Полио преди 1 година
за Цялата нация, ЛокДауни и ЗелениСептификати, КПП-та за НеБустерираните!
40
10
 
6
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Вълшебните спринцовки не ги ли спасиха?
39
6
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
То е ясно, че само тоягата ще ги оправи тези долни сатанисти, които от 2-3 години тотално взеха да се гаврят с хората, но няма кой да слуша.
38
19
 
25
 
! Отговори
преди 1989 преди 1 година
България беше една от най-развитите държави със ЗдравеОпазване, за което Западна Европа може само да си мечтае и това благодарение на СССР и Ваксините топ-качество, които разработваха и се произвеждаха! сега Ваксините са Отрови, както и Храните и всичко, до което Капиталиста Печалбар, ЮдеюСемит-Лихвар се докосне, Човешкият живот няма значение, важно и печалбата, плюс Страдания на хората, носи най-големите пари и печалби...
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... предпочитат да живеят с болестите си или да се самолекуват. Аз лично съм се прибирал по спешност няколко пъти в българия за да се лекувам и също да лекувам децата си.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Из английските малцинства се ширят страшни отдавна забравени болести, те не могат да бъдат диагностицирани защото английската здравна система е на шокиращо ниски нива. Ако човек страда от нещо той не може да бъде прегледан на деня както в българия, трябва да позвъни в клиниката, където му е джи пи то, там преценяват дали случаят е спешен а е спешен ако пациентът е на умирачка. Ако не е му определят час след около 10 дена, като прегледа е по телефона. При такава система хората предпочитат да жив
35
14
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Разни източноевропейски антиваксъри се нароиха твърде много в земята на старата баба. Тези болести са начин обществото да се изчисти от верващите в световни конспирации.
34
6
 
6
 
! Отговори
Някой Беше Казал преди 1 година
най-ефективният начин да Контролираш Хората е Страхът! Аз за това Не се Страхувам!! а нали и Премиеру ходи с такъв надпис на плакат...

Спонсорирани публикации