В кадър: "Моето тяло, мой избор" - протести в САЩ след шока за абортите

Демонстрации в страната след забраната за аборти в някои щати
26 юни 2022 08:33, Александър Попов
321

Снимка: БГНЕС

Втори ден в САЩ продължават демонстрации срещу решението на Върховния съд за право на аборт на американските жени.

Хиляди хора се събраха пред Върховния съд във Вашингтон в събота, заобиколени от бариери и поставени под полицейска защита.

„Това, което се случи вчера, е неописуемо и отвратително“, възкликна Миа Стагнер, 19-годишна студентка по политически науки. "Никоя жена не трябва да бъде принуждавана да стане майка."

Около нея защитниците на правото на аборт скандираха „разделяне на църквата от държавата“, „моето тяло, мой избор“.

Няколкостотин активисти за правото на аборт също се събраха в Лос Анджелис, бяха планирани протести в други градове, особено в щатите, които се възползваха от решението на Съда, за да забранят незабавно абортите на своята територия.

Докато клиниките в Мисури, Южна Дакота или Джорджия затваряха вратите си една след друга, демократичните щати, като Калифорния или Ню Йорк, се ангажираха да защитават достъпа до аборти на тяхна територия.

Президентът Джо Байдън каза в събота, преди да отлети за Европа, че разбира „колко болезнено и опустошително е това решение за много американци“.

В петък той призова американците да защитят правото на аборт по време на междинните избори през ноември.

Защитниците на правото на аборт също се опасяват, че Върховният съд с ясно консервативно мнозинство ще отмени други права като брак за всички или контрацепцията.

Още по темата
"Те преследваха жените. Ще преследват ЛГБТ общността и контрацепцията", каза пред АФП Каролайн Келър, която протестира пред Върховния съд.

В петък две демонстрации бяха белязани от насилие. В Сидър Рапидс, Айова, микробус се вряза в група протестиращи, наранявайки жена в стъпалото, според местни медии.

А в Аризона полицията призна, че е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които „многократно блъскаха прозорците на щатския сенат“.

В Лос Анджелис демонстрация бе разпръсната от полицаи, оборудвани с палки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: абортиСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
24
 
! Отговори
Това с абортите преди 1 година
е като с проституцията. Ако не се озакони и регулира пак ще го има, но ще е много по рисково. За съжаление това са реалностите. По-добре ли е жените да правят опити за аборти собственоръчно или да ходят при съмнителни специалисти на черния пазар за подобни услуги. Като искат да ги намалят абортите просто да ги обложат с повече данък, или да ги изкарат от листа с услуги покрит от здравната осигуровка. Но не и да ги обявяват едва ли не извън закона.
18
10
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Чикиджията, който защитава забраната, да ми обясни има ли представа, на колко мъка и отвратително тежък живот обрича децата, при изнасилване, при медицински проблем на майката, на детето ?
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ отдавна не са демократична държава, по скоро са полицейска държава, това с абортите е голяма глупост от старчето с амнезия Байдън :))
16
1
 
3
 
! Отговори
Гнусно! преди 1 година
Има едно решение на този казус: да се спре да се ражда само за година! Ние сме повече! Ние сме по-силни!
15
4
 
5
 
! Отговори
До жена преди 1 година
Какво говорят мъжете за родилите жени?Щото аз съм мъж ,баща на две деца и приятелите ми също са бащи,пък не си спомням да сме говорили нещо за родилите жени.
14
3
 
5
 
! Отговори
Да фащат автоматитИ преди 1 година
и да почват да се пуцат. Само с протести не става. Като в Украйна 2014 трябва. Ако не знаят как да питат баба си Виктория Нуланд.
13
10
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Зад доста коментари тук се крие идеята за мъжкото превъзходство и това, че жените са безгласни букви и нямат право и да гъкнат. Веднъж бях изненадан каква огромна част от мъжете са против образование, право на собственост и пр. на жените, защото от това произлизали нещастията на света? На въпрос дъщерите им да са някакви бавно...развиващи се придатъци ми бе отговорено, че като слушали мъжете си, щели да са щастливи, представете си.........
12
5
 
24
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Сащ = Средновековие!!! Направо Инквизизията да идва! За една грешка на младини с неподходащ партньор - ЩЕ ПЛАЩАТ ДВАМА - МАЙКАТА И НЕЩАСТНОТО ДЕТЕ, ОТГЛЕДАНО БЕЗ БАЩА ИЛИ ИЗЦЯЛО ОТ ДЪРЖАВАТА. А отговорността на Бащата за " Новия живот" КЪДЕ Е???
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И спонтанните аборти забранете.
10
22
 
8
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Тоест жените настоявате за Истанбулска конвенция. Правите се на жертви. В същото време искате да убивате безнаказано десетки хиляди бебета годишно. Абортът е оправдан единствено по медицински причини.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7Нищо подобно тук става въпрос за живота на жената, именно за това. и за нейното право на избор. Ето как религията и тесногръдието навлизат отново в човешкия живот а казват че сме се променили. Нищо подобно. Сега си давам сметка какво представлява провинциална Америка - абсолютно невежество и безпросветие. А казват че ние сме били такива. Може да го има и този момент - това да е нещо като отмъщение за това че жените най - после потърсиха правата си.
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие какво очаквате от дивашка и примитивна държава, освен дивашки и примитивни решения !
7
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора са били недоволни когато са им забранили да имат роби. Сега са недоволни, че трябва да носят отговорност за живота, който създават. Нещо, което е нормално за всеки с капка морал. И тези ще се научат. Аборта е варварска практика и мястото и е в историята. Всички проблеми, които решава аборта имат други решения.
6
9
 
8
 
! Отговори
жена преди 1 година
Не знам точно каква е забраната, но след третия месец не трябва да се прави аборт спорред мен, но преди това трябва да е разрешен. Да се разшири кампанията за предпазване, а не да се толерира аборта. А това, че повечето мъже са против абортите изобщо, е абсолютно лицемерно - всички мъже са за естественото раждане, а знаете ли какво говорят за родилите, сещате се, че няма как да опиша, но по-гн.усни неща не съм слушала в живота си. Затова спрете се малко!
5
12
 
12
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
В България жените могат да убият новороденото си бебе и да получат до 2-3 г. затвор, защото се водят психически нестабилни. Подобни привилегии се дължат на десетилетия лобистки промени в законите от страна на феминистките организации, които в същото време изкарват жените, че са дискриминирани и онеправдани. Реално те са привилегировани.
4
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българките са на първо място по аборти и пушене на цигари в света, това доказва какво дъно сме стигнали.
3
39
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абортът е убийство. Тук не става въпрос за тялото на жената, а за отделен човешки живот. Този на бебето.
2
27
 
14
 
! Отговори
Костов преди 1 година
Моето тяло, а новия живот на кой е?!!!
1
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво става, нали уж са демократи? Това в САЩ е чиста диктатура.