В кадър: "Моето тяло, мой избор" - протести в САЩ след шока за абортите

Демонстрации в страната след забраната за аборти в някои щати
26 юни 2022 08:33, Александър Попов
321

Снимка: БГНЕС

Втори ден в САЩ продължават демонстрации срещу решението на Върховния съд за право на аборт на американските жени.

Хиляди хора се събраха пред Върховния съд във Вашингтон в събота, заобиколени от бариери и поставени под полицейска защита.

„Това, което се случи вчера, е неописуемо и отвратително“, възкликна Миа Стагнер, 19-годишна студентка по политически науки. "Никоя жена не трябва да бъде принуждавана да стане майка."

Около нея защитниците на правото на аборт скандираха „разделяне на църквата от държавата“, „моето тяло, мой избор“.

Няколкостотин активисти за правото на аборт също се събраха в Лос Анджелис, бяха планирани протести в други градове, особено в щатите, които се възползваха от решението на Съда, за да забранят незабавно абортите на своята територия.

Докато клиниките в Мисури, Южна Дакота или Джорджия затваряха вратите си една след друга, демократичните щати, като Калифорния или Ню Йорк, се ангажираха да защитават достъпа до аборти на тяхна територия.

Президентът Джо Байдън каза в събота, преди да отлети за Европа, че разбира „колко болезнено и опустошително е това решение за много американци“.

В петък той призова американците да защитят правото на аборт по време на междинните избори през ноември.

Защитниците на правото на аборт също се опасяват, че Върховният съд с ясно консервативно мнозинство ще отмени други права като брак за всички или контрацепцията.

Още по темата
"Те преследваха жените. Ще преследват ЛГБТ общността и контрацепцията", каза пред АФП Каролайн Келър, която протестира пред Върховния съд.

В петък две демонстрации бяха белязани от насилие. В Сидър Рапидс, Айова, микробус се вряза в група протестиращи, наранявайки жена в стъпалото, според местни медии.

А в Аризона полицията призна, че е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които „многократно блъскаха прозорците на щатския сенат“.

В Лос Анджелис демонстрация бе разпръсната от полицаи, оборудвани с палки.
 


321
Още по темата: абортиСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
216, аз също нямам деца - така реших и не съжалявам за това. Държавата нямала думата, казвате. Върховният съд излиза с решение, което е с императивно въздействие (над него стои само Бог, ако го има), а Вие ми казвате, че държавата нямала думата. Вие в кой свят живеете? Държавата на последна инстанция винаги има думата, чрез своите закони, дори и когато някои от тези закони са аморални. Такава държава сме си направили от времето на Френската революция.
217
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До ДедоАми да са мислили, бе. То се иска малко акъл като правиш нещо. Има всякакви предпазни средства вече. Жена съм и точно затова би ме заболяло адски, ако трябва да убия нероденото си дете. Това е живот още от зачеването, независимо кой какво казва.Бих разбрала аборта само ако става въпрос за изнасилване или ако детето ще е с непоправими увреждания... иначе не.
216
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
213, Е аз съм решила и нямам деца. Няма и да имам. Маникюр не нося ( не всички жени са кифли, колкото и да ти е чудно).Всеки е собственост само на себе си. Държавата няма думата.
215
4
 
8
 
! Отговори
Така значи сега ? преди 1 месец
Тези нямаха нищо против последната година и половина да се принуждават хората да им бъде сложена ваксина в тялото или ще бъдат изключени от обществото, а сега всеки има право върху тялото си, така ли ?Щом могат да носят глупави маски две години, ще се научат и да слагат презерватив за около 48 секунди..
214
1
 
5
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Ха,ха, кой има полза от много деца? Освен държавата, никой друг, това са бъдещи данъчни субекти.Който има деца знае какви са разходите, преди 10 години металните скоби бяха 4000лв. например.Знаете ли колко хора има с криви зъби поради липса на пари в семейството?Това е само един нищожен пример, да не говорим за това колко често се разболяват децата, и една рецепта е минимум 50 лв, ако някой родител не купи лекарства, какво ще си помисли детето? Че родителя не го е грижа?
213
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
212, не няма да решаваш. Или поне няма да решаваш в такава голяма степен. Засега това се припомня само на жените в Америка. Но ще стигне и до тук в една или друга форма. В Полша е вече факт. Не ти е много приятно да бъдеш вещево имущество на Държавата. Нямахте санкционирано вменено от държавата задължение дори да си свалите маникюра за две седмици в името на някаква обществена кауза. Ще имате.
212
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
211, да аз решавам и аз ще решавам. Аз избирам дали искам или не искам да имам деца, аз решавам с кого ги искам ( ако искам). Аз решавам мога ли да ги гледам и издържам. Вие нямате думата.
211
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 198 - Жена. Не, няма да решаваш ти какво да правиш с тялото си. По същият начин, по който аз не можех да решавам какво да правя с моето тяло и бях принуждаван пред олтара на Държавата Бог да се кълна, че, ако трябва, ще отдам и живота си под строй и команда в името на Отечеството. Не е приятно усещане да чувстваш, че си собственост на държавата като калъп ***, нали? Ама много приказвахте с Каракачанов как наборната робия ни била полезна.
210
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А моето тяло не е ли мой избор, че трябваше да изпълнявам робски сексистки закони, започващи с фразата "На задължителна военна служба подлежат всички мъже на възраст от 18 до 28 години...". Подобен закон, преведен на "женски език", може би ще започва с нещо подобно на това: "На задължителна родилна повинност подлежат всички жени на възраст между 25 и 35 години...".
209
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умната , образована и богата жена ще намери начин да се опази или направи аборт другаде. Законът отваря вратите за производства на нискообразовани , бедни хора - любимия електорат на богаташкото дете Тръмп.
208
0
 
0
 
! Отговори
BatDot456 преди 1 месец
Баш ме боли....
207
1
 
3
 
! Отговори
До 195 преди 1 месец
Аз загубих няколко слепени клетки в 8 седмица преди време. Само да ти кажа, че вече имаха сърчице, което се чуваше и виждаше как бие (за съжаление в моя случай спря).
206
0
 
6
 
! Отговори
Ee преди 1 месец
Ако жените излязат от пазара на работна сила, за да стоят в къщи и оглеждат деца, как ще бъде осигурена издръжката им, и кой ще компенсира разходите?Сегашната система не позволява отглеждането на много деца с доходите на единия родител.
205
2
 
0
 
! Отговори
преди 1 месец
До 192.напълно точно.Без Брежнев съм преживял всичко.Всеки ден виждам как Европа се пълни с м....ни благодарение на това нещо наречено ЕС.Тази ще е великата армия на НАТО плус латиносите която ще победи и извънземните.Благодаря но ...
204
3
 
7
 
! Отговори
До Дедо преди 1 месец
Няма как да се поставим,защото това не е живот още,не знам как да ви обясня.Поставете се на мястото на жените вие.С тези мъчителни болки при раждане,после мъжете не се грижат за децата и съпругите си и става много олио за жените..Поставене се де
203
9
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Само се поставете мислено на мястото на зародилото се живо същество и тогава пак говорете за аборт.
202
4
 
19
 
! Отговори
207 продълж. преди 1 месец
Разни откачени католици и евангелисти забраняват аборт дори и по медицински показания, което е чудовищно. Дайте тогава да махнем и теста за Даун и да раждаме всичко наред, пък после доживотните мъки ще са за майката и за неабортираното й дете, нали? Дотам стигнаха промивките, че на Запад вече благодарят, че имали деца с тежки проблеми, това било чест и привилегия. Хайде холан!
201
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 201 Напротив, давам си ясна сметка и в подобни спорове все се сещам за думите на един съсед (възрастен интелектуалец), който на пожелание за рожден ден отвърна "Какво ми честитите? Някой от нас да е молил да се роди? Ако знаехме какво ни предстои, щяхме да молим за обратното". Изкарвате живота голямата привилегия, а той е училище-мъчилище. Ако не можеш да осигуриш добра защитна мрежа, за да облекчиш поне малко съдбата на детето, не го раждай...
200
1
 
6
 
! Отговори
Жена преди 1 месец
Знам,че има начини,но тези начини ни носят 99%процента сигурност..Говориме за този 1 процент..Всяка жена има право на избор ако тези начини за предпазване те предадат!
199
8
 
12
 
! Отговори
Жена преди 1 месец
Ако мъжете раждаха как ли щяха да мислят?Те едно семейство не могат да гледат като хората.Със сигурност ако мъжете раждаха щяха да се правят масово аборти,защото мъжете са егоисти по природа..Но видиш ли ти жена не може да направи аборт..Това е несправедливо.Мъжете нямат право в случая да коментират!

Спонсорирани публикации