МЗ с препоръки за маймунската шарка

До момента са потвърдени три случая на заболяването
45
МЗ с препоръки за маймунската шарка
Снимка:НЦЗПБ

Министерството на здравеопазването изготви препоръки към лицата с клинични оплаквания за маймунска шарка, към заболелите лица и към техните близки контактни, както и препоръки за ограничаване на разпространението на вируса, съобщиха от пресслужбата на ведомството. До 30 юни в България са потвърдени три случая на маймунска вариола.

Маймунската шарка е вирусно заболяване. До тази година случаи основно се срещаха в държави от Централна и Западна Африка. От 2022 г. за случаи на заразата се съобщава от държави, за които заболяването не е характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до ендемични държави. Към 21 юни 2022 г. общо 1799 лабораторно потвърдени случая на маймунска вариола са докладвани чрез Европейската система за надзор. Установено е, че по-голямата част от заболелите са мъже (99,4 на сто) на възраст между 31 и 40 г.

Още по темата

Всеки, който има клинични оплаквания за маймунска вариола, трябва да потърси лекарска помощ, при възможност консултация с лекар инфекционист. При съмнение за наличие на болестта, пациентът трябва да се изолира у дома или в лечебно заведение.

Инкубационният период обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обичайно започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми, обрив започва от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да бъдат засегнати както дланите, така и стъпалата. Пъпките се появяват едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди обрива или едновременно с него при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Силно препоръчително е пациентите с тази клинична картина да се изолират в самостоятелна стая и да използват индивидуални кърпи, прибори за хранене, спално бельо и др. При лабораторно потвърден случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обрива. Хората с потвърдена диагноза не трябва да напускат дома си, освен при необходимост от провеждане на медицински преглед.

За ограничаване на разпространението на маймунска вариола от ключово значение е ранното установяване както на заболелите, така и на техните близки контактни лица. В продължение на 21 дни от датата на последния контакт със заразения близките контактни лица трябва да се самонаблюдават за поява на повишена телесна температура и симптоми. При клинични оплаквания контактните лица следва да се консултират с лекар, който да назначи необходимите лабораторни изследвания за маймунска вариола.

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани от началото на годината досега, са с леко протичане и самоограничаващи се симптоми.
 


45
Още по темата: МЗмаймунска шарка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Обеснявам. преди 1 месец
Това се е получило от 17-вид пол дето е правил сeкс с maйmуни.
30
2
 
8
 
! Отговори
Моята препоръка преди 1 месец
Не се инжектирайте с маймунските ковид коктейли.
29
1
 
1
 
! Отговори
Предполагам преди 1 месец
"Ваксина"?
28
0
 
14
 
! Отговори
Светозар преди 1 месец
Редакцията, моля престанете с тези архивни снимки. Тази е от Африка, от 1965 г.
27
2
 
7
 
! Отговори
Сзо преди 1 месец
Ми кат си роват по отверстието,откъдето излизат преработените вещества,или Спин или маймунска шарка,цветя нема да излезат.Нека си се порят извратеняците,то Дарвин си го е казал,естествен подбор!
26
2
 
13
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
на маймуни ни направиха с тези вируси в американски военни биолаборатории.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи излиза, че заразата е възникнала, защото някой е oпънaл мюмюнка, или пък мюмюн е oпънaл някоя и/или някой...?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избягвайте всякъкъв се.ксу.ален контакт с мюмюняци.
23
2
 
8
 
! Отговори
Министър Москов преди 1 месец
За да се предпазите от мюмюнска шарка, избягвайте контакти с мюмюни!
22
2
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Дръжте меките китки по изкъсо !
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не общувайте с лица от Продай България! Те са основните преносители на маймунска шарка, понеже се скъсват да ходят по прайдове!
20
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вън от престъпните СЗО и НАТО!
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 23 Убиха ги в Ковид отделенията стажанти медици без опит, за едните 1000лв на месец, под вешото ръководство на държавата. Човешкият живот в България не струва пукната пара.
18
5
 
22
 
! Отговори
шмatka преди 1 месец
До Анонимен Да не забравяме американските лаборатории за смърт в украйна на които руската армия блокира работата по плановото унищожаване на народите в европа!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До мед сестраТа знам в мед сестрата. Ти разлика между Варицела и Вариола правиш ли? Май в тия болници само песнионери морите..?
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този, който е одобрил качването на тази снимка да ходи с такива циреи цял живот.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във филма "Аз съм легенда" от 2007 с Уил Смит, човечеството стана на зомбита след ваксинация с препарати против рак. Ха сетете се кой взе последния Оскар и би шамара на водешия.г
14
4
 
16
 
! Отговори
мед сестра преди 1 месец
Тази снимка къде я изфабрикувахте?Това е африканче с варицела ,безсрамни лъжци и човекомразци!
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви открехна малко: Първоначално ще казват че се разпространява от обратните по полов път. След това ще обърнат плочата и ще казват че има и други начини, така че единствения начин е да не се връзвате на нищо което ви казват тези измамници защото тяхната цел е да сплашат хората и да им се подчиняват. Същото нещо го разиграваха и с първата пландемия който си е научил урока ще се справи по-лесно.
12
2
 
9
 
! Отговори
Препоръки за мз преди 1 месец
Ей сатанопоклонници, вашето си стоѝ,за вечността! Кой се покаял-покаял,кой не- в казана! НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА!

Спонсорирани публикации