Адвокат: Ако Семерджиев беше задържан, тези момичета щяха да са живи

Шофьорът убиец е с 49 нарушения на пътя
6 юли 2022 22:50, Петя Славова
166

Георги Семерджиев - шофьор с 49 нарушения на пътя убива две млади момичета в София. Органите на реда часове по-късно го прибират и все още не е ясно дали за това време са му взети проба за употреба на алкохол и наркотици.

Какво следва за поредния убиец на пътя, коментира специалист.

"Един от вариантите е прокуратурата отново да се опита да повдигне обвинения за умишлено причинена смърт при управление на моторно превозно средство. С оглед на скорошния опит на прокуратурата с Милен Цветков, където в крайна сметка съдът не прие да има евентуален умисъл за това деяние, може би ще се ориентира към друга възможност, която също предвижда много сериозни наказания" заяви адвокатът Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата

Той допълни, че при осъждане на 20 години затвор от гледна точка на интересите на подсъдимия и обвиняемия в крайна сметка може да се получи доста неприемливо за обществеността наказание, но допустимо от закона.

Адвокат Рангелов коментира пред Bulgaria ON AIR какво трябва да се промени в закона за да не ставаме свидетели на подобни престъпни деяния.

"Специално за тези случаи е възможно още една промяна да бъде направена в правилата на съкратеното съдебно следствие, където сравнително скоро беше изключена възможността за такова процедура при умишленото убийство. Приемаме, че е непредпазливо, обаче в резултат на алкохол, наркотици и липса на свидетелство, когато е причинена смърт, може да не е допустимо прилагането на съкратеното съдебно следствие. Тогава би се получило по-добър ефект и по-голяма справедливост", казва той.

От думите на адвоката става ясно, че ако книжката не е истинска и е фалшива, то всъщност човек управлява без книжка и това също е престъпление. Той смята, че откритите полицейски артикули в автомобила на Семерджиев говорят за човек, който има някакви комплекси и само по себе си това е някакво нарушение освен, ако не е удостоверено че ги е ползвал.

"Вижте аз самият много пъти съм се замислял върху обстоятелството, че например постоянно се уреждат различни дрифтове, гонки и така нататък. Кога с предварителен сговор за повече участие на повече лица, кога с двустранни с такива, и полицията никога не е там, никога не вижда какво се случва", отбелязва Рангелов.

"Не мога да приема например когато светофарът на Орлов мост даде зелена светлина и потегли един мотоциклет със скорост, с която до Ропотамо е вече на 160km, да не следват никакви санкции. Има възможност информацията да се предава от полицаи на полицаи, които са на различни места, които наблюдават за обществения ред и така нататък.", допълва той.

Според него управляването на МПС без правоспособност е формално престъпление и лесно доказуемо. Доколкото е известно от брифинги и пресконференцията, която дадоха органите на МВР, следствието и прокуратурата, Семерджиев е залавян и то съвсем скоро да управлява МПС след употреба на наркотици на 11 юни.

На въпроса дали трябва да бъде отнемано МПС-то ори подобни случаи, Рангелов заяви, че такава санкция не може да бъде направена според конституционния съд. Сега има корекция в позицията на главния прокурор и тя се свежда до това само в случаите, когато моторното превозно средство, с което е извършено съответното престъпление и е собственост на този, който го управлява, може да бъде отнето.

"Там обаче възниква друг проблем и той изхожда от разпоредбите на наказателния кодекс, според който подобно отнемане на вещта се предвижда само когато престъплението е умишлено. Ако се тръгне в посока да може да бъде конфискувано или отнемано, трябва да се направи много важна промяна в общата част на наказателния кодекс. Не е толкова лесно да се вземе такова решение, защото променя принципно философията на
наказателния кодекс", твърди адвокатът.

Според него отнемането на моторното превозно средство би спряло един такъв човек.

"Както разбирам, обвиняемият днес е трябвало да се яви по друго дело, но не се е явил. Това означава, че има и друго дело. Ако той беше задържан на 11 юни, сега тези 2 млади момичета щяха да бъдат живи, при положение, че вече има констатации за безброй нарушения на правилата за движение, липса на свидетелство", отбелязва Рангелов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
4
 
! Отговори
азармО преди 1 година
От години правя запитване и отговор няма:Къде са отрядите?!...
75
1
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС (от прост) преди 1 година
Защо криете мис Гъбичка 2022? Да не е някое добро момиче и то, от риалитито Ергена?
74
0
 
11
 
! Отговори
до 89 преди 1 година
Аз те разбрах, но продължавам да твърдя, че това е жажда за зрелища! Аз приемам , че този е виновен без збначение къде е бил таксиметровия шофьор и дали не е изскочил еднорог на пътя! Пиян надрусан, каращ с 100+ е убиец без значение от разположението на такситата и на сънцето и звездите! От тук нататък ме интересува работата на съда и този да не излезе от килия никога! Това ме съмнява да се случи, но близките са понесли достатъчно, за да им се трупа и гнусната журналистика!
73
0
 
1
 
! Отговори
Азармо преди 1 година
До АнонименА къде са отрядите?...
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е аз ти казвам, че не ми е целта да видя жертвите, а фактологическата обстановка преди катастрофата. Причината е много проста и ще ме разбереш, надявам се. Нямам никакво доверие на медиите и на полицията. Искам да видя с очите си и така да си направя изводите, а не говорителя на Гешев да ми се смее ехидно и да ми обяснява колко съжалява и съчувства на семействата, но не може да задържи татуирания убиец и да му прави дрегер, защото спазвал буквата на закона... нали ме разбра?
71
0
 
5
 
! Отговори
до 86 преди 1 година
Аз нямам информация какво са заснели камерите за разлика от теб. Не съм от града, на живо не съм го виждал. Издържам се самостоятелно. Ако щеш ми вярвай! По-интересното е как точно при сблъсък със жертви няма да се видят жертвите , и ти какъв си точно и кого защитаваш? Аз защитавам близките на жертвите, които очевидно ако искаха щеха да се появят някъде досега!!! Това какво искат нагли сеирджии ми е последен приоритет!
70
2
 
5
 
! Отговори
83 преди 1 година
До до 80 - ако мозъка ти беше малко по-прагматичен, щеше да знаеш, че няма нито една камера, която да хване убитите в близък план, но има десетки камери, които са хванали движението на джипа с полицейски светлини и удара с таксито, както и ускорението му преди това, гонката с мотора и всичко нужно, за да се види що за умопомрачен наркоман става въпрос. Я кажи, ти защо го защитаваш? Какъв си му? Приятел ли ти е? Или колега полицай?
69
1
 
9
 
! Отговори
Работата е ясна преди 1 година
Работата е дебела, щом се намесиха троловете на ГЕРБ да защитават татуирания убиец и да го прикрива полицията. Много дебела е работата.
68
2
 
1
 
! Отговори
до 80 преди 1 година
Ти като по умен явно не можеш да си намериш близки кадри от булеварда не в момента на местопрестъплението! Последните които видях са от протеста на такситата преди няколко часа! Ако все пак говориш за момента на сблъсъка близки кадри от булеварда - то естествено ще се види и момента на смъртта на жертвите, което би засегнало близки и познати! Ти сигурен ли си какво искаш да гледаш ? Я си пусни брадъра да ти олекне!
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя и тая трябваше полицаите да ги утрепят в процеса на арестуване. Сигурен съм, че би било по-добре за обществото. Ще кажат, че са оказали съпротива и се е наложило да употребят сила и за съжаление се е стигнало до фатален край и толкоз. А сега ще ги влачат по съдилища, ще се подкупват съдии и накрая ще ги измъкнат от затвора и ще убият още хора.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Татуирания е бил от Полицията?
65
2
 
1
 
! Отговори
do 78 преди 1 година
глупакo, говорим за кадри близък план от булеварда а не от местопрестъплението, никой не желае да гледа жертвите как са размазани . ***
64
2
 
7
 
! Отговори
до 71 преди 1 година
На мен като тотално незамесен човек със силна психика ми е удобно всякак! Просто ме е срам, че се наричат българи и хора, чиято висша ценност в живота е цирк, чалга и други зрелища, тотално лишени от елементарни човешки чувства, доблест и съпричастност! България е обречена с такива деца, за съжаление!
63
0
 
3
 
! Отговори
Буркани от OLX преди 1 година
Ами значи и аз вече няма да спирам на полицаи. После в съда ще обясня, че имам съмнения, че е фалшив полицай с буркани от OLX.
62
0
 
3
 
! Отговори
Адвокате преди 1 година
Държавата да докаже че убиеца не е полицай, все пак е карал с полицейски буркан.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
69 Не, викам да се отдаде нужната почит към прегазените две млади жени, да се помогне на семействата им. Както това стана с Милен Цветков, мир на праха му..
60
0
 
4
 
! Отговори
Н преди 1 година
НАРКОМАНА Е ПОЛИЦАЙ, ЗА ДА ГО ПРИКРИВАТ ТАКА АКТИВНО, ЗАЛАГАМ 5 ЛЕВА.
59
0
 
1
 
! Отговори
до 57 преди 1 година
КОЙ Е СЕНСЕЙ СПАС СПАСОВ?ТОЗИ ОТ КАРАТЕ-ЛОКОМОТИВ?УМРЯЛ?НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ?
58
0
 
0
 
! Отговори
от 50 преди 1 година
Естествено, най-удобно ти е да не задавам въпроси, разбирам те напълно.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законите умишлено са написани с вратички. На всички депутати, данс и дрън, дрън им унищожават провиненията без наказания, това не е нормално, закона е за всички. Без война тук е ад.

Спонсорирани публикации