Хората в кои държави притежават най-влиятелните паспорти в света?

Русия се срива в класацията, а Украйна се изскачва
19 юли 2022 19:30, Нели Христова
25
Хората в кои държави притежават най-влиятелните паспорти в света?
Снимка: Pixabay/jackmac34

За поредна година Henley Passport Index публикува класацията си за най-влиятелни паспорти. Оказва се, че притежателите на документи с най-голям глобален достъп в момента са най-ограничени и не могат да се насладят на свободата си на пътуване,

Япония е начело на индекса, според последните резултати от Henley Passport Index, който се основава на изключителни и официални данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Класиране на всички паспорти в света е според броя дестинации, до които имат достъп без предварителна виза, а Япония е с рекордно висок резултат за безвизов режим или виза при пристигане. Притежателите на японски паспорт имат достъп до 193 държави, докато Сингапур и Южна Корея си поделята второто място с резултат 192.

Но въпреки рекордния достъп до различни дестинации, предоставен на гражданите на тези три нации през 17-годишната история на индекса, международното търсене от страна на пътниците в Азиатско-тихоокеанския регион е било едва 17% от нивата преди COVID пандемията, според най-новите статистически данни на IATA, след като се движеше под 10% през по-голямата част от последните две години.

Тази цифра е далеч зад световната тенденция, при която пазарите в Европа и Северна Америка са се възстановили до около 60% от нивата на мобилност преди кризата.

Коментирайки в доклада за глобалната мобилност на Henley за 2022 Q3, д-р Мари Оуенс Томсен, главен икономист в IATA, казва, че броят на пътниците трябва да достигне 83% от нивата преди пандемията през 2022 г.: "До следващата година много пазари трябва да видят трафика да достигне или надхвърли нивата си преди пандемията."

Държавите-членки на ЕС доминират в останалите десет места в последната класация, като Германия и Испания си поделят третото място, с достъп до 190 дестинации без визи. Финландия, Италия и Люксембург ги следват плътно на 4-то място със 189 дестинации, а Дания, Холандия и Швеция споделят 5-то мяст,о, като притежателите на техните паспорти могат да пътуват до 188 дестинации по света без виза. Както Обединеното кралство, така и САЩ са паднали надолу, съответно до 6-то и 7-мо място.

Афганистан остава в дъното на индекса, като неговите граждани имат достъп само до 27 дестинации по света без визи. Глобалната разлика в мобилността между най-мощните и най-малко мощните паспорти в света сега се намира в безпрецедентните 166 дестинации.

Летен хаос при пътуване

Докато хаосът при пътуванията в САЩ започва да намалява след празничния уикенд на Четвърти юли, стачките и недостигът на персонал принуждават авиокомпаниите в цяла Европа да отменят хиляди полети, причинявайки километрични опашки по големите летища. Летище "Хийтроу" дори каза на авиокомпаниите да спрат да продават билети за полети през лятото, тъй като най-голямото летище в Обединеното кралство се бори да се справи с възстановяването на въздушния транспорт.

Д-р Кристиан Х. Каелин, председател на Henley & Partners и изобретател на концепцията за паспортен индекс, казва, че неотдавнашният скок в търсенето едва ли е изненадващ: "Последните резултати са окуражаващо напомняне за самото човешко желание за глобална свързаност, дори когато някои страни преминават към изолационизъм и автаркия. Шокът от пандемията беше нещо напълно различно от всичко, което сме виждали през живота си, и възстановяването на нашите свободи за пътуване и нашия вроден инстинкт да се движим и мигрираме ще отнеме време."

Русия все повече се изолира

Притежателите на руски паспорти са по-откъснати от останалия свят от всякога, тъй като санкциите, забраните за пътуване и затварянето на въздушното пространство ограничават достъпа на руските граждани до всички дестинации в Централна Азия и Близкия изток, с изключение на шепа държави. Руският паспорт в момента е на 50-то място в индекса с резултат от 119 дестинации с безвизов режим. Въпреки това, поради затваряне на въздушното пространство в страните-членки на ЕС, Австралия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея, САЩ и Обединеното кралство, на руските граждани на практика е забранено да пътуват в по-голямата част от света, с изключение на Истанбул и Дубай, които се превърнаха в централни транзитни точки.

Обратно, украинският паспорт в момента е класиран на 35-то място в индекса, като притежателите му имат достъп до 144 дестинации по света, без да се нуждаят от виза предварително. Украинците, разселени от инвазията, също така получиха правото да живеят и работят в ЕС до три години съгласно извънредения план в отговор на това, което се превърна в най-голямата бежанска криза в Европа през този век. След неотдавнашното, новаторско съобщение на Европейския съвет за предоставяне на статут на Украйна като кандидат-членка за ЕС, първата стъпка към пълноправно членство в съюза, свободата на пътуване за притежателите на украински паспорти вероятно ще се увеличи още повече през следващите години.

ОАЕ са категоричен победител от пандемията

По време на сътресенията от последните две години едно нещо остана неизменно: нарастващата сила на паспорта на Обединените арабски емирства, който сега се намира на 15-то място в класацията, с резултат от 176 държави с безвизов режим. През последното десетилетие страната постигна несравними печалби  - през 2012 г. тя се намираше на 64-то място в класацията с резултат от едва 106. Както показва последното табло за миграция на частно богатство на Henley, ОАЕ ще стане център на интензивен интерес сред заможните инвеститори и се очаква да отчете най-високия нетен приток в световен мащаб през 2022 г., с нетно увеличение от 4000 — драматично увеличение от 208% спрямо нетния приток от 1300 през 2019 г. и един от най-големите в историята.

Мирните страни имат по-силни паспорти

Изследване, проведено от Henley & Partners, сравняващо безвизовия достъп на дадена страна с нейния индекс за глобален мир, показва силна връзка между паспортната сила на нацията и нейното миролюбие. Всички нации, които седят в челната десетка на Henley Passport Index, могат да бъдат намерени и в челната десетка на Global Peace Index.

Обратното важи за държавите, които са най-долу в класацията.

Коментирайки резултатите в Henley Global Mobility Report 2022 Q3, Стивън Климчук-Масион, Quondam Fellow от Saïd Business School на Оксфордския университет, казва: "Вашият паспорт е повече от всякога телефонна карта, която в зависимост от това кой паспорт носите и къде отивате, ще окаже влияние върху вида на посрещането, което ще получите, къде можете да отидете и доколко ще бъдете в безопасност, когато пристигнете там. Сега повече от всякога е грешка да мислите за паспорта просто като за документ за пътуване което ви позволява да стигнете от точка А до точка Б. Относителната сила или слабост на конкретен национален паспорт влияе пряко върху качеството на живот на притежателя на паспорта и дори може да бъде въпрос на живот и смърт при някои обстоятелства."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Афганистан може да са на дъното но пък афганистански мъже са заляли Европа. Така че какъв е смисъла от паспорт след като афганистанците и без него са навсякъде. Както и други подобни от Африка и близкия изток
16
3
 
7
 
! Отговори
С най-голям глобален преди 1 година
достъп са тези без никакви документи, тоест мигрантите. Те прекосяват десетки граници като се пишат бежанци и получават всички блага, като живеят на чужд гръб, само щото животът им в собствената им държава бил застрашен.
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оня ден гледах огромен круизен кораб от Санкт Петербург как дойде постоя и отплава обратно от западното пристанище в Стокхолм.И музеите и всичко беше пълно с руски туристи.Така че айде да не се изхвърляте,как било забранено на руснаците да пътуват...Да не говорим как са върви търговията между Финландия и Русия. И как Финландия все още купува изкуствени торове за селското стопанство от Русия.Така че колко били изолирани...Айде няма нужда.А да и метали внасят финландците пак от омразната Русия.
14
2
 
10
 
! Отговори
Важното преди 1 година
е ,че с руски паспортсе влиза свободно в украйна.
13
13
 
7
 
! Отговори
Star преди 1 година
Какво значение има какъв ти е паспорта,при условие че си нискокачествена личност,за пример ,,русофил",и където и да отидеш си оставаш родо-продажник? Отговорете!
12
4
 
1
 
! Отговори
селянииии юбрее пррр преди 1 година
то е ясно бе, б.у.г.а.р . паспорта е вся и всьо навсякъде....
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха престижа на укро паспорта
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах с Бyлгap и стан паспорта докъде се ходи освен в ЕС?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах с *** и стан паспорта докъде се ходи освен в ЕС?
8
1
 
3
 
! Отговори
Таня до 2 преди 1 година
Не само каквото си поискаш, а и където си поискаш.
7
11
 
13
 
! Отговори
НАРОДЕ, УБИВАТ ТЕ !! преди 1 година
ЕС си затваря очите за ситуацията в БГ от 15 г. Тях по ги интересува евтина работна ръка, да ни напълнят с араби и педофили, да откраднат историята ни като признават РСМ, да ни налагат глоби задето сме дефакто енергийно независими заради АЕЦ Козлодуй и да стойм 'солидарно' с тях на студено за да бием лошата Русия докато те пак купуват руски газ. НЕЗАБАВНО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТОЗИ АНТИБЪЛГАРСКИ СЪЮЗ И ИЗГРАЖДАНЕ НА СЪЮЗ С РУСИЯ И КИТАЙ. ТАМ Е БЪДЕЩЕТО, ЕВРОПА ЗАГИВА !!
6
12
 
2
 
! Отговори
oтСиднейАавстралия преди 1 година
И какво по точно трябва да означават тези безсмислени класации? Аз имам австралйски паспорт и какво ми дреме на синия паспорт? Посещавам си куп екзотични държави без виза само показвам синия паспорт. До сега не е имало място което да ме е спряло с син паспорт
5
11
 
16
 
! Отговори
Россия могучая преди 1 година
Русия. Руският паспорт е толкова могъщ, че с него се влиза без виза в Донецката народна республика.
4
6
 
22
 
! Отговори
Ед преди 1 година
"Мирните страни имат по-силни паспорти ". САЩ мирна страна ли са???
3
14
 
11
 
! Отговори
NY преди 1 година
"Притежателите на руски паспорти са по-откъснати от останалия свят от всякога"Браво, много ме кефи това, ха ,ха ха ха
2
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ се изплюха на България с визите, а българите се гушат свенливо и казват - дъжд вали, докато американците си влизат в България като че ли им е бащиния и си строят военни бази.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Легионерите от Франция нямат ли най- достъп?

Спонсорирани публикации