Къде отиват парите ни? Българинът харчи 54% от доходите си за храна

Пазарът ни е по-скъп с близо 17% през тази година
118
Къде отиват парите ни? Българинът харчи 54% от доходите си за храна
Снимка: БГНЕС

Над 54% от доходите на хората отиват за храна, заяви икономистът Мика Зайкова пред bTV.

Тя даде пример и с данните на НСИ с това, че литър кисело мляко струва 5 лв., защото се продава по 700 грама в опаковка, а краве масло 250 грама е средно 6,19 лв. или 24,76 лв. за килограм.

Още по темата

"Тази година спрямо миналата един пазар ни е по-скъп с близо 17%, толкова средно е и инфлацията", каза тя.
Зайкова коментира и това защо страната ни е сред първенците в ЕС по висока инфлация.

"В България е по-висока инфлацията, защото в нея има и спекула, ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката държава в Европейския съюз. За единица БВП ние харчим 3,6 пъти повече енергия, която е много скъпа и 3,1 пъти повече суровини и материали. Техниката и технологията в България е на средата на 20 век. Ние разчитаме на Плана за възстановяване и европейските пари, за да можем да преоборудваме нашата икономика на по-високо ниво".

"Борех се като свиня с тиква, за да убедя всички участващи да оставят егото си вкъщи и да мислят само за България. Сега вървим вече към избори, не знам какво ще стане. Ако сега ние не направим нещо, фактически може да загубим голяма част от парите си от Плана за възстановяване и европейските програми, а може и да спрат инвестициите", добави икономистът. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
4
 
! Отговори
А ализатор преди 1 година
Всякъде където е бил Съветски крак нещата не са розови У нас е по зле от Чехия ама те са до Германия и вижте колко от тях одобряват Руската Агресия и колко у нас .Такиви Мики и д-р.само насаждат колко е по зле в Европа ,Ама децата им са там и САщ не в Русия .Излиза Че им плащат от Посолство да саботират Европейския съюз Лошото е че има *** и им се връзват на Лъжите.Хора опомнете се .Вижте само Воината как цапа с прах пушак ,и консумира Кислорода от Майката Земя и това го дишат децата .
84
0
 
4
 
! Отговори
Комсимолка преди 1 година
Човек изпитва погнуса от такива търтей ,,търтейка Да дават акъл защо у нас е скъпо ами много такива като Вас бивши и настоящи Пиявици на държавна работа има .От комунизма вече 30 год още си стоите и смучете а остави това и вредите ,Ставате проводници на Чужди Посолства и анти български интереси .Демагогия голяма на това ги учеха в Партиините Школи.
83
2
 
3
 
! Отговори
Патил преди 1 година
Тази Мика има ли един ден в реалната икономика все на профсъюзни там организационни /на практика 0,/службички та тъй като като нея са страшно много и вредят на Бизнеса който работи и създава ,част от заплатата на Реално работещите отива за такива като нея , Ако трябва да се направи нещо то е Да Се Съкрати с Поне 50%държавната администрация / Полицията ни е повече от 2пъти от средно Европейската /да не се пипат учители и Здравеопазване/по кметствата колкото искаш политически Търтей.Тва Е!
82
6
 
6
 
! Отговори
М. Шишаркова преди 1 година
Моят съвет! Един път накарайте шефа Ви да спи с Вас (даже може и да не спи, само орална) След това го изнудвайте, че ще кажете на жена му и брака му е до там, особено, ако има деца.Направих така и заплата ми всяка година расте с 700лв. Успех!!!
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето българи пият по бутилка твърд алкохол на всяко хранене, сънародникът живее, за да яде и пие.
80
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 101/102 Бедните българи имат някакво необяснимо самочувствие, че на тях им се "полагат" неща, "като на другите". И ако не могат да ги имат започват да се държат като муджахидини спрямо обществото, включително работят за да съсипват обществото от името на други държави. Ако си вкарат енергията в развитие, ще постигнат това, което искат и без да се унижават и продават, но тоя ориенталски мързел ги довършва.
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха. Мика Зайкова е "икономист", колкото Костов е "демократ". Иначе, аз не познавам НИТО ЕДИН работещ, който да дава 54% от доходите си за храна. Освен ако под "храна" не се разбират безкрайните посещения по заведения, цигарите и алкохола във всичките му консумации.
78
7
 
5
 
! Отговори
до 101 преди 1 година
Минимална заплата и гориво? Ти не си ли леко нагъл, бе? Я ми посочи в коя развита държава хора на минимална (разбирай хигиенист или подобен) имат пари за автомобил? За един прЕател питам... Хората на минимална не би следвало и да си помислят да карат коли. Ей го и тоя долу тип на гол тумбак чифте пищови ми кара джип, горящ 12 на 100 с някакви си 3000 месечно. Ми то смешно, бе... Научете се на приоритети. Майка ми и баща ми са със сумарни пенсии колкото 4 минимални. Супер си живеят в София.
77
3
 
11
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Хайде да сметнем колко пари от труда ни отиват в държавата. От една минимална заплата отиват 60 лв за данък на парите.(Това са 2 дни Труд)Отиваш да заредиш гориво, 10/15лв ДДСОтиваш в магазина, около 50лв ДДС върху храната за месец.Отиваш да си платиш тока, 20лв ДДСОтиваш да си платиш Телефон интернет, 20лв ДДСВодата 10лв ДДСНа апартамента данъка на месец излиза 10лвНа колата данъка за месец излиза 10лв Има и още но това е основното. 210лв.На месец за данъци, ето къде отиват парите ни.
76
1
 
4
 
! Отговори
до 96 преди 1 година
Даже по документи твоят автомобил е 5 литра извънградско. Мани ги "разбирачите", карай си кефа.
75
2
 
12
 
! Отговори
до 97 преди 1 година
За някои хора средната заплата е недостижима. За мен е крайно недостатъчна и още първата ми работа беше за двойна на нея преди много години. Всеки според чергата си. Исках да кажа, че с 3к месечно е смешно да караш огромен джиБ. Затова нямате пари. Защото нито знаете каква кола да си купите, нито каква храна. Ти знаеш де, личи си по адекватния коментар. Както и доста хора у нас прочее. Но масовката е шок и ужас... Няма никакви пари, ама купува немски параход.
74
0
 
5
 
! Отговори
до 95 преди 1 година
Изобщо не съм съгласен. Нямам възможност за нов премиум клас автомобил, та гледам доста над 300 коня от по-евтините марки. Говоря за нови такива или до 1-2 годишни. Новите горят 2-3 пъти по-малко от дъртите V8-ци, дето ги карат разни ММА-ци без 2лв. в джоба.
73
6
 
8
 
! Отговори
до 95 преди 1 година
Средната заплата в София, барабар със сивия сектор в нея (демек всички, осигуряващи се на минимална, ама взимащи в пъти повече), е към 2300лв.. Реалната средна е поне двойна. Така че 3000лв. си е точно заплата на складов работник в Лидл.
72
1
 
6
 
! Отговори
до 94 преди 1 година
Имам А6 С8 дизел, стоково 350к.с., леко пипнат и настроен на 435 на мотор. Стана на 2 години наскоро. Пълна до горе с деца и жени гори не повече от 7.2/100 при бързо каране. Закръглих на 8. Сам нантоварен- 5/100. Човекът е прав, че масовият бачкатор скача на някоя Q7, струваща колкото джантите на нова такава и горяща безобразно много. Това наблюдавам навсякъде. Извинявай, 3000 не взима и студент в ИТ сектора вече и почват на 3500 и карат малки коли. А този с 3000 си взел огромен джип. Смешно е.
71
5
 
4
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
Абе измислен герой, 3 к били "смешни пари" , това е два пъти над средната заплата бе, мибун. А колкото до колата ти, тя не гори 8/100 , а с тия 400 коня, а направо връща. Връщаш се с пълни туби. Пал.ячо.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 83малиии, като стои в гаража 8/100, смятай ко го изкараш
69
5
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 1 година
Добре де, баце, ние ли сме виновни, че ти си склададжия със смешни 3к и караш някаква тотална барака, която гори 12/100?! Извинявай, но моят автомобил е над 2 тона. Към 400 коня и натоварен до горе, барабар с кутията и децата гори 8/100...
68
1
 
12
 
! Отговори
www преди 1 година
Ами много ядете бе дами и господа, Корнелия каза да се яде по-малко, комунистите са на власт!
67
1
 
15
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
До АнонименНаднорменото тегло е признак за хранене с лоша и евтина храна със заместители....Ако ядеш само качествени протеини няма как да пълнееш ,но ние ядем соя фруктозен сироп и палмово масло
66
1
 
13
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
Ами от тука бегат сирийци и украинци дето идват от война....

Спонсорирани публикации