Котките в Полша се оказаха "инвазивен чуждоземен вид"

Причината - щетите, които причиняват на птици и други диви животни
43
Котките в Полша се оказаха "инвазивен чуждоземен вид"
Снимка: Pixabay

Полски научен институт класифицира домашните котки като "инвазивен чуждоземен вид" заради щетите, които причиняват на птици и други диви животни, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Притежатели на домашните любимци реагираха емоционално на това решение и поискаха обяснение.

Войчех Соларш, биолог от държавната Полска академия на науките (ПАН), обаче се оказа неподготвен за обществен отговор, когато въвежда "Felis catus", научното наименование на обикновената домашна котка, в национална база данни, управлявана от Института за защита на природата, част от ПАН.

Тя съдържа 1786 други вида, включени без възражения, обясни Соларш пред Асошиейтед прес. Инвазивен чуждоземен вид № 1787 обаче е толкова обичано същество, че често му се отдава почит в полски гробища, запазени за котки и кучета.

Соларш се позовава на научно твърдение, че домашните котки имат вредно въздействие върху биоразнообразието заради броя на птиците и бозайниците, които ловуват и убиват.

Критериите за включване на домашния любимец сред чуждоземните инвазивни видове "са изпълнени на 100 процента от котката", обяснява биологът.

В телевизионен спор, излъчен от независим местен канал миналата седмица, Соларш се изправи срещу ветеринарен лекар, оспорващ заключението му за опасностите, които представляват котките за дивата природа.

Дорота Шуминска, автор на книгата "Щастливата котка", посочи други причини за намаляването на биоразнообразието, включително замърсяването на околната среда и фасадите на градските сгради, които могат да убият птици по време на полет.

"Попитайте дали човекът е в списъка на неинвазивните чуждоземни видове", заяви тя, твърдейки, че на котките несправедливо се приписва прекалено голяма вина.

Соларш каза пред Асошиейтед прес, че медийни съобщения за списъка създават погрешно впечатление, че институтът призовава дивите и други котки да бъдат евтаназирани.

По-рано този месец ведомството публикува статия на уебсайта си, в която цитира "спора" и иска да изясни позицията си. Оттам подчертават, че са "против всякаква жестокост към животните". Освен това се твърди, че класификацията е в съответствие с насоките на Европейския съюз.

Що се отнася до категоризирането на котките като "чуждоземни", то институтът отбелязва, че видът "Felis catus" е опитомен вероятно преди около 10 хиляди години в люлката на  цивилизациите в древния Близък изток и това го прави чужд за Европа от строго научна гледна точка.

Полските учени също така подчертават, че всичко, което препоръчват е собствениците на котки да ограничат времето, прекарано от домашните им любимци на открито през размножителния сезон на птиците.

"Имам куче, но нямам нищо против котките", уточнява Соларш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: коткиПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че котките са най големия хищник на земята след хората е безспорен факт. Но за това основна роля играе приятелството между хората и котките. Има и друг вид хищник които се развива благодарение на хората, кучета но те са по назад в класацията най големите хищници.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека трябва да е на първо място в "инвазивен чуждоземен вид", а котката на второ място, но трябва да се уточни, че разликата между първо и второ място е много огромна.
28
2
 
1
 
! Отговори
Киро коравио преди 1 година
То и поляците са инвазивен чуждоземен вид ама ги търпим е. Давайте да изтрепеме чуждоземните
27
3
 
21
 
! Отговори
от Плевен преди 1 година
Като един истински природолюбител, в жк Сторгозия, около Кооператимния пазар и още на няколко места в града съм разположил 67 поилки за котки, кучета и птици. Това нещо ми струва време и то доста, но няма как. През последния месец температурите се покачиха, животинките имат и от наша подкрепа. При мен деня започва с добрина и завършва с добри дела. През зимата събирам храна за птиците и другите животинки. В колата винаги имам поне два чувала със сухари да дам на някоя животинка ... Това е моят н
26
2
 
8
 
! Отговори
Аууу преди 1 година
Сега да не се окаже, че Путин трябва дй денацифицира и Полша поради отношението им към котките?
25
1
 
9
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Po mrusno neshto ot choveka imali
24
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 13: в нормалните бели западни държави бездомните котки (също както кучетата) почти отсъстват, защото ги кастрират, вкарват в приюти и ако приютът е пълен не ги връщат на улицата, а евтанират (т.е. приспиват или иначе казано - убиват) грозни и стари обитатели, за да освободят място за нови, по-млади и хубави животинки.
23
9
 
17
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
В цял свят хората обичат животни, има страни в които, ако нямаш котка или куче те смятат за лош човек, пример е съседна Гърция, в която всички са с по няколко котки и поне по едно куче в къщите си, само в България хората смятат, че трябва да си стара мома за да обичаш животни. Просто тук духовното ниво е изключително ниско! Мизерията също!
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин обича животни и котки... хаха Но на поляците не е фен и започвам да го разбирам защо
21
5
 
5
 
! Отговори
Гларус преди 1 година
Полските мацки наистина са си "чуждоземен инвазивен вид", чешките - също, а пък украинските, ужас направо.
20
0
 
25
 
! Отговори
Котенцето преди 1 година
И аз си имам котка, втора подред, първата ми беше в ученическите години, живя 13 години, сега пак си имам и я гледам с любов. Е не можем да ги направим вегани и тях, няма как да стане, искат си месце. А и не става всичко да е защитена територия и навсякъде да е птичарник!
19
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понятие като поляк и наука НЕ съществува
18
2
 
28
 
! Отговори
Док преди 1 година
Я ПАН(Полска академия на науките) да се изкаже дали РомЪТ е "инвазивен чуждоземен вид"? Опс, те там такива нямат. Един чичко се погрижи преди време. Май затова сега се кахърят за котките.
17
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оказва се полякът е опасен чуждоземен вид за европа, който застрашава мира и се перчи на една велика държава. но ако продължава в същия дух, тази заплаха може да бъде премахната от лицето на европа.
16
2
 
19
 
! Отговори
от района на Дунава преди 1 година
При нас в района на Дунава за пчеларите най-големия враг е пчелояда (Merops apiaster). Тази красива птица изяжда не само изобилие от пчели, но и неоплодени пчелни майки. Тази година при нас има изобилие от грабливи птици (Accipitridae, Falconidae, Strigidae, Tytonidae) които изтласкат тези птици. По-малко пчелояди, повече пчели! На пчелина имам 37 броя котки, които яко водят борба с полските мишки и гущерите. Всяка година имам над 15-20 кошера унищожени от полски мишки. Имам и гробище на котките
15
2
 
15
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
също като хората. Или поне повечето от тях, не ли?!! Но, ако се опиташ да включиш хомо сапиенса на квадрат в някакви списъци, макар и повече от основателно, ще те нарекат всякакъв. А нима човешката дейност не е инвазивна?!! Или физическото изтребление на други видове при нещо съвсем тривиално като пътуването с автомобил от точка А до точка Б, не го броим? Следващият път като пътуваш донякъде брои сгазените животни/птици край пътя, както и размазаните буболечки по стъклата и предницата на колата
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aman bre te tam.maskite skapat na decata si na sterkite si pazi boje ot tam i koka ne se vzema podobre virosa hvani
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите моми са получили нервна криза.
12
5
 
17
 
! Отговори
Точно така преди 1 година
Трябва да изгоним руските котки от ЕС! Съсипаха и унищожиха цялото едно поколение плъхове и мишки. А без плъхове и мишки на ръководни позиции ЕС няма как да съществува.
11
10
 
3
 
! Отговори
Ким Чен преди 1 година
До Анонимен 9 Тая зима като застудее и притъмнее, дилемата ще е или вие - тях, или те - вас.

Спонсорирани публикации