Слънцезащитен крем - минерален или обикновен?

Ето каква е разликата и кой да изберете за вашата кожа
27 юли 2022 23:00, Дарена Найденова
1
Слънцезащитен крем - минерален или обикновен?
IStockphoto

На теория слънцезащитата е много лесна задача – всеки, който има кожа, трябва да се маже със слънцезащитен продукт всеки ден. За съжаление обаче, слънцезащитният крем е един от най-трудните продукти за грижа за кожата. Не само има объркване около това кога и как да го прилагате, но в социалните мрежи е пълно с различна информация за различните видове слънцезащитни продукти и кой е най-безопасният. Да не говорим, че може да отнеме много опити и грешки, докато намерите формула, която пасва добре на вашия тип и тон на кожата, както и на начина ви на живот.

 
И така, минерален или химически? Това е вечният въпрос, що се отнася до слънцезащитните продукти.
 
За да облекчим объркването ви, по-долу разбиваме разликите между минералните и химическите формули, както и ви помагаме да определите коя е подходяща за вас.
 
Какво е минерален слънцезащитен крем?
 
Наричани още физически слънцезащитни продукти, минералните кремове се състоят от активни съставки като цинков оксид и/или титанов диоксид. Те остават върху кожата, за да разпръснат и отклонят ултравиолетовите лъчи, като физически ги блокират да проникнат по-надълбоко.
 
Струва си да се отбележи, че минералните наночастици могат да се абсорбират в кръвта. Това просто означава, че техният размер е разбит до по-малко молекулно тегло и по този начин могат да бъдат абсорбирани чрез кожата. Ползата от това е да се сведе до минимум бялата отливка, която е свързана с минералните филтри в първоначалното им молекулно тегло.
 
Какво е химически слънцезащитен крем?
 
Химическите слънцезащитни продукти са съставени от химикали, които абсорбират ултравиолетовите лъчи и създават химическа реакция, която променя лъчите в топлина, която после се освобождава от кожата. Тези кремове съдържат една или повече от следните активни съставки – оксибензон, авобензон, октизалат, октокрилен, хомосалат или октиноксат.
 
През последните години химическите формули бяха подложени на критики за потенциални рискове за здравето и околната среда. Въпреки това, според Американската академия по дерматология, слънцезащитните кремове с тези съставки все още са безопасни за употреба и настоящите научни доказателства не показват, че те са вредни за човешкото здраве.
 
Все пак, някои химически формули могат да бъдат дразнещи в сравнение с минералните. Авобензонът например се свързва с по-високо разпространение на алергичен и иритативен контактен дерматит в сравнение с минералните продукти, които са с по-малко алергени. Така че е добре да избягвате химическите формули, ако кожата ви се дразни от тази съставка.

Още по темата вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2 години ползвахме някакъв прехвален минерален на Биодерма. Кошмарно се изринахме всички вкъщи.

Спонсорирани публикации