Париж може да е сред първите, останал на тъмно тази зима

Франция е по-уязвима от Германия от спиране на тока
29 юли 2022 11:36, Анисия Иванова
199
Париж може да е сред първите, останал на тъмно тази зима
Снимка: Bloomberg

В европейската енергийна криза цялото внимание е насочено към Германия и газа от Русия. Но Франция и нейният флот от ядрени реактори, които се борят с непрестанни проблеми, са поне толкова важни. Наистина, първият европейски град, който ще види спиране на електрозахранването, след като температурите паднат към края на годината, вероятно ще е Париж, а не Берлин, пише Хавиер Блас в свой коментар за Bloomberg.

С наближаването на зимата перспективите във Франция стават все по-лоши. Electricite de France SA, държавната компания, работи само с 26 от своите 57 реактора, като повече от половината от тях са подложени на спешни ремонти след откриването на спукани тръби. С атомни реактори, генериращи най-ниския дял от електроенергията в страната от 30 години, Франция е изправена пред електрическо „Ватерло“.

Спадът в наличността на ядрена енергия принуждава Франция да разчита повече от всякога на централи, работещи с газ, периодични вятърни и водни източници, както и на внос. Това повишава цената на електроенергията на пазара на едро за цяла Европа, като френските форуърдни цени скочиха до почти 1000% повече от средната им стойност за десетилетие до 2020 г.
В средата на лятото, когато търсенето на електроенергия във Франция се движи около 45 гигавата на час, това не е непреодолим проблем. Но в студена зимна вечер, когато френските домакинства могат да увеличат потреблението над 80 или 90 гигавата, това може да бъде катастрофално скъпо. Въпреки че френската икономика е по-малка от германската, търсенето на електроенергия във Франция надвишава това на съседите през зимата, тъй като домакинствата там разчитат повече на електричество за отопление и топла вода.

Въпреки че EDF обеща, че поне някои от нейните реактори ще бъдат отново пуснати навреме за по-студените месеци, компанията има неприятния навик да обещава прекалено много и да изпълнява недостатъчно. Сериозността на зимата може да бъде ключова: с всеки градус по Целзий под нормалното, търсенето на електроенергия във Франция нараства с около 2,5 гигавата на час - еквивалентно на мощността на две атомни електроцентрали.

По време на късно застудяване миналия април френската мрежа беше принудена да издаде рядко оранжево предупреждение - второто най-високо - изисквайки домакинствата и компаниите да преминат към "умерено" потребление. Тези сигнали ще се превърнат в основен продукт през предстоящата зима и много вероятно ще ескалират до „червени сигнали“, които показват риск от спиране на тока, освен ако семействата и фирмите не намалят търсенето.

Търговците на електроенергия приемат риска сериозно. На пазара на едро референтният едногодишен френски договор за базова мощност скочи до рекордните 507 евро ($512) за мегаватчас, доста над германските цени от 350 до 370 евро за паралелния договор. Френските потребители на дребно засега са защитени благодарение на тавана на цените, но предприятията са напълно изложени на тях.

С настъпването на зимата ще стане много по-зле. За декември базовата френска електроенергия се търгува над 1000 евро, почти двойно по-висока от цената в Германия, докато пиковата мощност - обикновено вечер, когато семействата се събират за вечеря и отоплението е включено - сменя собствениците си на повече от 2000 евро. На практика това означава, че търговците очакват, че търсенето на електроенергия във Франция може да е толкова високо спрямо предлагането, че така наречените почасови цени ще се сблъскат с лимита от 4000 евро, определен от борсата, много пъти през декември. Пазарът, наясно с това, което идва, се опитва да убие потреблението преждевременно в опит да предотврати спирането на тока. Това е скъп начин да се опитате да принудите енергоемки компании, като например топилни заводи, да планират затваряне през декември.

Френският проблем се разпространява в останалата част от Европа, включително Обединеното кралство. EDF, отдавна източник на национална гордост, както и износ на евтина електроенергия, трябва да купува енергия, за да посрещне ежедневните нужди. По-рано този месец френската мрежа отправи спешно искане към британската мрежа за допълнителна мощност - и това беше през лятото, когато търсенето е ниско.

В миналото EDF е внасяла електроенергия на нетна основа само за няколко дни в годината, ако изобщо е внасяла. Например между 2014 г. и 2016 г. Франция не е внасяла енергия нито един ден. Но с нарастването на ядрените проблеми, тя разчита все повече на вноса. Миналата година купуваше електроенергия от чужбина в 78 дни. Досега тази година е била принудена да го прави в рекордните 102 дни.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
1
 
! Отговори
men преди 1 година
Голяма драма! Айде на бас, че пак в опустошената от кризиа Западна европа ще се живее 100 пъти по-добре, отколкото в Русия.
138
1
 
5
 
! Отговори
до 147 от славянин преди 1 година
''Митрофановските путинчета се радват преждевременно. Париж ще се оправи, Москва - не. Там повредата е централна, от главния мозък. Само лоботомия може да я оправи.'' Хе-хе-хе, намакаронено джендрастче! Няма по-централно увредени от тези, които не знаят мъже ли са, жени или голи охлюви!
137
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите хора казваха. Вола рие ама всичко на гърба си хвърля. Та такава и евро гейската работа. Много е лошо да си вол.
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужасно прилича на статия написана под вещото ръководство на Марийчето и оценена на 3.5К.
135
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В германските градове вече спират топлата вода на хората.
134
9
 
11
 
! Отговори
Ах преди 1 година
И пак стандарта на живот ще им е 5 пъти по-добър от колкото в *** русия. Пътищата също. Свободата на словото също. Няма сравнение цивилизования свят с руската ***
133
3
 
19
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Вие нещо базикате ли се ? Гледайте си в собствената паничка.Франция и Германия ще се оправят, по един или друг начин, може да има някоя рестрикция първата зима, но съм убеден, че след това ще се справят перфектно.За нас не съм сигурен
132
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е добре. Сега хората ще се блъскат в айфеловата кула понеже няма да се вижда.
131
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, ще докарат няколко кораба с ток и всичко ще се оправи.
130
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По този повод на Червения площад вече трябва патриотично и масово да играят казачок, водени от Захарова и Киркоров.Да,ама Не!!!
129
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 143 Така е. А какво да кажем за Москва, която се превърна в тотална канализация.
128
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не,не Германия ще го превари.
127
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофановските путинчета се радват преждевременно. Париж ще се оправи, Москва - не. Там повредата е централна, от главния мозък. Само лоботомия може да я оправи.
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 136 "В София има квартали без канализация, ти за Хановер си се претеснил!" - Е да, но ние в Бг сме свикнали с подобни неща, а немците от 70 години не са виждали мизерия... :) ... Иначе изобщо не съм се притеснил. Гледам "мача" и коментирам само хахаха
125
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
"хамерика" Да ви дават ток... Обърнете се към тях...
124
1
 
4
 
! Отговори
Съвет от мен преди 1 година
ПАри нема, действайте!
123
4
 
14
 
! Отговори
158 преди 1 година
Харакири по европейски.. Ама не заради едната чест, ами от слугуване на чичо Сам..
122
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен Путин е подкупил целия европейски парламент, накарал ги е да наложат санкции на Русия, които всъщност вредят повече на ЕС и така няма да му се налага да воюва с Европа. С такива санкции защо му е война? Хуманна работа хахаха ... Иначе ми е жал за ЕС. Много хубава идея, изпълнена по доста аматьорски начин. Какво по-хубаво от това Европа да е обединена? Обаче обедини ли се срещу собствените си интереси, тогава става страшно. Последното е пагубно и за европейците, и за съюза...
121
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва не вярва на сълзи !
120
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатите вече пристигат , щатите и англичаните сринаха ЕС , а Русия ги довършва !Войната ще продължи , до последният европеец !

Спонсорирани публикации