Китай къса със САЩ в редица области

Причината е посещението на Пелоси в Тайван
123
Китай къса със САЩ в редица области
Снимка: БГНЕС

Китай отменя или временно прекратява диалога със САЩ по редица въпроси - от изменението на климата до военните отношения и борбата с наркотиците - в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на външните работи в Пекин заяви, че диалогът между американските и китайските регионални военни командири и министрите на отбраната ще бъде отменен, както и разговорите за военната морска безопасност.

Сътрудничеството в областта на връщането на нелегални имигранти, разследването на криминални случаи, транснационалната престъпност, незаконния наркотрафик и изменението на климата ще бъде преустановено, заяви министерството.

Китай днес заяви също, че повече от 100 военни самолета и 10 военни кораба са участвали във военните учения със стрелби с бойни муниции около Тайван през последните два дни, като същевременно обяви предимно символични санкции срещу председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и нейното семейство заради посещението й в Тайван по-рано тази седмица.

Агенция Синхуа съобщи, че изтребители, бомбардировачи, ескадрени миноносци и фрегати са били използвани в така наречените "съвместни операции по блокиране".

Командването на Източния театър на въоръжените сили също така изстреля нови версии на ракети, за които заяви, че са поразили прецизно неназовани цели в Тайванския проток.

Китайската армия изстреля и ракети над Тайван в Тихия океан, съобщиха военни пред държавните медии, като по този начин значително засилиха заплахите на Китай за нападение и нахлуване на острова, посочва АП. Пет от ракетите, изстреляни от Китай след началото на военните учения вчера, се приводниха в изключителната икономическа зона на Япония край Хатерума, остров далеч на юг от основните японски острови, заяви японският министър на отбраната Нобуо Киши. По-късно от японското министерство на отбраната заявиха, че според тях четири други ракети, изстреляни от югоизточното китайско крайбрежие на Фуцзян, са прелетели над Тайван.

Ученията, които според Синхуа са с "безпрецедентен мащаб", представляват най-острата реакция на Китай на посещението на Пелоси. Председателката на Камарата на представителите е най-високопоставеният американски политик, посещаващ Тайван от 25 години насам.

Смята се, че тези учения са най-мащабните, провеждани в близост до Тайван в географско отношение, и най-близките по разстояние - на 20 км от острова, уточни АП.

Диалогът и обменът между Китай и САЩ, особено по военните въпроси и икономическия обмен, като цяло са били временно прекъсвани и преди. Изменението на климата и борбата с търговията с незаконни наркотици като фентанил обаче са области, в които те са намерили обща кауза, и прекратяването на сътрудничеството от страна на Пекин може да има значителни последици за усилията за постигане на напредък в решаването на тези въпроси, посочва АП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече ученията "значителна ескалация" и заяви, че е призовал Пекин да оттегли войските си./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: КитайСАЩнанси пелоси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
7
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
само ний ще останем предани на американските вампири.....ако не се осъзнаем навреме
72
3
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Пич я се опитай да кажеш нещо срещу режима на Зеле,бобика и хунтата веднага ще те прибере, изтезава и убие. То бива бива да не разбираш нещата *** чак толкова. Който е цивилен и не е съгласен си мълчи,който е известен иска-неиска трябва да се съобразява с престъпния режим, нещо трудно има ли в това за разбиране?
71
20
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
С китайците е свършено.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснах няколко скрипта на red hat към митниците и разбрах че три клана от ДС на БКП управляват Българските митници. Положението е отчайващо. Много се краде от мутрите в България.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хихихихи. Климат? Китай чади като комин с въглища от ДЕСЕТИЛЕТИЯ, а наркотиците са част от държавните финанси на ВСЕКИ диктаторски режим. Щях да се развеселя повече само, ако Китай беше казал, че прекратява съвместната си работа със САЩ по правата на човека. Уйгурите сигурно също биха одобрили.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв го държат кривоносковците из китайските провинции?
67
4
 
3
 
! Отговори
До Китаец преди 1 година
Сега тези суровини, ще ги даде на Русия!
66
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, учете китайски официален, нема да сгрешите!
65
13
 
6
 
! Отговори
Много преди 1 година
е добре Русия! Няма кино, няма Уимбълдън, нама световно по футбол..... И, както казва,, Кръпката-нямааа бираааа
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
red hat-червената шапка не е безплатна, но не е комерсиална. Много четене и писане трябва. Не е за мен, а за млади програмисти.
63
8
 
23
 
! Отговори
Китаец преди 1 година
Китайците не са ***. Не знам защо се крият новините, че Китай спря на деня суровината за чипове на производител Н1 Тайван, която те нямат. Catl замрази завода за батерии в Щатите. Всички доставки за Apple са спрени. Всички договорки са спрени. Китай разполага с 85% от редкоземните метали и ги продава само като произведена стока. Затова производствата са там, а не щото им е евтин труда. Кой яде шамарите според вас?
62
3
 
2
 
! Отговори
Не разбираш преди 1 година
До Не рсзбирам Китай има собствена операционна система - Red flag, която е линукс базирана. Май беше някакъв редхат, не съм сигурна; ако чете някой линукс фен, да каже.
61
17
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Когато през 1972 година,Никсън посети Китай и им предложи нови технологии и модернизация, никой не го гонеше. Но тогава китайците се хранеха по веднъж на ден,а сега ако икономиката им рухне,кой ще ги нахрани и облече?? На някой му е слаба математиката, но не съм аз.
60
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не си мислете, че посещението е случайно, възможно е да е прекарвала голямо количество пари и/или наркотици. както и да е осигурявала транспорт на някой терорист в едната другата или и двете посоки
59
8
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Щом се прекъсват воените комуникации по морската безопасност, скоро може някой случаЕно блуждаещ в Тайванският пролив американски самолетоносач да се окаже на дъното !
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе слушай, това е един регионален конфликт, и не си струва да занимават целият свят с неговите проблеми.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато САЩ направи земеделски Китай индустриална сила не отчете, че за разлика от тях Китай има история, много по-голяма на САЩ и имперските им традиции се възродиха именно заради това. Сега много трудно ще се върне обратно, но не и невъзможно, но първо дядо с Ковид трябва да освободи поста.
56
4
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Ми тя пред Боко е беднячка....
55
10
 
9
 
! Отговори
БЕЗ РАЗЛИКА! преди 1 година
За Космическа Америка китайските въздухари не се различават от руските...
54
0
 
10
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Ким Чем,, излекувал" всички пациенти с треска...

Спонсорирани публикации