Китай къса със САЩ в редица области

Причината е посещението на Пелоси в Тайван
123
Китай къса със САЩ в редица области
Снимка: БГНЕС

Китай отменя или временно прекратява диалога със САЩ по редица въпроси - от изменението на климата до военните отношения и борбата с наркотиците - в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на външните работи в Пекин заяви, че диалогът между американските и китайските регионални военни командири и министрите на отбраната ще бъде отменен, както и разговорите за военната морска безопасност.

Сътрудничеството в областта на връщането на нелегални имигранти, разследването на криминални случаи, транснационалната престъпност, незаконния наркотрафик и изменението на климата ще бъде преустановено, заяви министерството.

Китай днес заяви също, че повече от 100 военни самолета и 10 военни кораба са участвали във военните учения със стрелби с бойни муниции около Тайван през последните два дни, като същевременно обяви предимно символични санкции срещу председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и нейното семейство заради посещението й в Тайван по-рано тази седмица.

Агенция Синхуа съобщи, че изтребители, бомбардировачи, ескадрени миноносци и фрегати са били използвани в така наречените "съвместни операции по блокиране".

Командването на Източния театър на въоръжените сили също така изстреля нови версии на ракети, за които заяви, че са поразили прецизно неназовани цели в Тайванския проток.

Китайската армия изстреля и ракети над Тайван в Тихия океан, съобщиха военни пред държавните медии, като по този начин значително засилиха заплахите на Китай за нападение и нахлуване на острова, посочва АП. Пет от ракетите, изстреляни от Китай след началото на военните учения вчера, се приводниха в изключителната икономическа зона на Япония край Хатерума, остров далеч на юг от основните японски острови, заяви японският министър на отбраната Нобуо Киши. По-късно от японското министерство на отбраната заявиха, че според тях четири други ракети, изстреляни от югоизточното китайско крайбрежие на Фуцзян, са прелетели над Тайван.

Ученията, които според Синхуа са с "безпрецедентен мащаб", представляват най-острата реакция на Китай на посещението на Пелоси. Председателката на Камарата на представителите е най-високопоставеният американски политик, посещаващ Тайван от 25 години насам.

Смята се, че тези учения са най-мащабните, провеждани в близост до Тайван в географско отношение, и най-близките по разстояние - на 20 км от острова, уточни АП.

Диалогът и обменът между Китай и САЩ, особено по военните въпроси и икономическия обмен, като цяло са били временно прекъсвани и преди. Изменението на климата и борбата с търговията с незаконни наркотици като фентанил обаче са области, в които те са намерили обща кауза, и прекратяването на сътрудничеството от страна на Пекин може да има значителни последици за усилията за постигане на напредък в решаването на тези въпроси, посочва АП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече ученията "значителна ескалация" и заяви, че е призовал Пекин да оттегли войските си./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Китайсащнанси пелоси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора с картофени мозъци управляват САЩ. Преди години, така СССР отблъсква Китай към САЩ и САЩ печелят студената война сега САЩ блъсна Китай за съюзник на Русия.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяха Китай, Япония и Тайланд сега европейците още щяха да са с пишещи машини на Хитлер. Но вече имаме компютри и селски компоти.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитирам речта на Пелоси от Тайван дума по дума с препинателни знаци, за да прецените нивото на настоящите американските "политици": Freedom and Democracy. Security - here. If we don't have, we can't have either, if we don't have both. So security, economics... Security, economy, again they're all... and governance. They're all related. - сами преценете дали това е човек, с който можете да се асоциирате или дементирал корумпиран прилеп. САЩ се излага, какво бяха, в какво се превърнаха...
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 Много е просто, Китай щее потребява плодовете на трудът си те са фабриката на света.
29
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което САЩ купува от Китай, той може да го купи също от Мексико, Индия, Индонезия и пр. Така че Мечо Пух да не се вкарва много във филми, че ще му излезе солено.
28
6
 
5
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 1 година
Уплашиха ме тез китайци ей ,две нощи не съм мигнал , стоя пред иконите , моля се дано се върне старицата по-живо по- здраво обратно в САЩ . Питах и началника, а той ми вика :" Нафърфориййййй , работата е фифти - фифти , не се знае" . Какво стана вече знаете ,но знаете и това , кой командва парада .
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауууууу! :))) И как така американците накараха "миролюбивите" руснаци да започнат и водят такава мр. ъ. с. на братоубийствена война? Тез благородни последователи на кришнаря Путин как така Пелоси ги излъга да убиват и изнасилват деца в Украйна?
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Хахах, да, благодаря! Световният "елит" се сдухва ежеминутно. И после "Идиокрация" не бил документален филм :)
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29 - отдавна не пазарувам от Европа. Поръчвам си всичко от Али Експрес. Разглеждам стоките по нашите магазини и като си харесам нещо, отварям Алито и си го купувам същото на четворно по-ниска цена. Последно си поръчах 2 покривала за офис столове, които тук намерих за по 60лв и директно отворих али-то и същата марка се продаваше на 15лв. 45лв надценка от българските "бизнесмени". Не мерси. Предпочитам доставки от заводи.
24
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега война наблизо са запалили руските у..бий..ци,не американците. И не знам как така 90%от украинците подкрепят с живота си президент, който уж им е натрапен от САЩ. Или Митрофанова ти нареди да пишеш двумисли като в "1984"?:)
23
4
 
11
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Средният американец е доста по-работлив от средният европеец.А трудолюбието е чудесно нещо - винаги!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората си пазят територията да не им стане колония
21
12
 
20
 
! Отговори
Слава Китай преди 1 година
Браво на СИ. Това би трябвало да направи цял свят. Иначе навсякъде по света ще запалят войни американските У.бийци. Светът небива да се поддава на техните провокации прикрити под мазните им физиономии и фалшивите им любезности. С цветни и кървави революции,майдани диктаторите си слагат марионетни правителства и управляват с закани и заплахи.Явен пример за това е Украйна. Свалиха истинското правителство и поставиха тяхно протеже -един треторазреден актьор нациcт
20
8
 
15
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Интересно, ако всички страни по света са по модела на янки дудъл, откого ще крадат ресурсите. На евроатлантиците не ви ли светна, че янкита са добре, защото грабят от цял свят и това няма нищо общо с демокрацията
19
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бабата направи китайската империйка смешна :)
18
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не вярвате, че Европа и САЩ изтеглят и вече са изтеглили голяма част от производствата си от Китай, огледайте надписите по стоките, които купувате, особено дреболиите и вижте на колко много от тях надписът от made in China се е променило на made in EU или USA. Отчасти а това се дължи и покачването а цените.
17
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван = Република Китай
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако говорите английски препоръчвам в тубата - Pelosi Stuns Taiwanese Hosts With Rambling Gibberish - в канала на Jimmy Dore е и е яко смях. Бабата не може да върже цяло изречение.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 Че Китай какво са виновни за свалянето и убийството на Кадафи?
14
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайските чайници нищичко не могат да направят на америка и ще си натискат парцалите .Понеже - без американските технологии и пари - заминават обратно на паница ориз и колелета.

Спонсорирани публикации