Ердоган и Путин: "Турски поток" е ключов за Европа, ще действаме координирано

Какво се договориха двамата лидери?
65
Ердоган и Путин: "Турски поток" е ключов за Европа, ще действаме координирано
Снимка: БГНЕС/ЕПА

На срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи в петък двамата потвърдиха решимостта си да действат солидарно и координирано в борбата срещу всички терористични организации в Сирия.

В съвместно изявление след срещата се посочва, че двамата лидери са потвърдили общата си воля за развитие на отношенията между Турция и Русия, въпреки всички настоящи регионални и глобални предизвикателства, въз основа на взаимно уважение и признаване на взаимните интереси и в съответствие с международните задължения. В рамките на това разбирателство лидерите проведоха всеобхватни консултации по въпросите от дневния ред на двустранните отношения между Турция и Русия. Те се договориха да увеличат обема на търговията между двете страни в съответствие с определените цели и на балансирана основа, да отговорят на взаимните очаквания в областта на икономиката и енергетиката в рамките на реципрочността и да предприемат конкретни стъпки за засилване на сътрудничеството в транспорта, търговията, селското стопанство, промишлеността, финансите, туризма и строителството.

В контекста на регионалните въпроси лидерите подчертаха ключовото значение на искрените, откровени и основани на доверие отношения между Турция и Русия за установяването на регионална и международна стабилност. Двамата президенти потвърдиха, че конструктивните отношения между двете страни са изиграли роля за постигането на Истанбулския меморандум за безопасното транспортиране на зърно и хранителни продукти през украинските пристанища.

Още по темата
Ердоган и Путин подчертаха също и важността на пълното прилагане на Истанбулския меморандум по дух и буква, включително непрекъснат износ на руско зърно, торове и суровини за производството на торове.

Относно Сирия Ердоган и Путин подчертаха значението, което отдават на напредъка на политическия процес за постигане на трайно решение в страната.

Изтъквайки значението, което отдават на защитата на политическото единство и териториалната цялост на Сирия, лидерите потвърдиха отново решимостта си да действат солидарно и координирано в борбата срещу всички терористични организации в Сирия.

Президентите Ердоган и Путин подчертаха силната си ангажираност към суверенитета, териториалната цялост и националното единство на Либия. Като подчертаха значението на провеждането на свободни, честни и надеждни избори въз основа на възможно най-широк консенсус между либийците, двамата лидери изразиха подкрепа за политическия процес под егидата на ООН.

Ердоган и Путин се споразумяха, че следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия ще се проведе в Турция.

След преговорите руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че е съгласувано още част от плащанията за руски газ да се извършват в рубли.

Европа трябва да благодари на Турция за „Турски поток“

На срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Путин определи "Турски поток" като един от най-важните маршрути за доставка на руски газ за Европа.

"Бих искал да отбележа, че "Турски поток", чието строителство приключихме преди известно време, сега е една от най-важните артерии за доставка на руски газ за Европа", заяви руският лидер, откривайки срещата с турския президент.

Путин добави, че "Турски поток" работи гладко и европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това.

Кремъл призова Турция да не "дестабилизира" Сирия с военна офанзива преди срещата между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция има легитимни опасения от съображения за сигурност, които ние, разбира се, вземаме предвид", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Много е важно да не допускаме никакви действия, които биха могли да доведат до дестабилизиране на ситуацията в Сирия или които биха могли да застрашат териториалната и политическата цялост на Сирия", добави той. По време на срещата на върха в Техеран миналия месец Путин изрази несъгласието на Русия с планираната от Ердоган офанзива.

Русия и Турция са двата основни международни играча в Сирия - страна, разкъсвана от война от 2011 г. насам, в която Москва подкрепя Дамаск, а Анкара - опозиционните групировки./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Владимир Путинердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
5
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Турция и Русия си гледат взаимоизгодните интереси! Всяка държава би трябвало да гледа своя интерес за да просперира!
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако няма газ за България този поток от газ трябва да бъде спрян!!
55
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко президент
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До опетков За бг потока Русия или Сърбия плащат такса на бг, а това че бг се отказа от руски газ е проблем на бг и ще търси американски.
53
1
 
7
 
! Отговори
Цар и Султан преди 1 година
Царя е толкова заслепен от манията си за величие, че не вижда как султана го води за носа. Жалко за съсипаната държава.
52
4
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен Някой от вас "умните", може ли да обясни как Русия физически ни е спряла газа? Газът за България пристига в общ обем с този за Сърбия и Унгария, примерно 15 млрд годишно е капацитета на тръбата. Газът продължава да тече, но вече е с 3.5 млрд по-малко ли? И на него пише : България да не пипа този газ, той не е за вас? Не им знам какво съдържат договорите с Газпром, но има много гнило нещо там. Накрая няма да вземем газа, но ще го платим.
51
6
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Време е България да затвори за една, две седмици Турския поток "за профилактика". Малко шантаж по подобие на руския не е излишен. Русия може да си плаши гаргите колкото си иска. За съжаление нямаме политици със здрави ***.
50
3
 
6
 
! Отговори
У бре преди 1 година
Тези двамата може да си говорят каквото искат от Сочи. "Турски поток" е до Капитан Андреево. Оттам е БАЛКАНСКИ.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо Ти явно много лесно си ги представяш някои неща. След като ГАЗПРОМ ни спря доставките, ние имахме ПЪЛНОТО ПРАВО да спрем транзита за Сърбия или да ноложим такива такси, че да ни покрият загубите. Да ама не. Нашите от една пикlива Сърбия се уплашиха, ти бълнуваш как на Турция ще сме спрели кранчето!? Пък и за кое кранче става дума и къде се намира? А бе, може ли да си толкова ''умен"?
48
7
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хааахахааа, турската и руската лира са по 2 стотинки. В Одрин българите са като милионери :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) В Блатная с долари в джоба си Господ :))))))
47
3
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, какво ще действата бре? Въртим крана и приключвате :)))))))))))))))))))))))))) Първо пълним Чирен без пари :)))))))))))))))))))))))))))
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В понеделник, между 13:00 и 15:00 пред Окръжния съд във Варна на пл.Независимост 2, ще има протест против няколко руски *** в съда, които искат да екстрадират руснака Алексей Алчин в Москва, под предлог, че не си е платил някакви данъци. В Москва той би бил убит, тъй като си е изгорил паспорта пред руското посолство и участвал в много протести както срещу войната в Украйна, така и още 2014г. против анексията на Крим.
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чао Пак гнь0вските глупости! Имам доста приятели турци (истински). И идея си нямаш колко е уважаван в Турция. Има някакви малки изключения на някакви си дето се барат "интелектуалци" , но те са нищо на фона на огромното мнозинство. Така че Ердоган ще управлява Турция докато е жив!
44
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двамата скоро си заминават
43
7
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
Василев , ЗАЩО ИТАЛИЯ , С 3000 КМ КРАЙБРЕЖИЕ РАЗЧИТА И КУПУВА РУСКИЯ ГАЗ , А НЕ ,,БЕЗПЛАТЕН,ДЕМОКРАТИЧЕН АМЕРИКАНСКИ " ГАЗ !!! ЗАЩОТО Е ИЗГОДНО И ЕВТИНО !!!
42
4
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
Василев , МОЖЕШ ЛИ ОБЯСНИ НА МНОГО ЧЕТЯЩИТЕ И ЗНАЕЩИ БЪЛГАРИ : ДОЛАРИТЕ НА УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО ЗА ВЪГЛИЩА ОТ РУСИЯ , ДОЛАРИТЕ ЗА НЕФТ ОТ РУСИЯ , ИЛИ ДОЛАРИТЕ ЗА РУСКА ГАЗ НЯМАТ МИРИС , ЗАЩОТО МАЛКО УМНИТЕ БРЮКСЕЛСКИ УПРАВНИЦИ НЕ ИСКАТ ПЕТРОЛ И ПЛАЧАТ ЗА ГАЗ ??? Е КИРЧО ПЛАКА И ЗА ПЕТРОЛ !!!
41
14
 
5
 
! Отговори
Чао преди 1 година
Султаня си тръгва скоро, хората в Турция не могат да го понасят вече
40
1
 
10
 
! Отговори
Мильо преди 1 година
Не видех една дума за Украйна. Що бе?
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен И за почти 40 години не се научи да пишеш правилно.
38
2
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Ти не, но други да и то без право на избор. Но явно и ти си от "умните" български изборатели, които 12 години си преизбирате Деса Атанасова!

Спонсорирани публикации