Какво готви Пекин – нахлуване или пълзящо задушаване на Тайван?

Руски медии: Задача на Пелоси - да въвлече Китай във военни действия
8 авг 2022 21:15, Елка Василева
84
Какво готви Пекин – нахлуване или пълзящо задушаване на Тайван?
Снимка: архив, БГНЕС

Пекин репетира нахлуване в Тайван, заявява руският в. "Комерсант" по повод продължаващите маневри на китайската Народноосвободителна армия край бреговете на острова.

В ученията с използване на балистични ракети, авиация и военни кораби, протичащи в шест зони, за пръв път се тренира атака срещу Тайван. Това става на фона на решението на Пекин да прекъсне контактите с военните от САЩ, след като островът бе посетен от председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси.

Още по темата
В отговор САЩ обвиняват Китай, че нарушава статуквото, признавайки, че има заплахата от военен сблъсък. В региона се заговори, че маневрите не са просто демонстрация на военна сила и че предстояща операция на Китай за поемане на контрол над Тайван е само въпрос на време, посочва изданието.

С визитата си Пелоси може би е провокирала стратегическо решение на председателя на КНР Си Цзинпин да превземе острова със сила. Достатъчно солидни са основанията да смятаме, че разработваните оперативни планове ще прераснат в бойна операция. Въпросът може би вече не е дали си струва, а кога ще започне масирана военна операция с цел анексия на Тайван, коментира пред всекидневника индийският експерт по Китай Атул Аниджа.

Посещението на Пелоси рязко засили патриотичните нагласи в Китай, където наесен предстои конгрес на компартията и хората очакват от политическото ръководство на страната решителни действия за обединяване с острова, а не само демонстрация на възможностите на армията. Освен това от стратегическа гледна точка установяването на контрол над Тайван с дълбоководните му пристанища, където ще могат да се базират китайски подводници, ще е от ключово значение за Пекин. Това ще му даде възможност да провали американския план, целящ изграждане на пояс за възпиране на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион, обяснява аналитикът.

Изследователят от Тайван Хедруб Тхондуп, племенник на Далай лама, е по-предпазлив в оценките, но също допуска решителни стъпки от страна на Пекин. "Според мен Китай няма да ни нападне незабавно, защото това би довело до конфликт със САЩ. Америка е длъжна да ни защити и нападението би могло да предизвика големи проблеми за Китай, включително с други страни. Но лошата новина за нас е, че Китай възприе визитата като намеса във вътрешните му работи и Си Цзинпин може да предприеме нещо, за да отмъсти и да си покаже силата", казва той в интервю за сайта "Индия наратив", цитирано в "Комерсант".

Китай не изгуби никакви ресурси от визитата на Пелоси, но успя да придобие такива, заявява в коментар агенция РЕГНУМ.

Според нея Китай планира "пълзящо задушаване на Тайван и сам ще определи неговите размери и срокове. Ще контролира вече по-строго Тайванския проток, за което досега нямаше повод. Ще свие търговията с Тайван, включваща позиции, твърде важни за острова. Ще спадне жизненият стандарт на местните жители. Добрите времена там приключиха под ръкоплясканията на посрещачите на Пелоси на летището", се казва в материала.

Китай получи оправдание, за да развие военно решение на тайванския въпрос. И ще го направи. Освен това САЩ превърнаха Китай от пасивен враг в активен. Ясно е, че Китай ще отвърне в икономическата плоскост - в онази сфера, в която САЩ най-силно ще ги заболи.

В крайна сметка Си Цзинпин най-малкото не отслаби, може би дори засили вътрешнополитическите си позиции. САЩ не успяха да натрапят на Китай война като възможно най-губещ сценарий. Сега Щатите нямат друг вариант да го сторят, освен директно да признаят Тайван - но това значи да обявят война и тогава агресор стават те, а не Китай, разсъждава агенцията.

"Свръхзадачата" на Пелоси според коментара е била да въвлече Китай във военни действия за Тайван, след което САЩ "да сринат със санкции" китайската икономика. Това "би подкопало властта на Си Цзинпин, тъй като Китай още не е готов. Обаче не стана - и значи след илюзията за триумф предстои тежък махмурлук", заключава РЕГНУМ.

Вашингтон демонстративно удари на Пекин "оскърбителна политическа плесница", заявява политологът Кирил Коктиш, цитиран от онлайн изданието "Версия". "Ред е на Китай да направи ход и ако той бъде слаб и неубедителен, ще трябва да се признае, че прекалено рано е започнал да претендира за статута на свръхсила. За Си и неговите привърженици рискът да изгубят властта след 100 дни, на конгреса, става абсолютно реален", заключава руският наблюдател.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Абе 59 - Пишеш откроени глупости! Китай никога не е притежавал и населявал териториите на източен Сибир! И второ - у последните 28 века, Тайван е бил неразделна част от Китай в сумарно 26 от тях!
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците ще приложат тактиката на Путин - Тайван сами да поискат присъединяване с Китай )))
59
0
 
0
 
! Отговори
Хой преди 1 година
До българин. Ти направо си китаец.
58
0
 
1
 
! Отговори
Призив: преди 1 година
Призовавам еврейските организации да подадат иск до международния наказателен съд в Хага срещу гнусната русофилска медия Dnes. bg. затова че допускат антисемитски фашистки изявления, съдържащи, лъжи, клевети, заплахи, обиди срещу еврейския народ и така Dnes.bg става разпространител на забранена от закона фашистка пропаганда. Dnes. bg запазва коментари с антисемитско съдържание по този начин съдейства за разпространяване на фашизъм. Срещу руските фашисти обаче Dnes.bg нито думица не остава.
57
0
 
1
 
! Отговори
Срещу русия няма! преди 1 година
Dnes. bg е нарушила закона като е станала проводник на забранена от закона фашиска пропаганда! Dnes.bg предоставя трибуна от която се правят фашистки изявления. Dnes. bg запазва коментари които съдържат обиди, лъжи, клевети, заплахи срещу цели етноси и общности, с което Dnes.bg разпалва огъня на злобата срещу тия общности и по този начин представлява заплаха за тях! Например антисемитизъм! То и в Германия така е почнало първо с антисемитски изявления в медиите! Еврейските организации спят ли?
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак трият, за терти път, пак пиша: да сте прочели русофил да се оплаче че са изтрили проруският му коментар? Тук бях писал нещо за ДАНС! Няма да го напиша пак, те си знаят!!!!
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според прокремълската фашистка медия Dnes.bg русофилите имат право да заплашват, да клеветят, да обиждат, да лъжат, и коментарите им се запазват, всеки може да провери! Чичо Вова здраво плаща копейки и който плаща той поръчва музиката! Не пишете коментари, и без това гнусната проруска Dnes.bg ги трие щото така чичо Вова е казал.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойкотирайте Dnes.bg не пишете коментари и без това ги трият. Дайте им да разберат че ние без тях можем, но те без нас не могат! Ние сме силата! Те ще съществуват докато ние кажем. Долу фашистката Dnes bg, която отнема правото ни да изразим мнението си! Това е фашизъм - лишаването от права! Тая жалка медия ни отнема едно от основните права на демокрацията - правото свободно да се изразява мнение! Просташката Dnes. bg обаче не трие коментари на русофили съдържащи клевети, заплахи, обиди!!!!!
53
1
 
4
 
! Отговори
ЦЕНЗУРА преди 1 година
Фашизъм има когато се отнемат права като в случая правото ни на свободно изказване на мнение.Dnes.bg е фашистка медия защото отнема това право на много от нас. Нещо по лошо чрез налаганата в едната посока цензура Dnes.bg се опитва да формира обществено мнение вредно и опасно за обществото ни и затова е време да изискаме от ДАНС да осветли финансовите зависимости на тази антибългарска медия! Просто казано искам да знам кой ги финансира! Dnes.bg непрекъснато трият този коментар, защото са жалки!
52
4
 
2
 
! Отговори
ЦЕНЗУРА преди 1 година
Не пишете коментари, фашистката медия Dnes.bg е проруска медия обвързана финансово с Кремъл, затова трият неудобните за русия коментари! Не съм прочел че русофил се оплаква за това че проруският му коментар е изтрит. Бойкотирайте Dnes.bg слуга на Путин!
51
6
 
4
 
! Отговори
Никога преди 1 година
Ще призная русия за велика сила когато чуя че някой си е купил руски хладилник или руски телевизор, хихихи
50
2
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Интересно защо китайския *** не иска от жуженцето да му върне големия и богат Сибир дето го открадна Царска Русия, а Ленин създаде и Монголия от Китай като буфер...ама островчето сега е виновно за всичко...., някога и китайските императори дефакто не са имали юрисдикция над Тайван, а по- късно Япония го колинизирала
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Анонимен 46 Китай би предпочел да се разправи със САЩ, докато е в съюз с Русия и североамериканците реално ще воюват на два фронта. Същото важи и за Русия, така че ако престарелите Байдън и Пелоси продължават с агресивната си политика, ще видят какво представлява война на собствена територия и как ще продължават живота си оцелелите американци сред радиоактивно лъчение в течение на 50 години. Не е необходим канал между Канада и Южна Америка.Това ще бъде прокълната пустиня.
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Василев Китай не е в Европа, а в Азия, а азиатските държави не са п..ки като тези от Западна Евопа. Зад 1,4 млрд. Китай ще застанат Северна Корея, Индия, Монголия, Индонезия, може би и Виетнам,Камбоджа, Лаос. Това е азиатски синдром и на САЩ никак няма да е лесно,още повече, че 23% от бюджета на САЩ са китайски пари. Япония не би се втурнала да помага на североамериканците в тази ситуация. Ходът на престарелия 78 г.Джо и на още по-старата, 82 годишна прабаба Н.Пелоси беше дълбоко погрешен...
47
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен ялови провокации нищо друго не може да готви Пекин. И на другаря Си все още не му се умира. И той тръгна по пътя на Путин, дръвчене, ерчене и накрая санкции и мизерия.
46
2
 
10
 
! Отговори
Пекин готви преди 1 година
Задушаващо тръшване за Юесей. Ще открие втори фронт в помощ на Русия.
45
4
 
19
 
! Отговори
българин преди 1 година
Китай-1 400 000 000 население,9 600 000 кв.км територия,29 трлн. ддолара БВП,срещу тях държава с 23 000 000 население,територия 35 000 кв.км.Какъв ли ще е изхода от едно противопоставяне?Да си отговорят на този труден въпрос хората,с мозък като едно аспиринче.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Свръхзадачата" на Пелоси според коментара е била да въвлече Китай във военни действия за Тайван, след което САЩ "да сринат със санкции" китайската икономика."По-голяма глупост не бях чел. Как САЩ ще наложат санкции на Китай след като двете икономика са тясно свързани?!?!?Пишат работи ей така, колкото да не ги уволнят.
43
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да готви Пекин,САЩ няма да може да я спре! Дори и с Атомно оръжие! Доста държави" копнеят "да усети Америка сама ,какво е да бъдеш ударен с ядрено оръжие! Много години минаха от 1945 г,Хирошима и Нагазаки! Но нищо Никой не е забравил!-:)))Колкото и да се ежим Америка,този път Не би посмяла да повтори пак нещата!-:))
42
0
 
1
 
! Отговори
моник бонева преди 1 година
подтикНа*

Спонсорирани публикации