Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван

Тайпе живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г. насам
10 авг 2022 22:05, Йоана Цонева
184
Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван
Снимка: БГНЕС

Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски или администратори в Тайван, ако поеме контрола над острова, стана ясно от официален документ в сряда, което е знак за решението на президента Си Дзинпин да предостави по-малка автономия от предложената преди това, предаде "Ройтерс".

Бялата книга на Китай, относно позицията му по отношение на самоуправляващия се Тайван, следва дни на безпрецедентни китайски военни учения в близост до острова, който Пекин обявява за своя територия. Те са в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси миналата седмица.

В две предишни бели книги за Тайван, през 1993 г. и 2000 г., Китай беше заявил, че "няма да изпраща войски или административен персонал, които да бъдат базирани в Тайван", след като постигне това, което Пекин нарича "обединение".

Тази реплика, целяща да увери Тайван, че ще се радва на автономия, след като се превърне в специален административен район на Китай, не фигурира в последната бяла книга.

Управляващата китайска комунистическа партия предложи Тайван да се върне под нейно управление по модела "една държава, две системи", подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Това би предложило известна автономия на демократично управлявания Тайван, за да се запазят частично неговите социални и политически системи.

Всички основни тайвански политически партии отхвърлиха предложението за "една държава, две системи" и според проучванията на общественото мнение то не се ползва с почти никаква обществена подкрепа. Правителството на Тайван твърди, че само народът на острова може да реши своето бъдеще.

Още по темата
В последната Бяла книга от 2000 г. липсва и ред, който гласи, че "всичко може да бъде договорено", стига Тайван да приеме, че има само един Китай и да не търси независимост.

Тайванският съвет по въпросите на континенталната част на страната осъди Бялата книга, като заяви, че тя е "пълна с лъжи на пожелания и пренебрегва фактите" и че Република Китай - официалното име на Тайван - е суверенна държава.

"Единствено 23-милионното население на Тайван има право да решава за бъдещето на Тайван и то никога няма да приеме резултат, определен от автократичен режим."

Актуализираната бяла книга е озаглавена "Тайванският въпрос и обединението на Китай в новата ера". "Новата ера" е термин, който обикновено се свързва с управлението на Си. Очаква се Си да си осигури трети мандат на конгреса на Комунистическата партия по-късно тази година.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Република Китай бяга на острова, след като комунистическата партия на Мао Дзедун печели гражданската война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Apple е 100% зависим от TSMC, цялата им продукция е с чипове от Тайван. След блокадата Apple ще спре производство, защото няма алтернатива за чипове.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахаха Евеопа нямала чипове а Френско италианската СТ микровлвктеоникс какво е Инфинеон какви са Ен Екс Пи Бош Екс Фаб Мелексис даже и в Бг имат завод да не говорим че тука имат заводи Куалком Интел и тн.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 129 Аз решавам как да го завърша :)))) Проблем с теб не мога да имам по никакъв начин. :)))) И никога не съм казвал нещо от сорта на "на всеки според нуждите".
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чипове произвеждат само Тайван, САЩ - Intel, и Самсунг. Европа няма производство на чипове. В момента за кола се чака 1 година, от 2 години вече в Европа има криза за чипове. А сега вече за кола може да се чака и по 5 години.
83
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123 Русия ще бъде смачкана. :)))) И го знае. Затова лае като бясна и заплашва - защото знае, че ако европейците и по принцип Запада не се поддаде на шантажа, няма да има никакъв шанс, стигне ли се до реална ситуация. Затова лаят с всички сили. Като бясно куче. Обаче е дошъл кучкарят с примките.
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските балистични ракти ще бъдат Свалени от прихвящачи още в Стратосферата а после с два удяра над Москва Питърбърг и Самара и руснаците са аут
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 120 Апокалиптични събития са се случвали през цялата човешка история. Опита да бъдат яхани, показва "Другарско" мислене на диви идеологически спекулации. Другарю.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа има поне двайсе завода за чипове на немците им пука за заводите им в Китай че основният им пазар е там.Европа без коли няма да остане
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия започне военна операция в източна Европа да прочисти терористичната организация НАТО, ЕС и САЩ ще започнат ли ядрена война с Русия в която със сигурност ще загубят и ще бъдат унищожени и ще умрат всички, или ще се задоволят само със санкции, как мислите?
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 115 "Дори и така да е, има два проблема - Това не значи, че са ги искали преди 20 години и пак не попомага твърдението на предните комеентари, че някой едва ли не слуал какво иска народа." Как да се разбере какво иска народа, ако народа живее в средновековна религиозна диктатура. Много е просто, другари, всяко човешко същество, иска ЕДНИ И СЪЩИ неща за себе си, ако иска да се реализира като такова, и има една политическа система, която ги е включила в себе си - демокрацията :)))))
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без чиповете от Тайван ключови отрасли на ЕС ще колабират, най-вече автомобилната промишленост която е в основата на германската икономика. Към това се добавя и жестоката енергийна криза с безумно високите цени на енергиите.
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 113 "Китай може да направи и въздушен десант." Не, не може, Смятано е. Трябва им морски десант с над 300 кораба. Затова държат огромно количество уж търговски кораби около Тайван. Обаче американците знаят за тая работа :)))))
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 98 САЩ е Империята на Сатаната! Следваща демократична ценност в САЩ е канибализма ,за който вече се агитира .
74
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111 "Никой. Преосот след 10 години ще има необяснимо много починали от Ковид 28 ..." Хахахаха, другар антиваксър. Никаква изненада. Само че другари, нещо много прозрачни ви станаха тактиките: преди година и половина предричахте, че "до 6 месеца ще започнат масово да измират ваксинирани", после, "до 1-2 години", след една година "не по-късно от 3-4", а сега вече сте на "след 10 години". Тук вече започвате да опирате на лимита, оперделен от червените другаре.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай може да направи и въздушен десант. Ще има големи загуби, но те имат достатъчно хора.
72
0
 
0
 
! Отговори
Иванко преди 1 година
Тайван няма никакво право да иска автономия. Само Крим има право да иска автономия.
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е аут бе много ама никаква раждаемост жени нямат гъстонаселени половината теритоеия необитаеми пустини и Тибетски планини.Как ще плащат пенсии на милярд пенцеонери не е ясно.Кой ще работи в Заводите.Тайван са по застарявящи и от тях Япония да не говорим.Азия е жита карта
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 104 "Едно ще ти кажа - никой в афганистан не се е молил за нашествието" Какво нашествие? Хората се държаха за колесниците на излитащите американски самолети. Време е да погледнеш реалността в очите: американците донесоха добро на обикновените афганистанци и ги предпазваха от диви среднвековни религиозни фанатици.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85/99 Анархо-капиталист. Набълбукал си се с глупости. :))) Рейгън няма нищо общо с какъвто и да било анархизъм, точно обратното. Винаги ме е забавало да срещам хора, които си измислят най-невероятни конструкции да крият елементарни свои недостатъци и комплекси. Другарите са особено известни с това.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военните учения на НОАК отрязаха Тайван от каналите за доставка за Европа и Америка, но не плодове и риба, а друг, по-търсен тайвански продукт - ултрамодерни микрочипове.

Спонсорирани публикации