Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван

Тайпе живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г. насам
10 авг 2022 22:05, Йоана Цонева
184
Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван
Снимка: БГНЕС

Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски или администратори в Тайван, ако поеме контрола над острова, стана ясно от официален документ в сряда, което е знак за решението на президента Си Дзинпин да предостави по-малка автономия от предложената преди това, предаде "Ройтерс".

Бялата книга на Китай, относно позицията му по отношение на самоуправляващия се Тайван, следва дни на безпрецедентни китайски военни учения в близост до острова, който Пекин обявява за своя територия. Те са в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси миналата седмица.

В две предишни бели книги за Тайван, през 1993 г. и 2000 г., Китай беше заявил, че "няма да изпраща войски или административен персонал, които да бъдат базирани в Тайван", след като постигне това, което Пекин нарича "обединение".

Тази реплика, целяща да увери Тайван, че ще се радва на автономия, след като се превърне в специален административен район на Китай, не фигурира в последната бяла книга.

Управляващата китайска комунистическа партия предложи Тайван да се върне под нейно управление по модела "една държава, две системи", подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Това би предложило известна автономия на демократично управлявания Тайван, за да се запазят частично неговите социални и политически системи.

Всички основни тайвански политически партии отхвърлиха предложението за "една държава, две системи" и според проучванията на общественото мнение то не се ползва с почти никаква обществена подкрепа. Правителството на Тайван твърди, че само народът на острова може да реши своето бъдеще.

Още по темата
В последната Бяла книга от 2000 г. липсва и ред, който гласи, че "всичко може да бъде договорено", стига Тайван да приеме, че има само един Китай и да не търси независимост.

Тайванският съвет по въпросите на континенталната част на страната осъди Бялата книга, като заяви, че тя е "пълна с лъжи на пожелания и пренебрегва фактите" и че Република Китай - официалното име на Тайван - е суверенна държава.

"Единствено 23-милионното население на Тайван има право да решава за бъдещето на Тайван и то никога няма да приеме резултат, определен от автократичен режим."

Актуализираната бяла книга е озаглавена "Тайванският въпрос и обединението на Китай в новата ера". "Новата ера" е термин, който обикновено се свързва с управлението на Си. Очаква се Си да си осигури трети мандат на конгреса на Комунистическата партия по-късно тази година.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Република Китай бяга на острова, след като комунистическата партия на Мао Дзедун печели гражданската война.


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Поредната Македония. Света по-скоро трябва да се отърве от всички Македонии по земните кълбета,ха ха.
129
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За разлика от Тайван в управлението на България е пълно с рублопоклонници ОТДАВНА ЗАБРАВИЛИ ЩО Е ТО РОД И РОДИНА!!!!!!!!
128
1
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
- Няма страшно, Тайван! Баба Пелоси пак ще дойде, като Рамбо и ще Ви спаси от Китай...
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 174 Бобан Перичич. Учи правопис! тавариши се пише товарищи, расиюшка се пише Русия, Товае се пише Това е, положенеито се пише положението, преди, ЧЕ се поставя запетайка, а за Западаната демокрация не знам какво точно иска да споделиш Западната или Западнатата демокрация, което са две различни неща! Ако и мислите ти са така объркани се чудя как комуникираш с хората около тебе? Лек ден!
126
3
 
26
 
! Отговори
буци преди 1 месец
След още 30 години демокрация в България ще останем 3 000 000, като 2 500 000 ще са черни кожи - ей това е демократичен режим. Да ви е честита демокрацията, не щастници!
125
4
 
12
 
! Отговори
буци преди 1 месец
е кое му е хубавото на демократичното управление, специално за България за 30 години демокрация 3 000 000 българи умряха. от 9 000 000 станахме 6 000 000. Такава сеч не е имало дори по турско. Те, това е демократичния режим, вие кажете има ли почва у нас ? Всичко друго са геиски приказки
124
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази година си е воят на голтаците... Първо голташка Русия нахлува в Украйна и става за смях, сега Китай ще наглуе в богат Тайван. Блазни се беден Китай от 8 пъти по-високия стандарт на жиовт в Тайван и огромната икономика за малкия остров и това си е. Очакваме другите основни бедняци- КНДР и Иран как и къде ще искат да станат за смях. Парите управляват света. Бедняците ги нямат. Мерси.
123
4
 
12
 
! Отговори
сина преди 1 месец
Евала, целия свят против сащ - да видят че не са единствените, които могат да се бъркат в света и да смучат от багата му. бай дън е демент и екскремент едновременно!
122
1
 
5
 
! Отговори
Другарят Си преди 1 месец
Нарежда вече бъдещето на Тайван,мрежата се плете,но рибата все още не е уловена и не е никак сигурно дали ще бъде!.....
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 165 Анонимен До 163)))))) . . . . .Освен това Япония едва ли ще стой и гледа безучастно. . . . . Учи български и наблягай върху правописа!. В този контекст се пише . . . Япония едва ли ще стоИ и гледа безучастно. . . . Лек ден!
120
15
 
4
 
! Отговори
Бобан Перичич преди 1 месец
Новият световен ред в който Китай държи и хляба и ножа, вие тавариши няма да го доживеете, а за расиюшка предполагам ви стана ясно че тя няма как да е световен играч, втора сила в региона след Украйна. Засега никой не може да се доближи дори и на порядък до технологичната и военна мощ на УСА. Товае положенеито така че не преживявайте а си гледайте кефа. Западаната демокрация ви предлага всички необходими удобства за комфотен живот, дори може да сключите брак с некое лъгъбътъ. Ха-ха-ха-ха
119
7
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 месец
До Сата НАТООбновиха си доктрината поради липса на ресурси и сега могат да водят само 1 война, затова и се изтеглиха доста войкса от Ирак и Афганистан, като реално не се нямесват в Украйна. Китайците беснеят, ама ще ги кротнат бързо, ако опитат нещо.
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"после ще се обърне и към вас и ще ви срита мъддурите без да се замисля" _________ Добре помним гонора на бай Дончо срещу шишкото-ракета. Как пращаше своите армади и самолетоносачи да унищожат КНДР и как си сви перките. Оттогава Ким си изстрелва каквито си иска ракети и никой не смее да гъкне.
117
38
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Само дето пред Тайван ще застане Американския флот и китайците ще си седнат нагз. Иначе китайските корита ще отидат на дъното на Китайско море. Американската военна доктрина предвижда да могат да водят война на два фронта, единият фронт Украйна успешно го поприключи.
116
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо Тайпе живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г. насам? Защото преди 1949 г. чанкайшистите /Тайпе/ избиха милиони китайци на територията на континентален Китай.
115
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даа, Китай яде "бой" докато Тръмп беше президент. Не само си стояха на задните части, ами си и плащаха. Когато дементиралия памперс открадна изборите, чайниците пак си правят онова което искат. Така беше и с Путин, 2013 при обонго - Крим. Сега при памперса - ЦЯЛА Украйна. При Тръмп си натискаше парцалите. Найс, а?!
114
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даа, на Китай му се яде бой. Ще си го получи, както Русия си го получава от Украйна.
113
8
 
3
 
! Отговори
Байдъна с ковида преди 1 месец
Мили ми малкоуважавани чайници, мачкайте сураття на това сатанистко адово престъпно изчадие, което отдавна е мумифицирано и е лонг овърдю да ходи в отвъдното. Скоро Великия Президент Тръмп ще й прекрати криминалната кариера. Но после ще се обърне и към вас и ще ви срита мъддурите без да се замисля (ако ги имате изобщо де). Така че, направете онова което ви е позволено, и до там. Надявам се че бях достатъчно клиър!
112
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 164Ако Америка разпали и тази война....////Типична руско - комунистическа пропаганда, пълна с лъжи, нямаща нищо общо с действителността.99,99% от китайците от Република Китай, или Тайван, не искат обединение с комунистически Китай.Но за русофилско комунистически глави това няма значение. Китай е огромен спрямо Тайван, и спокойно може да просперира и без Тайван, но комунистите в Пекин, ги дразни демократично управление в Република Китай, което може да зарази комунистически Китай
111
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 163))))))100 милионна армия е приготвил Китай за десант в Тайван.)))))И как ще ги прехвърлят през 120км. море, острови трудно се превземат.Освен това Япония едва ли ще стой и гледа безучастно, все пак до 1945 о. Тайван е японска колония, последно е бил китайски през 19век.

Спонсорирани публикации