Вино с лика на Хитлер възмути Австрия и Германия, хит е сред туристите

Италиански винопроизводител от 25 години продава вина с лицата на диктатори
11 авг 2022 19:40, Нели Христова
74
Вино с лика на Хитлер възмути Австрия и Германия, хит е сред туристите

Бутилки за вино с образа на Адолф Хитлер на етикета предизвикаха гняв в Германия и Австрия след съобщения, че германски туристи ги купуват заради колекционерската им стойност.

Италианският винопроизводител Vini Lunardelli произвежда вина, на чиито етикети се мъдрят лицата на диктатори, вече повече от 25 години. На неговите етикети са изобразени още Сталин, Ленин, Че Гевара, Наполеон и Франко.

Колекцията Хитлер показва нацисткия лидер с лозунги като "Mein Führer", "Sieg Heil" и "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer". В миналото е имало оплаквания и призиви за бойкот от Центъра Симон Визентал.

Тази седмица виден австрийски козметичен хирург заяви, че туристи са пътували до курорта Йезоло, в близост до Венеция, за да купят виното, което струва 8,50 евро за бутилка.

Д-р Дагмар Милеси от Виена, която е специалист по лифтинг на лицето на знаменитости, каза пред австрийските медии, че е била шокирана да види бутилките на рафтовете на супермаркетите в Йезоло.

"Служителят в магазина каза, че германците много обичат да купуват тези вина и те очевидно са големият хит там", казва тя. "Продавачката дори се забавляваше на възмущението ми. . . никой не се сърди за това, никой не го забранява, не можех да повярвам."

Въпреки че е незаконна в Германия и Австрия, продажбата на продукти, носещи свастики и повечето други фашистки изображения, е законна в Италия.

Историята се появи в медиите по цял свят, включително в германското списание Bild der Frau, което гласи: "Скандално: виното на Хитлер се предлага за продажба".

Лунардели, който основава своята винарна през 1967 г., стартира "Историческата серия" през 1995 г. и периодично има протести срещу етикетите му. Според сайта на компанията вината са "култов продукт сред колекционерите".

През 2018 г. Андреа Гнаси, тогава кмет на Римини, каза, че ръцете му са вързани и че опитите за натиск за национално законодателство срещу фашистките продукти са били неуспешни. "Получаваме оплаквания като този поне пет до шест пъти годишно", каза Гнаси. "Докато не бъде одобрен нов закон, всички опити за действия от страна на общината не могат да постигнат нищо."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе това вино с лика на Зеленски и Бандера ще да е горчиво. Ама фъркай го кат си немаш работа.
22
4
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
А възмущават ли се от водка с лика на с лика на Сталин? Или на Путин?
21
4
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Хитлер е бил човек, изпреварил епохата си и останал неразбран от съвременниците си. Но е посял семето, което ще покълне след години.
20
2
 
5
 
! Отговори
Хайдрих преди 1 година
Много добра идея! С удоволствие бих наквасил бърните. Сега и куку с лика на Зеленски и Байдън ако направят ще е много яко.
19
1
 
3
 
! Отговори
Пеесе песос преди 1 година
Язе да почнем да продаам с образите на Тато, Баце, Кокорчо, Кирето и мойта несподелена любов видна герберастка. Няма да казвам коя е. Голям мерак й имам хаха.
18
7
 
4
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
А със Зеля, Кога?
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да купя 60 бутилки с лика на Сталин, и после пак да си поръчам.
16
5
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
Сигурно възмутени са разни ,меки китки,евролиберали и други на хранилка ! Вие ще се сетите кои !
15
2
 
6
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
До австрийците:алоууу,що се срамувате от своята рожба фюрера бе?Що съ възмущавате,нали е вашо чадо?Аинц цу цвайнц-дрън...
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз бих пуснал енергийна напитка Z убеден съм че ще ще изкърти пазара в европа и щатите
13
4
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Браво ! Чудесна бизнес идея !
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавото вино не се купува заради етикета. За една снимка на диктатор няма да дам 23 евро.
11
1
 
9
 
! Отговори
Винпром преди 1 година
Трябва и ние да пуснем гроздова с Бай Тошо.
10
3
 
10
 
! Отговори
Курт Щудент преди 1 година
И кое му е възмутителното? Нима не бил прав?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май онова вино с лика на Сталин най-много се продава. А ако пуснат с лика на ***, направо ще се избиват руснаците да го купуват.
8
3
 
5
 
! Отговори
Чудесно! преди 1 година
Как мога да си поръчам такова вино от България?
7
1
 
14
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Много възмутени германците,само дето го купували!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хит сред кои туристи? Руските ли?
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо нилуде не тече преди да нападне Франция хитлер е купувал гориво от Ссср едва малко преди Барбароса прекъсва доставките.германия е ресурсен просяк ако не граби от деуги и клечка за зъб не може да произведе а и чафутите са с тях
4
14
 
4
 
! Отговори
Епа преди 1 година
Как е пропуснал фашистите Мусолини и Путин. Вероятно защото като италианец си спомня как Дучето завърши пътя си с отрязани *** и повесен с главата надолу като *** в кланица на една бензиностанция в Милано. Силно се надявам фашисткия иZрод путин да завърши като него. Е, тогава и аз ще дам 8.50 евро.

Спонсорирани публикации