Вино с лика на Хитлер възмути Австрия и Германия, хит е сред туристите

Италиански винопроизводител от 25 години продава вина с лицата на диктатори
11 авг 2022 19:40, Нели Христова
74
Вино с лика на Хитлер възмути Австрия и Германия, хит е сред туристите

Бутилки за вино с образа на Адолф Хитлер на етикета предизвикаха гняв в Германия и Австрия след съобщения, че германски туристи ги купуват заради колекционерската им стойност.

Италианският винопроизводител Vini Lunardelli произвежда вина, на чиито етикети се мъдрят лицата на диктатори, вече повече от 25 години. На неговите етикети са изобразени още Сталин, Ленин, Че Гевара, Наполеон и Франко.

Колекцията Хитлер показва нацисткия лидер с лозунги като "Mein Führer", "Sieg Heil" и "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer". В миналото е имало оплаквания и призиви за бойкот от Центъра Симон Визентал.

Тази седмица виден австрийски козметичен хирург заяви, че туристи са пътували до курорта Йезоло, в близост до Венеция, за да купят виното, което струва 8,50 евро за бутилка.

Д-р Дагмар Милеси от Виена, която е специалист по лифтинг на лицето на знаменитости, каза пред австрийските медии, че е била шокирана да види бутилките на рафтовете на супермаркетите в Йезоло.

"Служителят в магазина каза, че германците много обичат да купуват тези вина и те очевидно са големият хит там", казва тя. "Продавачката дори се забавляваше на възмущението ми. . . никой не се сърди за това, никой не го забранява, не можех да повярвам."

Въпреки че е незаконна в Германия и Австрия, продажбата на продукти, носещи свастики и повечето други фашистки изображения, е законна в Италия.

Историята се появи в медиите по цял свят, включително в германското списание Bild der Frau, което гласи: "Скандално: виното на Хитлер се предлага за продажба".

Лунардели, който основава своята винарна през 1967 г., стартира "Историческата серия" през 1995 г. и периодично има протести срещу етикетите му. Според сайта на компанията вината са "култов продукт сред колекционерите".

През 2018 г. Андреа Гнаси, тогава кмет на Римини, каза, че ръцете му са вързани и че опитите за натиск за национално законодателство срещу фашистките продукти са били неуспешни. "Получаваме оплаквания като този поне пет до шест пъти годишно", каза Гнаси. "Докато не бъде одобрен нов закон, всички опити за действия от страна на общината не могат да постигнат нищо."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации