Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила

Китайският посланик у нас за напрежението около Тайван
13 авг 2022 14:42, Елка Василева
102
Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила
Кадър: bTV

Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила, в случай че САЩ продължат да насърчават идеята за независим Тайван. Това заяви китайският посланик в България Дън Сяодзюн пред bTV.

Още по темата
Като знак за такива действия беше разчетено посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси този месец.

От установяването на дипломатическите ни отношения България винаги се е придържала към принципа за Единен Китай, каза Дън Сяодзюн: „Убедени сме, че българската страна може да различи правилното от грешното“.

„САЩ продължават да твърдят, че "политиката на един Китай не се е променила", но казват едно, а правят друго. През последната година и половина пет пъти са продали модерни оръжия на Тайван. Сега посещението на Пелоси в Тайван изпрати и силен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, че САЩ са на тяхна страна, правейки напрегнатата ситуация в Тайванския проток още по-сложна, опасна и непредсказуема“ каза посланикът.

„Ескалацията на напрежението в Тайванския проток е изцяло по вина на САЩ и Тайван. Бъдещата тенденция за развитието на ситуацията в Тайванския проток зависи изцяло от това какво ще направят САЩ и сепаратистките сили в Тайван. Ще работим с най-голяма искреност и ще положим максимални усилия за постигане на мирно обединение. Обаче не се ангажираме да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки. Това се прави, за да се предпазим от външна намеса и всякакви сепаратистки дейности, а в никакъв случай не е насочено срещу нашите сънародници в Тайван. С една дума, употребата на сила ще бъде крайна мярка, предприета при непреодолими обстоятелства“, заяви китайският дипломат.

„Тайван е неразделна част от територията на Китай. Военните учения на китайската армия във водите близо до китайския остров Тайван са необходими и законни мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната. Целта е да предупредят провокаторите, да накажат сепаратистите и да дадат сериозно възпиращо средство на сговора между САЩ и Тайван. Съответните военни учения са открити, прозрачни и професионални и са в съответствие с правото на Китай, международното право и международната практика“, посочи Дън Сяодзюн.

„Бих искал да подчертая, че тайванският въпрос е изцяло вътрешна работа на Китай и по своята същност е напълно различен от този за Украйна. В момента някои държави изискват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обаче не зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай и прекрачват червената линия на Китай по въпроса за Тайван, а това си е чист двоен стандарт“, заяви дипломатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
11
 
2
 
! Отговори
До Барон преди 1 година
Китайците, вместо да се точат за малко островче, по-добре да си вземат Сибир..... с богатствата...
51
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не може да се ангажира, ще яде бой като Русия.
50
5
 
0
 
! Отговори
Мечката и вълка преди 1 година
Ама много е лош Лъвът! Не дава да хапнем заека....
49
4
 
11
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Не се напъвайте краварски *** за дребни центове да плюете по Русия! Войната ще свърши газа, петрола цялата менделеева таблица природни богатства ще си останат в Русия. Бог и ги е дал! Крадливите наглосаксонци пак ще им текат лигите и ще печатат доларчеъа без никакво покритие , та белким отмъкнат от велика Русия нещичко! Както е казал велик немски политик създал Германия : " Русия винаги идва за своето и тогава вашите англосаксонски договорчета, няма да струват и хартията на която са написан
48
2
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Анонимният, пак запълни с "компетентни" мнения пространството.......
47
5
 
3
 
! Отговори
Антикомунис преди 1 година
Да попитам този тарикат : северна Корея , разделна или неразделна част е от южна Корея...........
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците повярваха на гнусните краварски лъжи и сега понасят загуби. Но поне войната вече става отечествена за Русия и руския народ трябва да се защити. Това са яки удари срещу негова територия. Отечествена война !!!
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да кажа че Украйна изглежда е нанесла удари в таврийск където живеят българите в Крим. Явно са и дадени далекобойни ракети с голям обсег въпреки че САЩ излъга че няма да дава далекобойни ракети.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако китай почнели война и тя щяла да бъде също така непровокирана, демек намекваш за украинската. Защо правиш такава неверна и нагла инсинуация. В украйна имаше дългогодишна гражданска война и пак ще има. Гражданската война провокира истинската война на Русия в украйна !
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заща се месят САЩ и Нато в политиката и сигурноста на други държави, далеече от тях?
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако и в Китай започне война, и тя ще е също така непровокирана както в Украйна.. никой няма да си спомня за предупрежденията на Китай и баба Пелоси размахваща им среден пръст!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
52 а оръжието само решило да дойде, така ли? Ай спирай с тъпотиите.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** в Китай на ден пускат повече електрички отколкото където и да е другаде. Яд те е на и на китайците и умираш в злобата си, цял ден опорки.
39
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те САЩ не са подстрекавали Тайван, Нанси Пелоси просто го посети.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** голям кеф е за гледам как се гърчи американизираната ти куха кратуна под заплахата от Китай да. Особено като знаеш че само Русия може да те спаси. Не случайно щатите се молят на Русия вече да се подчише ядрен доцовор и с китай.
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако до сега се чакаше по година за кола, след авиошуто на розовата баба вече може да се чака и до 5 години за нова кола.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блокадата на Тайван става реалност.
35
8
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ИЗОБЩО НЕ СЕ ШЕГУВАМ И НЕ СИ ИЗМИСЛЯМ ЗА ПРОРОЧЕСТВОТО НА НОСТРАДАМУС ЗА НЯКАКВА ФОРМА НА КРАЙ НА СВЕТА ! ЗАПОМНИЛ СЪМ , ЧЕ Е В ДИАПАЗОНА ОТ СЕГА ДО 2033-ТА ГОДИНА НЯКЪДЕ И Е ЗАРАДИ ЖЪЛТАТА РАСА! НЕ Е НИТО ЗАРАДИ КОМЕТА НИТО ЗАРАДИ ПУТИНОВЦИ ! ЖЪЛТАТА РАСА СА СПОСОБНИ НА ФАНАТИЗЪМ И ДА СИ ПРАВЯТ ХАРАКИРИТА И ДА СА КАМИКАДЗЕТА И ДА ГРЪМНАТ ЯДРЕНА БОМБА УЖ ЗА ЧЕСТ ИЛИ НЕЩО ДРУГО - А КИТАЙСКИЯ ФАНАТИЗЪМ Е ОПАСЕН/ АКО Е ПИСАНО ДА ИМА ЯДРЕН КОНФЛИКТ ЩЕ СТАНЕ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!
34
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Побъpканите русофили почнаха да се застъпват и за Китай. Съвсем са oткачили.
33
7
 
14
 
! Отговори
Толераст преди 1 година
Че защо Китай да се ангажира че няма да използва военна сила? САЩ никога не са се ангажирали с подобни гл0постии. Където трябва да се прилага сила са я прилагали дори и за намеса в спорове които не са ги засягали, дори и на континенти които са на хиляди километри от страната им. Никога дори не са се замисляли. Зако Китай трябва да го прави?

Спонсорирани публикации