Колко голямо е богатството на крал Чарлз ІІІ?

Оперативните разходи на британската монархия се покриват основно от Crown Estate
21 сеп 2022 07:03, Елка Василева
27
Колко голямо е богатството на крал Чарлз ІІІ?
Снимка: БГНЕС

Чарлз ІІІ наследява от майка си огромно състояние - при това без данъци. Собственост на кралското семейство са цели херцогства, луксозни улици, но и дворци в окаяно състояние, пише Дойче веле.

Оперативните разходи на британската монархия се покриват основно от Crown Estate - компанията, която отговаря за управлението на кралските имоти. Това са имотите, които принадлежат на монархията като институция, а не лично на монарха, и които носят значителна печалба.

Още по темата
Сред тях са земи и сгради като например най-скъпата част от "Риджънт Стрийт" в сърцето на Лондон, но и офшорни вятърни паркове, колекции от картини и търговски центрове. Общата стойност на имуществото се оценява на над 17 милиарда евро.

Състоянието на Бъкингамския дворец е окаяно

Обичайно 15 процента от печалбата на Crown Estate са за монарха, което се равнява на около 50 милиона евро годишно. С тази сума се финансират персоналът, пътуванията и поддръжката на дворците, както и обзавеждането, което монархът ползва. 15-процентната ставка беше увеличена на 25 на сто през 2017 година, което в момента се равнява на почти 100 милиона евро. Това голямо временно увеличение ще се използва за ремонта на Бъкингамския дворец.

Ако се вярва на доклада на британското правителство за състоянието на двореца, то е окаяно: в някои от 775-те стаи имало кофи, които да събират течащата от тавана вода. В продължение на 60 години е правено твърде малко за поддръжката и сега предстои работа, която ще продължи десет години и ще струва около 430 милиона евро, осигурени от Crown Estate. Електрическата инсталация е остаряла, отоплението трябва спешно да се подмени, както и тръбите, в противен случай има сериозен риск от пожар и наводнение, казва правителството.

Корнуол и Ланкастър са най-печеливши

Освен по линия на Crown Estate британското кралско семейство получава доходи от две кралски херцогства, които може да управлява само и чиито печалби постъпват директно при него: Корнуол и Ланкастър.

През последните десетилетия Чарлз е изградил много успешен бизнес в Корнуол, който под марката "Duchy Organic" продава биологични продукти в голямата британска верига супермаркети "Waitrose". През 90-те години на миналия век компанията започна да произвежда овесени бисквити, тогава имаше годишен оборот от около един милион паунда. Сега под тази марка се продава какво ли не - от грозде до сладолед, от наденички до памучни чорапи. Миналата година брутната печалба е възлизала на 23 милиона паунда. Сега обаче херцогството ще премине към следващия наследник на трона, т.е. към принц Уилям.

В замяна Чарлз наследява от майка си кралското херцогство Ланкастър. През последната финансова година то е реализирало печалба от около 24 милиона паунда. Ланкастър обаче финансира и други членове на кралското семейство. Печалбата и от двете херцогства се облага с данъци, но пък Чарлз е освободен от един друг данък - данък наследство. Това се дължи на споразумение, постигнато с правителството на Джон Мейджър през 1993 година.

Кралското семейство носи и приходи

Какво в крайна сметка се плаща от кралската хазна и какво от парите на държавните данъкоплатци постоянно е предмет на дебат. Критично настроената към монархията организация "Република" е изчислила, че финансираните от държавата разходи за охрана само на кралския персонал възлизат на около 345 милиона паунда.

В този спор обикновено се изтъква, че кралското семейство също носи пари в хазната - например покрай многобройните туристи, които идват в страната, резервират нощувки, посещават ресторанти и купуват сувенири. През 2017 година консултантската компания Brand Finance оцени този принос на монархията към икономиката на Великобритания на около 1,8 милиарда паунда годишно, а стойността на марката на монархията като цяло - на около 60 милиарда паунда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Мурджо преди 1 година
Какво ни интересува нас българите всичко свързано с това кралско семейство ,та ни занимавате с тея простотий
22
2
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
След пищното и зрелищно погребение, следва...=Още нещо=... с про-стите ***... Колко ли още месеци ще трае това още нещо???
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли ще се радва на короната и наследството дълго - все пак е на 73 г. Щом английските лекари не можаха бабата да избутат до 100 г., какво остава за него... С тази червендалеста физиономия сигурно има високо кръвно, а и си е голям стрес цял живот да лежиш по гръб и на дърти години да ти се наложи да работиш...
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са имотите, които принадлежат на монархията като институция, а не лично на монарха, това е много важно изречение, а нашите ограничени юристи дадоха на Симеончо всичко де що поиска, а то не е негово. Тук монархия няма.
19
2
 
8
 
! Отговори
В пиратските... преди 1 година
...начинания на Франсис Дрейк кралица Елизабет и двора залагат инвестиции, които при успех им се връщат с над 200%. Проектът е толкова успешен, че галеонът "Златната кошута" е претъпкан със съкровища. Тъй като испанците дебнат да го закачат на бесилото, Дрейк се принуждава да обиколи Земята и неволно прави околосветско пътешествие. Поради дългия преход и остарелия кораб товара се облекчава. Прави се ревизия и десетки бурета със сребро отиват на дъното. Остава злато и къмъни.За кралица Елизабет.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не гледайте царските особи. Гледайте си вашия джоб.
17
5
 
12
 
! Отговори
Щом преди 1 година
като британците искат да издържат една отживяла времето си, п***р***zитна и никому ненужна институция, тяхна си работа. Толкова им е акъла!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, за милиони няма закони, за кокошка няма прошка. Защо не плащат данъци? Що за пример?
15
1
 
7
 
! Отговори
Малчу от Факултету преди 1 година
Богат чиляк брей , ей *** на има голяма значка на каскетя и сугурну е златна . Ако бех там досега да съм я свил , таман ша стигне за долнуту чине на жината . Чухме че имал и некаква двугърба Камила която я яздил и на леглото и на пътя и съм сигурен че даже не е регистрирана за да не плаща данъко .
14
2
 
14
 
! Отговори
Огиточерпи преди 1 година
Колкото и да е богат,ще му трябва най-много едно легло,памперси и кисело мляко,и като гледам и той се е запътил към обиколка на станата в ковчег
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко?! Два на един метра.
12
5
 
7
 
! Отговори
да знаете преди 1 година
Колкото и да е голямо, никой не може да настигне нашият най-подготвен за Началник на държавата!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко декларации като наследник има да пъпълва сега..
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-важно е колко голяма е глупостта в него
9
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям грозник и тъ.пак е тоя.............а жена му-Камила............вещица и половина!!!
8
1
 
14
 
! Отговори
Чарлз преди 1 година
В районното:- Как се казваш?- Артур.- Знаеш ли защо си тук?- Щот съм крал.
7
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богат е, цял живот са крали и присвоявали безнаказано.
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богат, ама е грозен. С тези уши може да стане крал на шимпанзетата. Абсолютна маймунархия.
5
3
 
19
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
От всичко разбрах че краля получава по 50-100 милиона паунда на година за ремонт на двореца но нищо не е правено по него.А къде са парите тогава?
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е важно колко голямо е богатството, важно е, че е крадено.

Спонсорирани публикации