Урсула: Европа има всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта от Русия

Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа
222
Урсула: Европа има всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта от Русия
Снимка: БГНЕС

Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на церемония по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.

ЕК подкрепя този проект от самото начало с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България, посочи Урсула фон дер Лайен.

По думите й проектът за газов интерконектор седи на масата от над 10 години. Още 2009 г. беше започнат, в момент, когато България беше тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати потока на газ през Украйна. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект, заяви председателят на ЕК. Тя благодари на всички български и гръцки правителства и ръководства, затова че помогнаха проектът да се реализира. Този газопровод променя ситуацията и за България и за енергийната сигурност за Европа. В България и в цяла Европа хората усещат последствията от войната на Русия, но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата, подчерта Урсула фон дер Лайен.

По думите й са много важни огромните инвестиции за възобновяемите източници на енергия - соларна енергия, водни ел. централии водород, вятърни ел. централи. Това е енергия, която ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта от Русия и всичко е въпрос на политическа воля, заяви председателят на ЕК.

Тя каза, че Европа е изправена на критичен кръстопът, енергийната сигурност е сериозна и изисква от Европа обща реакция, общ отговор, който да позволи да се намалят разходите за енергия от домакинствата. Вчера се споразумяхме в Европейския съюз да ограничим изключителните доходи от определени фирми и тези приходи да ги насочим към подкрепа за уязвими домакинства и бизнеси, съобщи Урсула фон дер Лайен. Нейното послание е, че трябва да подкрепяме основите на нашата икономика и основата на нашия единен пазар. Без общи европейски решения рискуваме да бъдем разцепени, заяви тя и подчерта, че е изключително важно единният пазар да не се нарушава.

Ще се опитаме да ограничим скачащите цени на енергията. Това ще обсъдим и след няколко дни с европейските лидери, каза председателят на ЕК. Нека заедно да се изправим и да изготвим и създадем един силен енергиен съюз, заяви Урсула фон дер Лайен./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо вече и дума не казвате за Меркел дето изгради двата водопровода и постави в газова зависимост Европа? Все едно не е съществувала, първа дружка с Путин.
139
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белгийски интелект, шоколад, бира и Скс витрини до църквите.
138
1
 
9
 
! Отговори
Ахил преди 1 година
Заоградиха ни в един огромен затвор. Заповядват ни кога да носим маски,кога да се къпем,на колко градуса да си се охлаждаме,на колко да се отопляваме,разпореждат ни къде и по колко да се движим с колите си...и още и още. П*кая върху такава Европа.
137
2
 
13
 
! Отговори
Деур преди 1 година
Деурсулизация! Това трябва на европа!
136
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като имате всичко необходимо защо казвате на европейците по колко минути да се къпят и при колко градуса да им е топло или хладно, а Урсуло?
135
16
 
7
 
! Отговори
сс преди 1 година
Русия си заминава. факт. Само русоробите още не го знаят
134
7
 
5
 
! Отговори
Внушенията са опасни преди 1 година
Цялото това мероприятие обслужва проруските партии - Възраждане, БСП и ПП, както и патронът им Румен Радев! Така ще оправдаят нагласения вот! Да живеят машинките на Мадуро!
133
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е измислил и организирал това "мероприятие" в деня за размисъл, може да се яви да си получи хонорара, при... Путин.
132
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя Урсула настъпи съвсем скоро мотиката, като се изтъпани да "предупреждава" италианците. Видяхме го резултата. Сега пък идва да ни се натрапва в деня за размисъл, за да ни приканва да се "освободим от зависимостта от Русия". Резултатът утре от вота вече е лесно предвидим.
131
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приказки под шипковия храст не ми се слушат! Азерският газ, за който блеем с такъв *** възторг, в голямата си част е... руски. Имат спогодба през зимата азерите да взимат количества от руснаците и да го преподават в Европа, когато потреблението е засилено, и после да им го връщат през лятото. Всички го знаят това, но упорито го замитат под килима. Как иначе Урсулата ще се пеняви с лозунги от типа на "Рейгън-враг на тутраканската селищна система"?
130
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаа... след тези изпълнения от селски вечеринки сумай ти народ, дето се е колебаел, ще иде утре да пусне една бюлетина. Урсулинката е просто капката, която ще прелее нашето недоволство и омерзение. Явно Делянчо Добрев е имал информация какви нелепи церемонии и мурафети ни подготвят в деня за размисъл с всенародната любимка Фонлайнен в главната женска роля, и затова смело прогнозира второто място за Възраждане.
129
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-некадърния председател на ЕК в историята.
128
16
 
8
 
! Отговори
Кирилов преди 1 година
ВСИЧКИ РУСНАЦИ ВЪН ОТ ЕВРОПА !Да си стоят в Русия, докато не махнат Путин !
127
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула, ти къпеш ли се един път седмично да пестиш енергия? Какво ще открием ако направим справка на домашната ти консумация на електроенергия?
126
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми харесва, народната любов , как се излива по нейн адрес! Сигурно за това имаше военни хеликоптери да обикалят из София , да не стане нещо докато е тук, от любов, това!
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възродете се!
124
1
 
13
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 1 година
Аз съм нагласил 10 кубика дърва в мазата имам консерви. Тия дни ще оберем ябълките и гроздето, като захладнее ще сложим зелето и сланината е сме готови за зимата. Газ не ми трябва.
123
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула докарахте до там редица европейски страни да си гасят нощното осветление,да не пускат радиатори след 23ч.,да готвят по малко,да не пътуват много,че горивото скъпо.С какво помагате на населението да подобри живота си?С тия ваши зелени сделки и енергии затова тока ще става все по скъп и за много хора непосилен.Вие докарахте до просешка тояга все повече европейци защото всичката тая скъпотия е благодарение на вашите безумни решения за все повече санкции към Русия.Повече санкции ,повече глад!
122
5
 
26
 
! Отговори
SS преди 1 година
Как ще се освободи от зависимостта на Русия не ми е ясно ? От Русия не идва само газ и петрол ! Идва хлебна пшеница,алуминий ,титан,дурал паладий,волфрам и други метали ! Те от небето ли ще паднат ? Тая си говори с оная работа ! Нали такава разправят била по професия?
121
5
 
18
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Точно поради тази причина ес се е подготвил да си студува доброволно с режим на тока. Може пък да се разстрои путин, кой знае? Големи плюсове ни носи този ес. Щастие някакво.

Спонсорирани публикации