Марс вече е замърсена от хората, на планетата има 7,5 т отпадъци

Изхвърлен хардуер, неработещи космически апарати
55
Марс вече е замърсена от хората, на планетата има 7,5 т отпадъци
Снимка: Pixabay

Хората са оставили повече от 7,5 т отпадъци на Марс за 50 години, а човешки крак още не е стъпвал там, съобщи Дейли мейл, цитиран от БТА.

Кагри Килич от Университета на Западна Вирджиния анализира масата на всички роувъри и орбитални апарати, изпратени на Марс, като извади от тях теглото на още работещите. Резултатът е 7,1 т.

В отпадъците влиза изхвърлен хардуер, неработещи космически апарати, разбити на повърхността, като съветският "Марс 2", чието кацане беше неуспешно през 1971 г. Той стана първият обект с човешки произход на повърхността на Марс.

Специалистите се притесняват, че отломките могат да замърсят пробите, събирани от космическия апарат "Пърсивиърънс". Роувърът, който е на Марс от февруари 2021 г.,  засне подобни отпадъци по време на мисията си.

Хеликоптерът "Инджинюъти" пък засне оборудването за кацане, с което се спуснаха на повърхността с "Пърсивиърънс".
 
Роувърът "Опортюнити" вече не работи на Марс. През 2004 г. обаче той засне топлинния си щит заедно с отломки, осеяли километри от повърхността.

На Марс вече има девет неработещи космически апарата - "Марс 3", "Марс 6", "Викинг 1", Викинг 2", "Съджърнър", "Скиапарели", "Феникс", "Спирит" и "Опортюнити".  

"Опортюнити" тежи 160 кг - колкото хипопотам. Докато се движи по Червената планета, роувърът оставя пътека от боклуци.

Според Килич повечето апарати са цели и за космическите агенции са нещо като паметници, а не боклук. Когато се събере общата им маса обаче, се получава почти 10 тона. Без сега действащите числото става 7,1 т човешки отпадъци на Марс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: отпадъциМарс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земята е плоска ве. Няма Марс Луна. Всичко е нарисувано на плоско небе. Лъжат ни.Слънцето е една пека и я пускат сутрин и вечер.
25
2
 
1
 
! Отговори
МарсианскаПословица преди 1 година
Там,където краварят(ФАЩ) на се ре, не се чисти брат, не се пере,дори и с марсиански прах за пране"Ариел".
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля някой от редакцията Ви да напише 3 думи в любимата си търсачка, и да разбере колко тежи хипопотам. То бива мързел и невежество, но това и малките дечица го знаят.
23
0
 
4
 
! Отговори
Марсианец преди 1 година
Ужас! Земляните хич не ги е грижа за климата на Марс. Само *** тука...
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е че човекът е създаден като биологичен вид-органика.Създателя е имал идея да си стои в райската му градина-Земята.Виждате и космонафтите от МКС.Те се връщат като инвалиди и години се възтановяват.Колонизация е възможна само от апарати и роботи,но ние като биолологичен вид нямаме възможност за повече.Ще е интересно ако вградим автономно мислене на роботите.Дали един ден ще се обявят за независимост и ще ни отрекат.Ние как отрекохме Създателя.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен човека вече е източил Марс и е намерил начин да се прехвърли на Земята и понеже сега източи и нея се чуди, къде да емигрира, но определено няма да е на Марс, особенно след, като Слънцето ще става все по жарко.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7,5 t x 0,38g = 2,85 тона.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14: Че къде другаде вирее живот освен в космоса??? Напомням, че Земята също е в космоса. В Слънчевата система има поне няколко места в които може да се живее -- при това, след известно време даже комфортно. А радиацията? Какво радиацията? Има си начини за защита -- чисто технически проблем, който се решава дори с примитивни инструменти като кирка и лопата.
18
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7.5т е един зил. Путин остави 7500т танкове в Украйна за скрап.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да е имало преди извънземни цивилизации те вече са загинали.Цивилизацията е като живота растеш,развиваш се и загиваш.Така ще стане и с човешката цивилизация но имаме шанс да отрием следи от минали цивилизации.Създателят си знае работата.
16
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския марсаход стигнал до Марс и са разбил ахахахха. Напомня ми за фашагатаПутик, стигна до Киев и започна да гризе дървото хахаахах!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да чакаме астероид.Ние вече сме създали своето унищожение като вид.В самият ни ум е заложено унищожението.Динозаврите са изкарали стотици милиони до астероида,който ги погуби,но....ние няма да чакаме.Вече сме си подготвили армагедона.
14
6
 
10
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 1 година
Естествено че Марс е напълно руска територия.Прочетете статията там пише че първият марсоход е руски.Който е първи негова е територията.Освен това няма украински фашисти и лесно ше бъде превзет от руските космически войски.Слава России!!!
13
2
 
14
 
! Отговори
Ех, Камелия... преди 1 година
"Опортюнити" тежи 160 кг - колкото хипопотам. ----------- Добре, че от време на време пишеш и такива тъпотии - смешни. Щото повечето ти тъпотии са ***.
12
5
 
11
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Червената планета е руска!
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак Марс,а какво стана с Луната.Полетът дето го отложиха.Подвиха опашки и почнаха да си подсвиркват.Явно нашата човешка раса достигна върха с деленето на атома и атомната бомба,с която ще се затрием както се вижда и то много скоро.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин трябва да анексира и Марс.Един бърз референдум ще свърши работа.Да я кръсти Марсиянска народна република.Американците нямат работа там.По добре анексиране отколкото...
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде не можем да идем.Радиацията е убийствена.Вижте и на МКС...Разпада се самата идея за междупланетни пътувания.Роботи и апарати,ок,но инак няма вече надежда.Доказа се ,че в космоса не вирее живота.
8
6
 
3
 
! Отговори
Koпейкин преди 1 година
Аз искам с Путин двамата да заживеем на Марс
7
2
 
5
 
! Отговори
Антиеколог. преди 1 година
Отлично! Ние трябва да заселваме всичко, да го осираме глобално и да заминаваме нататък. Това е единственият начин по който човечеството може да оцелее. Ако си стоим тука на Земята и си я къткаме и пазим, накрая ще ни фрасне някой астероид и ще измрем всички. Но на чиста и екологична планета. А археолозите на бъдещата инсектоидна цивилизация, като разкопават костите ни, ще ни се смеят от сърце и ще казват: "Цивилизация измряла от прекалена екологичност на главния мозък!"

Спонсорирани публикации