Ръст на обявите за работа с 4%, спад в Секторът "ИТ" с 18% за година

През септември се търсят по-малко хора за хотелиерството
64
Ръст на обявите за работа с 4%, спад в Секторът "ИТ" с 18% за година
Снимка: Pixabay

Броят на обявите за работа през септември е нараснал с 4% спрямо предходния август. Това показва ежемесечният анализ на една от най-големите HR компании.

Предложенията са с 1800 повече, като общият им брой възлиза на почти 49 000. На годишна база също се наблюдава ръст от 3% (спрямо септември 2021г.).

Ръст на обявите се наблюдава и в почти всички сектори, като единствено изключение прави „Хотелиерство и ресторантьорство“. Обявите в него са с близо 500 по-малко от предходния месец – спад от 7%.

При останалите сектори тенденцията е обратна. С най-голям брой са се увеличили предложенията в „Търговия и продажби“ (650 предложения повече, 6% ръст), „Административни и обслужващи дейности“ (400 предложения повече, 9% ръст) и „ИТ“ (320 предложения повече, 1% ръст).

След тях се нареждат секторите „Строителство“ (260 предложения повече, 11% ръст), „Логистика и транспорт“ (250 предложения повече, 6% ръст), „Маркетинг и реклама“ (215 предложения повече, 15% ръст), „Здравеопазване и фармация“ (205 предложения повече, 11% ръст), „Производство“ (180 предложения повече, 2% ръст) и „Счетоводство, одит, финанси“ (45 предложения повече, 2% ръст).

На годишна база също наблюдаваме ръст на обявите във всички сектори. И тук има едно изключение, като то е в сектора „ИТ“. Спадът на предложенията в него спрямо м. септември 2021г. е 18% или 1300 предложения по-малко.
Бихме могли да тълкуваме тази тенденция, от една страна, с нормализирането на търсенето на кадри в този сектор след активното „презапасяване“  през пандемичните 2020г. и 2021г и от друга – с обявеното временно „замразяване“ на подбора на кадри (hire freeze) в индустрията от редица технологични компании в страната и по света.

С най-голям дял на предложенията продължава да бъде секторът „Търговия и продажби“ с 23%, следван от секторите „Производство“ (16%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13%).

След тях се нареждат секторите „ИТ“ (12%), „Административни и обслужващи дейности“ (10,2%), „Логистика и транспорт“ (10%),  „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,3%), „Здравеопазване и фармация“ (4,2%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

През септември предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са се увеличили с 4% (200 предложения повече). Те са малко над 5000 за страната или 12% от общия брой обяви.

„ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (6%).

Общият брой на обявите във водещите областни градове се е увеличил с 1%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (3%), Пловдив (-0,2%), Варна (-4%), Бургас (-2%), Русе (1%) и Стара Загора (4%).
Като дял броят на предложенията в тях е 73% от всички обяви, а разпределението във всеки от градовете е:  София (45%), Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3,3%), Русе (2,9%) и Стара Загора (2,5%).

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през септември се е увеличил с 5% или малко повече от 100 предложения повече. Общият брой на този тип обяви  е около 2400 - 6% дял от всички обяви.


64
Още по темата: обявиработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
:-) :-) :-) :-) :-) преди 1 месец
Айти ,айти , айти.......абе хора вие нормални ли сте ????? Начишете нещо смислено и човешко,. Болни мозъци.
51
2
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
Детински? Не е детински! Гъбаркам с хора, които нямат капка уважение към труда на останалите и единсвено виждат смисъл в писането на злобни коментари. За тяхно съжаление ИТ секторът е далеч от рецесия :) А кой колко печели си е негова работа. Последното, което имам намерение да давам обяснения на нищонезначещи индивиди :)
50
2
 
2
 
! Отговори
53 преди 1 месец
О? Тук ли си Хахахахахахахахахаха? Очкавам да чуяя, как си с 19000 лева заплата, 50 дена отпуска и на рабта ти се кланят до земята.
49
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хахахахахахахахахаха 51 - Като представител на "ИТ"-тата, дори аз намира коментрът ти за груб и детински.
48
1
 
5
 
! Отговори
Тт преди 1 месец
Търсите ли хора за работа, търсете 1наглеци1,хората когато искаха да работят вие се подигравахте с тях с жълти стотинки. Ха сега върнете ги от Европа да ви работят за 700 лв.
47
3
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
Слаба ракия сте хейтърите! В събота и неделя не ви ли плащат за да пишете злобни коментари за ИТ-тата?
46
4
 
10
 
! Отговори
не работят преди 1 месец
родните програмисти не работят нищо. Има една група във фейсбук DevBG - седят и разменят смешки по цял ден. И е нормално да им намалят парите.
45
3
 
9
 
! Отговори
програмистите ще дух преди 1 месец
Програмистите скоро ще им спихнат заплатките. Някой преди беше казал ,че никой не яде компютърни програми и се оказа ,че е бил прав.
44
1
 
0
 
! Отговори
0тСиднейaAвстралия преди 1 месец
До 51, кви пожари ве. Тва е континент а не балканско гето. Правиш ли разика между двете. Европа е Континент и по същата логика е нон стоп в пожари защото непрекъснато стават някъде на континента. Австралия е по голяма от ЕС, нормално е както в ЕС така и в Оз да стават пожари някъде. Второ Оз е сред челните места по индекс на човешко развитие, така че глупостите ти издишат. Отвори Уикипедия и виж индексите. Оз е единствената държава в топ 10 най добри градове за живее с повече от 1 град
43
2
 
3
 
! Отговори
Чочко преди 1 месец
Абе много лъжете бе. Обявите са малко над 40 000. Над 2 хиляди от тях за бежанци. Ай ти сектора винаги е бил с около 7 500 обяви, сега е под 5 200. Вие математика училили сте?
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 40 - Австралия, която е нон стоп в пожари, огромна суша, масивно придобиване на ресурси по най-евтиния и мръсен начин, хиляди скандали с корупция, скапан икономика и доооста проблеми с човешките права? Куомо се махна, ама не виждам особена промяна. Радвай се и дишай, докато ви е останал въздух за дишане.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 48 - Мечтата им е, че след време минаваме на ИИ, който ще ни казва какво да правим, ще се самоподобрява, ще подобрява и нас, ще измисли всичко за нас и ще бъде добър владетел. Само дето забравят, че зад технологиите ще стоят хора, които, поне според мен, рядко имат добри намерения за човечеството.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е балон... Просто за година се срина с 25-30%.
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли какво са ИТ, това са тотално заблудени хора, които си мислят че правят велики неща и месото и зеленчуците растат по щандовете, много често приложенията по които работят са напълно безмислени и в реалния живот може да минеш и без тях, те и затова се правят толкова ударно , да зомбират хората и да не откъсват очи от телефона.... получава се на практика откъсване от реалното..... за за другите им качества нека се произнесат психолозите и психиатрите...
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работете за себе си,не за чужди интереси. По-рисковано е ,ама ако тръгнат нещата парите са много повече отколкото на заплата.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Meta - 60% назад. Google - 32% назад. Apple - 22% назад. Amazon - 33% назад. И това от началото на годината, а се очаква, следващите 24 месеца, да са по-зле... Стартъпи с по стотина милиона финансиране, дето правят сокоизтисквачки или ползват ИИ да генерират картинки и аватари....
36
3
 
16
 
! Отговори
Ален Мак преди 1 месец
"IT са просто едни бачкатори като всички останали, които взимат някой лев повече и си мислят, че са хванали Господ за шлифера. "Елит" били, видиш ли... Ами не са. Страдат от синдрома Дънинг-Крюгер." - Аз заради това избягвам родния информационен сектор. Прекалено много гордост и високомерие. Взимат 2-3 пъти над останалите и си мислят, че като хора са 200 пъти повече. А и не ме карай, да почвам с предсрастдъците в индустрията...
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нали знаете, че спад с 18% в IT сектора, означава ръст на заплатите на работещите в сектора? Демек който до момента е лапкал по 5 бона, сега лапка 6 бона. Който е лапал 10 бона, сега *** 12 бона. :)" - Това ли ви казаха, като започнаха с масивните уволнения?
34
2
 
8
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 месец
Придурките си мислеха, че "ИТ" ще дава тон в съвременната икономика. Секторът щял да е флагман, защото днес светът бил високотехнологичен. Придурките забравиха основополагащите понятия "база" и "надстройка". Няма как "ИТ-надстройката" да определя суровинната и ресурсна база. Доказателства: преди 2 дни, под вещото ръководство на руснака Александр Новак, ОПЕК+ намали дневния добив с 2 млн барела и от вчера восокотехнологичният и изключителен Хегемон скимуче като бито пале.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
танцът на хурката тепърва предстои. даже и копейки няма да има за всички от иZраждане

Спонсорирани публикации