Защо Зеленски поиска диня, когато пристигна в Херсон?

Още преди войната плодът е символ на града
15 ное 2022 11:00, Нели Христова
149
Защо Зеленски поиска диня, когато пристигна в Херсон?
Снимка: Twitter

Когато президентът Володимир Зеленски посети наскоро освободения град Херсон, той се пошегува, че е там, защото "иска диня".

Беше важно да се подкрепят хората там въпреки продължаващия риск, добави той. Но защо диня?

Още по темата

Президентът имаше предвид плода, който се превърна в интернет мийм през последните няколко дни - плод, който е символ на южния украински регион.

Повечето дини в Украйна идват от Херсон, земеделски град на Черно море. Влажният му климат позволява на плодовете да процъфтяват.

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари, износът на дини спря. Както показват паметниците, посветени на динята там, нейният символичен статут предхожда инвазията.

Плодът отдавна се свързва с региона, казва роденият в Украйна готвач и автор на храни Оля Херкулес пред BBC. Тя е израснала в района и има спомени как дядо й е ферментирал диня в каца в градината.

"Винаги съм знаела, че съм вкъщи, когато виждах камиони отстрани на пътя с хора, продаващи дини", спомня си тя за летата в Херсон.

Преди войната телевизионната годишна традиция, отбелязваща началото на сезона на прибиране на реколтата, показваше как шлеп, пълен с дини, тръгва от Херсон за Киев през река Днепър.

Според украинския англоезичен вестник Kyiv Post самото ежегодно пътуване на шлеп с диня е възобновено през 2017 г. след 14-годишна пауза. Вълнението около дините по онова време беше толкова силно, че беше открит неофициален пародиен акаунт в Twitter от името на "диня на шлепа".

Краткотрайната традиция не продължи след руската инвазия, но образът на динята като талисман за града беше издигнат, за да представлява борбата на Херсон за свобода под окупация.

Вероятно това е причината миймът с диня да придобие експлодираща популярност, след като руските войски се оттеглиха през реката.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал публикува в Twitter снимка, на която държи диня. Различни организации, включително футболния отбор Динамо Киев и националната поща на Украйна, временно преработиха своите лога, за да включат плода.

Херсон беше превзет в началото на март, скоро след като Русия започна своята инвазия - и това беше единствената регионална столица, превзета от Русия през целия този период. След това Херсонска област бе една от четирите, които бяха незаконно анексирани от Русия след самозвани референдуми през септември.

След изтеглянето на Русия от града официални лица предупредиха в неделя, че войната "далеч не е приключила". Но местните ликуваха на централния площад в Херсон и много от тях се събраха с приятели и любими хора, които не бяха виждали от месеци.

Докато жителите на Херсон празнуваха, дините отново заеха централно място - някои украински войници получиха плодовете, когато влязоха в града.

Едно видео показва как местните жители прегръщат украински войник, който притиска голяма диня към гърдите си.

В друго видео, показващо подобни тържества в съседна Одеса, ученици играят с подскачаща топка с цвят на диня.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
1
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
До 131.ох, как ми се иска да те напсувам, но не дават, затова ще те наплюя пфу
109
8
 
2
 
! Отговори
до 131 преди 1 година
Ситуацията ще бъде още по-жалка ако възхваляваме ВСУ, защото в телеграм ежедневно се качват видеа, как провеждат неуспешни атаки срещу позиции на РФ. И не намираш ли за странно, как украинската страна и цяло НАТО бяха строго за разрешаване на конфликта посредством военни действия и след изтеглянето на РФ от Херсон всички задружно запяха за дипломация. От моя гледна точка е доста странно... чуха се и слухове, че американските бани били тайно приканени да продължат работа с руските банки.
108
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До всички копейки. Колкото повече плюете по Зеленски, толкова по жалък излежда Путин Колкото повече плюете по ВСУ , толкова по жалка изглежда сбирщината от мобилизирани крепостни кръстена руска армия. Ако ВСУ са слаби и бият руската армия, колко е слаба руската армия ?
107
10
 
9
 
! Отговори
Отговор: преди 1 година
Защото се е обезводнил от бЕлото,шмъркалника!
106
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка РФ си осигури сухоземна връзка с Крим, всичко останало са подробности
105
1
 
3
 
! Отговори
До 123 114,119 преди 1 година
Още преди 1944,селяните са съхранявали дини до Коледа и Нова година! Затрупвали са ги с жито в хамбарите!
104
3
 
6
 
! Отговори
До 122 до 121 преди 1 година
Ако теб бяха избрали 2019 за президент на Украйна, какво щеше да правиш? Това по-ясно ли ти е?
103
0
 
7
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Станишев като роден в Херсон какъв се води - украинец или руснак?
102
10
 
3
 
! Отговори
До 121 преди 1 година
До До 120 Я си прочети въпроса, виж първо дали си отправил въпроса до адресата на когото искаш да питаш, че нещо не мога да схвана никаква логика във въпроса ти? Ей богу, нямате си на идея какви 0лиг0фpeHи са русофобите!!!
101
6
 
5
 
! Отговори
До 120 преди 1 година
На колко държави президентите, биха ги подарили на силния съсед, без съпротива? 1
100
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото е наркоман и най-вече защото много лъже и на съвеста му тежат половин милион човешки животи на украински войници, жени, деца и старци!!!Затова иска диня не знаете ли???
99
5
 
0
 
! Отговори
До 114 преди 1 година
Какво разбираш от дини?
98
5
 
15
 
! Отговори
До 102 преди 1 година
Така говорехте и когато го начуккахха на СеСеСеРетата. Сега е ред на Блатная и няма връщане назад. Целият свят видя разгрома на напабедимая. Вие на каква дрога сте, че още халюцинирате?
97
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен112е*ате у поето, тва ако те прочете захарова минимум прапорщик ше ти дадат
96
1
 
11
 
! Отговори
do 112 преди 1 година
Към колко часа да чакаме рашистите да окупират отново Херсон?
95
4
 
10
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
До Анонимен 112 --- Руснаците, колега, не се оттеглиха. Колко пъти да ви го обясняват, че проблемът е другаде - натеглиха им го два ката и ще продължават да ги изритват, докато ги натирят обратно в тяхната червена ккоччина.
94
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Херсон въобще не е бил превзет, защото руснаците просто се оттеглиха временно. Все едно да покориш Монблан, защото той просто се е свил, за да те погълне после. Ама нали всички разбираме от военни стратегии. За 1 ден става, ако си пуснеш авиацията да унищожи всичко живо с килим от бомби. Но тук става дума за един народ и Путин не може да си го позволи, както американците в кувейт.
93
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен за дини, напишете по колко войници загиват в тази война на Запада. Питам се тези 1400 военни украинци и чужденци, които са убити само при последното село Павловка, май беше, кой и как ги погребва. Зеленски счита ли ги за хора или и те са "дини за изяждане"?
92
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смърт и само смърт. Това искат щатите и техния Еленски. Харесвайте ги ПОВЕЧЕ, защото по новите западни правила, да умреш е СТРАХОТНО! :)
91
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от зелени наркомани и откачалки. И футбола започна да замира, след като почнаха да карат футболистите да слагат ЛГБТКЮ+ лентички. Света отива по дяволите!!!

Спонсорирани публикации