Двубоят между Швейцария и Сърбия носи заряд на политическо напрежение

Двата отбора влизат в битка за осминафиналите на световното
39
Двубоят между Швейцария и Сърбия носи заряд на политическо напрежение
Снимка: БГНЕС

Отборите на Швейцария и Сърбия ще се срещнат в петък, за да се борят за едно място на осминафиналите на Световното първенство по футбол. Директният футболен сблъсък, при който единият отбор ще продължи напред в Катар, а другият ще отпадне, може да събуди спомените от онзи през 2018 година и да покачи политическото напрежение, пише агенция "Ройтерс".

Тимът на Швейцария има 3 точки от двата изиграни мача и е в по-добро положение преди двубоя, докато на сърбите им трябва единствено задължителна победа. Камерун също се нуждае от победа срещу Бразилия, за да запази шансове за класиране напред, но шансовете на африканците изглеждат далеч по-малки.

Сърбия и Швейцария играха в групите на Световното първенство в Русия преди 4 години и мачът тогава се запечата в съзнанието на феновете със силните политически послания.

Още по темата
Халфът на Швейцария Гранит Джака, който е роден в Базел от етнически албански родители от Косово, отпразнува гола си тогава като с ръцете си изобрази двуглав орел - националистически символ от знамето на Албания.

Джердан Шакири, който е роден в Косово, което обяви своята независимост от Сърбия през 2008 година, добави още един гол за "кръстоносците" и повтори жеста на Джака. Двамата бяха глобени от ФИФА за неспортсменско поведение.

Шакири, който не игра срещу Бразилия заради мускулни проблеми, но се очаква да започне като титуляр в мача със Сърбия, обяви, че тимът на Швейцария е в Катар, за да играе футбол.

Темата около Косово бе вече повдигната на това Световно първенство, като ФИФА започна наказателна процедури срещу футболната федерация на Сърбия, след като в съблекалнята на тима имаше знаме на страната, което включва и тяхната територия и Косово.

Футболната федерация на Косово, която стана член на УЕФА и ФИФА през 2016 година, осъди този акт като "агресивен".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Да показват Джака и Шакири пак орлите довечера- 2-0- и сръбските селляци да си ходят в пещерната чалгарска държава :) Влахович бил напънал булката на Йович, докато последния гледа с вързани ръце :D
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има албански триумф .
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не се разправяйте . въпрос на време е целия балкан-истански полуостров да бъде поделен между сибисрската и османската имперойки .
24
3
 
2
 
! Отговори
Косово преди 1 година
идва, от Косето Босето...
23
5
 
2
 
! Отговори
На нас преди 1 година
Кой и кога ни сложи- ов и ев???
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче тарикатите в Москва си държат фамилиите завършващи на ов.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите сложили след в-то едно ич се мислят за нещо различно от великобългари досущ като македонците, които са сложили ски след в-то.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако махнем политиката настрана можем да заключим без особена трудност, че и Швейцария и Сърбия са мега слабаци. На Швейцария титулярите им са нещо от ранга на БГ 96та. Остават им още 3-4 години добър футбол преди да залязат за поне десетилетие. Сърбия от друга страна винаги поддържат едно и също ниво - групите и чао, това е защото имат политически комплекс и все обръщат футбола на политика още от средата на 90те също като смешковците работещи за този сайт.
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че той мача си е между Косово и Сърбия.Какви швейцарци виждате,освен туристите?
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го следя товя пълменство, въпреки че маю е интелесно. Но пък политика. Да сш пжчшнем молсж, а?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 19 Мароко- Белгия 2-0 чоджум. Нека да са много опасни белгийците. Точно в момента мароканците са опасните.
16
2
 
25
 
! Отговори
На снимката преди 1 година
Рядко гнусни шиптъри.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 19 Муахахахаа....то и ние играхме полуфинал на световно преди години и след това ДУПКААА. Те и турците станаха трети в света и след това Дупкаааа. Говориш пълни глупости. Мароко не можаха да бият, пък какви фантазии те гонят с испанците ве?
14
2
 
5
 
! Отговори
офф преди 1 година
... като ви четъ глупостите форумни - нито за историци ставате, нито за футболни експерти, още по-малко за политици... политици демек да лавирате между всички съседи на балканите и да взимаме умни решения и да живеем добре, половинатаа форумджии дрънкат с лошо за сърбите ама хич не им на акъла че албанците също не са толкова приятни като нация и също копнеят за велика Албания кодто навярно в техните глави спокойно биха си пожелали и България ако се почувстват силни да я вземат...
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 15 Алоооо, Мароко би Белгия, Мароко направи равен с Хърватия, а в момента на полувремето Хърватия и Белгия са 0-0. Не са ли на един кантар?
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 9 от 8. А бе нали това ти казвам бее...за испанците няма схеми защото и Мароко и Белгия и Хърватия са на един кантар като качества и за испанците няма значение с кой от трите отбора ще играе. Пак казвам, това не е въпросът, а дали испанците искат да изхвърлят германците.
11
9
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Албания винаги е бил отколешен съюзник на България
10
1
 
7
 
! Отговори
от северозападО преди 1 година
До Дедо: Първо: това за сърбите не е вярно - те са от Южните славяни, точно като нас и Второ: косоварите не са албанци!! Мога да ти редя още много неща, но няма смисъл!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 9 А бе човек, Япония бие Испания и двата отбора отиват на осминафиналите а Германия отпада. Хипотетично ако Испания реши да изхвърли Германия няма по-лесно нещо. пада от Япония и готово. Кое не разбрахте веее и вие дето сте ми начаткали минуси?
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 8 Това е така, но испанците няма да се дадат нарочно на японците, само за да изхвърлят Германия. Това ще е най-големия скандал в последните няколко световни първенства.

Спонсорирани публикации