"Индипендънт": Демонстрациите в Китай са някак предреволюционни

Има индикации, че властите предприемат сурови мерки
Обновена: 1 дек 2022 09:50 | 1 дек 2022 09:50, Елка Василева
80
"Индипендънт": Демонстрациите в Китай са някак предреволюционни
Снимка: архив, БГНЕС

Подобно на безредиците в Иран, вълната от протести в Китай е някак предреволюционна, пише британският в. "Индипендънт".

Или по-точно казано - предпредреволюционна, като се вземе предвид, че Китайската комунистическа партия контролира изкъсо хората в Китай от 1949 г.

Още по темата
Нейното управление е белязано от изкуствено създаден глад, главоломна индустриализация, бруталните репресии на площад "Тянанмън", потисничеството в Тибет и Хонконг и от твърденията, че в Синцзян-Уйгурския автономен район се извършва геноцид срещу уйгурите, отбелязва вестникът.

Синцзян е един от многото райони, в които малките, но шумни протести, свързани с всекидневните тревоги на населението, прераснаха в по-големи, по-бурни и заредени с по-голям политически заряд демонстрации. В Синцзян обитателите на жилищен блок изгоряха живи, тъй като вратите на сградата бяха заключени като мярка за борба с ковид, припомня британското издание.

Гневът беше истински и оправдан. В демонстрациите първоначално участваха малобройни групи, които протестираха срещу политиката на китайските власти за нулев ковид, а впоследствие в тях започнаха да се включват големи множества от хора в големите градове (като например Шанхай) с искания за оставката на президента Си Цзинпин и за оттеглянето на комунистите от властта.

Политбюрото на Китайската комунистическа партия не се слави с чувствителност към общественото мнение и има индикации, че властите предприемат сурови мерки. Дори и най-големите хардлайнери в Пекин би трябвало да се замислят обаче защо протестите се разпространяват толкова бързо, отбелязва "Индипендънт".

Китайският народ се умори от локдауни. След четири години на такива мерки няма причина да се смята, че политиката за нулев ковид ще успее в един свят, в който коронавирусът е ендемичен. Дори Северна Корея, която е една от най-изолираните страни в света, не успя да предотврати появата на вируса на своя територия, какво остава за Китай, който е добре интегриран в световната икономика.

Китайците изглежда започват да задават на лидерите си неудобни въпроси и все повече осъзнават, че масовото ваксиниране в комбинация с доброволните тестове и доброволната карантина, както се практикуват на Запад, са много по-ефективен и хуманен начин за справяне с ковид, отбелязва "Индипендънт".  

Погрешната политика на Китайската комунистическа партия във връзка с ковид сама по себе си е нещо доста сериозно, но китайците имат още много причини за недоволство - повечето от тях се дължат на провали на правителството и на партията, изтъква "Индипендънт". Корупцията в Китай не е по-малко ендемична от ковид и тя води до некачествено строителство и трагедии в случаите, в които училищни или жилищни сгради рухват, пише британският всекидневник.

Лошите условия за труд в заводите са общоизвестен факт. Студентите и интелектуалците са против цензурата. Всички искат свобода на словото.

Голямото недоверие, с което Западът се отнася към Китай, води до забрана на китайски технологии и до пренасочване на производствени мощности към места като Индия и Виетнам, а също така и до връщането им в Европа и Северна Америка. Това неминуемо ще засегне китайската икономика, която се нуждае от генериране на между 10 до 20 милиона нови работни места годишно, само за да осигури работа на хората, които завършват образованието си. Всичко това означава още икономически трудности, прогнозира "Индипендънт".

Китай, подобно на Иран и Русия, е държава, която малко или повече е в постоянно състояние на война със собствения си народ, изтъква британското издание - и в трите страни етническите малцинства са обект на преследване, но малтретирането засяга не само тях, а почти всички.   

И в трите страни режимите са устойчиви. Тези режими обаче са рожби на революции и са уязвими по отношение на контрареволюции, обобщава "Индипендънт".
(БТА)
 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 месеца
Дали няма да видим другаря Си Дзинпин,обесен в стил Саддам ,заедно с комунистическата шайка...?Не може един луд да прави един милиард ,на овце...
64
0
 
1
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 месеца
Сякаш описват Великобритания ... Там кога се очаква революция ?
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То май в цял свят ще е така!
62
1
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 2 месеца
Ако търпението на работливите китайци се изчерпи,ще последва мощна революция,която ще помете тоталитарното управление на втората вече по-население държава в Света. Това ще е заразителен пример и за по-малки тоталитарни държави като Русия,Иран,Турция и още няколко да поемат по по-човешки път на развитие. А дано.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е. Отдавна не е имало революция в Китай. От антиковид демонстрациите придобиват антикомунистически характер.
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Многоплоюсния свят на Путин, се отлага за неограничено време.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен: До Анонимен: "Ко-му-ни-змът НЕ е най лошото нещо, за разлика от псведо-демокрацията на запада!"
58
0
 
7
 
! Отговори
Точно там преди 2 месеца
няма шанс за цветни революции. Нито дори за наченки! Тези са в състояние до направят хекатомба, но до не допуснат чуждо влияние в капсулираното им общество!
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ко-му-ни-змът е най лошото нещо!
56
6
 
8
 
! Отговори
А ЗА КИЕВ? преди 2 месеца
А ЗА стихийните протести в Киев - тишина! Те това е западната медия!
55
2
 
5
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 месеца
Възможностите на китайската компартия са БЕЗГРАНИЧНИ. Тя лекува всичко: от нестандартна сексуална ориентация и екстремни религиозни възгледи до некитайски политически доктрини. В лагери с МНОГО ТРУД, ПЕСНИ, ВИДОЕМАТЕРИАЛИ И ПСИХОТЕРАПИЯ. Накратко - споко, либералите (и от китайския проамерикански комсомол) да не се притесняват! Работа има за всички!
54
2
 
2
 
! Отговори
Реално погледнато преди 2 месеца
Опциите са ДВЕ - или ще стане като със СССР или като с Турция. Ако е второто - "Гудбай, Тайван ггудбай, nǐhǎo Taiwan"
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Индипендънт - едно време беше добър независим вестник... И той даде фира както и неколкото английски вестници като Гардиан които имаха некаква стойност и действително беха независими.... Жалко "свободата на пресата и демокрацията умряха" с появата на неолиберализма...
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е някак ,ама едва ли ще им се на индипендън ха ха ха
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха, тия в "Индипендънт" - гладни кокошки били
50
2
 
13
 
! Отговори
джаз преди 2 месеца
На туй ми казват: "Да мериш с двоен аршин". Значи протестите в Щатите екстремизъм , участниците в тях са "анти конституциони терористи", а протестите срещу Карантината в Европа и Австралия - действия на екстремисти, ами във Франция??? Ами десетки хилядите протестиращи срещу енергийната криза в Европа - руски агенти"! Другарко" авторка, това вече не е журналистика, а най-обикновенна идеологическа пропаганда. Проблеми има във всяко общество, "китайските другари" не са изключение
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Говорете си , няма лошо . Китайските акции пак се вдигат .
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Майдан. И в Одеса навремето изгоряха живи хора. Наред са снайперистите. Защо да се променя нещо, което работи добре.
47
2
 
28
 
! Отговори
Към авторката преди 2 месеца
А протестите в САЩ против демократите някакси не са ли революционни ? Или това е екстремизъм ? Въпрос на както ви е угодно (на Козяк)така го изкарвате ! Като например че в Русия полицията използвала сила против демонстрации...а в любимата ви Юесей демократично бият (и застрелват) демонстрантите !
46
3
 
20
 
! Отговори
Как беше поговорката преди 2 месеца
- "Гладна кокошка - просо сънува!". Западните медии са толкова предвидими вече. Когато се случи едно събитие винаги знаеш какво точно ще кажат и кой ще обвинят...

Спонсорирани публикации