Чернобилската водка "Атомик": Как се берат ябълки по време на война?

Екип успява да събере забележителна реколта въпреки инвазията
7 дек 2022 21:15, Нели Христова
9
Чернобилската водка "Атомик": Как се берат ябълки по време на война?
Снимка: БГНЕС

Месец след като Русия започна войната си в Украйна, на един контролно-пропускателен пункт на няколко километра от забранената зона в Чернобил се появи камион. Озадачените украински войници ведната питат пътниците в него къде отиват. "Тук сме, за да берем ябълки", отговарят те.

Тези ябълки, събрани от изоставени съветски овощни градини и градините на онези, които все още живеят на земя, засегната от ядрената криза през 1986 г., сега са превърнати в алкохол, подобен на шнапс, наречен "Атомик".

Още по темата


Регистриран във Великобритания бизнес, Chernobyl Spirit Company, се обедини с дестилерията Palinochka в Западна Украйна, за да събере забележителната реколта въпреки руската инвазия.

Печалбите се използват за подпомагане на района в бавното, но стабилно възстановяване от бедствието, като местните жители вече 36 години страдат повече от лишения, отколкото от радиация след срива, който доведе до евакуацията на десетки хиляди хора, оставяйки много селища като призрачни градове.

Дестилаторите са събрали реколта от района на запад от забранената зона, включително село Народичи на 14 км, през 2020 г. и миналата година. Те очакваха, че руската инвазия ще спъне усилията им тази година, особено след като AEЦ "Чернобил" беше превзет от руските сили през февруари. Дори след като се изтеглиха месец по-късно, районът беше пълен с военни контролно-пропускателни пунктове и остатъците от войната.

"Някои от хората в района загубиха своите ябълкови дървета и вместо това има танкове, стоящи в овощните им градини", казва Кирило Кориченски, геохимик в Украинския хидрометеорологичен институт, който е специализиран в мониторинга на нивата на радиация, пред The Times. "Не беше лесно да вземем реколтата тази година. Много неща, като разрушени пътища, изоставени къщи, опожарени или унищожени овощни градини и рискът от намиране на мина на най-неочаквано място, създадоха огромни пречки. Но решихме да рискуваме и да опитаме."

Екипът е създал 1700 бутилки "Атомик", които да се продават на цена от £45 за половин литър, в бутилки, които носят диво прасе на етикета си. "Много е важно да произведем "Атомик" тази година, защото това ще ни даде шанс да съберем пари, за да помогнем на хората, които живеят на територия, пострадала от катастрофата в АЕЦ "Чернобил", а сета и от войната", допълва Кориченски.

Въпреки връзката си с бедствие, което отприщи 400 пъти повече радиоактивност от бомбата в Хирошима, "Атомик" е безопасен за човешка консумация. Нивата на радиоактивност в ябълките са достатъчно ниски, така че изяждането на една няма да ви навреди. Процесът на дестилация премахва радиоактивни елементи като цезий и стронций, оставяйки крайната напитка безопасна според стандартите на ЕС и дори според много по-строгите украински насоки, според професор Джим Смит, учен по околната среда в университета в Портсмут, който е прекарал 30 години в изучаване на ефектите от Чернобилската катастрофа.

"След като териториите бяха класифицирани като замърсени, бизнесът и фермерите напуснаха. Останаха само старите хора и след това само тези, които нямаше къде да отидат. Земята почти е спряла да се обработва и отдавна никой не се грижи за колхозните овощни градини. За да се наберат десет тона ябълки, човек трябва да пътува до десет до 15 села. Отидохме на това пътуване. . . с голямо безпокойство", споделя Василий Гончар, предприемач, работещ с екипа на "Атомик". "Страхът, че ракета ще ви удари или че руснаците ще стрелят по нас, надвишава страха от радиация."

Нямаше улични или градски знаци в района около "Чернобил", а това остави Степан Негри, шофьорът, да разчита на карта от 1992 г. Ябълките бяха откарани в Лвов, за да бъдат превърнати в концентрат и до дестилерията в югозападна Украйна.

"Всички бяха подозрителни и изненадани защо отиваме там, провериха ни внимателно. Бяхме шокирани. Животът в тези села почти не съществуваше, повече от половината къщи са празни, занемарени", добавя той.

"Беше им трудно да разберат, че сме дошли от единия край на Украйна до другия, за да берем ябълки, но след това хората започнаха да се приближават към нас, предлагайки ябълки", казва Евгений Фейер, мениджър покупк

Една двойка, Нина и Богдан Повх, събира ябълки от изоставени овощни градини, докато Валентина Зоря бере диви плодове, като приходите помагат на нейния съпруг с увреждания Игор.

"Военните ни предупредиха, че ако има снимки на района и селата на телефоните ни, ще бъдем арестувани като шпиони", разказва още Фейер. "Разбрахме, че вършим много добра работа. Помогнахме на хората да получат този малък доход, който трудно се намира по тези места. И с надеждата, че през 2023 г. също ще имаме нужда от повече плодове, ще можем да направим повече добрини в тези забравени от бога села възрасти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С таз водка сигурно може се превърне в X-man, Зеленски вероятно злоупотребява с нея, очеизвадно е
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-тъпо нещо не бях чел сутрин от доста време. Декември месец и ония събират ябълки? При техния климат? В Чернобил? За да правят водка? Разсмяхте ме поне!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нал преди година реваха че властите в Киев им откраднали 1500 бутилки?
3
2
 
9
 
! Отговори
гг преди 1 година
Тези все едно описват Северозападнала България, дори при нас е по-зле може и радиация да се намери все от някъде
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с принца и преврата в Германия.Стига с тия водки и без това българина съвсем се пропи.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем изтрещехте бе. Няма ли някакви новини от света ?

Спонсорирани публикации