Войната промени правилата: Може ли Молдова да си върне Приднестровието?

Случващото се в Украйна може да доведе до окончателния край на самообявилата се република
14 яну 2023 21:45, Красимир Ангелов
131
Войната промени правилата: Може ли Молдова да си върне Приднестровието?
Снимка: БГНЕС

Трафик на хора, стоки и пране на пари - Приднестровието е "черна дупка" за мръсни сделки. Войната в Украйна обаче може да доведе до окончателния край на самообявилата се република. DW пише в свой анализ защо.

Руският президент Владимир Путин направи не една грешна преценка по отношение на войната, която започна в Украйна. Досега той не успя да победи съседната държава и вероятно това никога няма да се случи. Провали се и в опита да парализира и раздели Европейския съюз и НАТО. И още: противно на намеренията му, той приближи Украйна, Грузия и Република Молдова до европейската интеграция много повече, отколкото те някога са смеели да се надяват.

Вероятно предстои още сметки да не излязат. Например за разрешаването на конфликта в Приднестровието. В тясната ивица на Молдова, разположена на левия бряг на река Днестър, Русия демонстрира за първи път след разпадането на Съветския съюз през 1991-1992 г. как може да дестабилизира и раздели една независима република, да въоръжи лоялни на Кремъл сепаратисти, да разпали война, да създаде псевдодържавни структури и по-късно да замрази конфликта за дълго време.

Приднестровието - една "черна дупка" в Европа

В Приднестровието, което е около 200 километра дълго и най-много 30 километра широко, и до днес са разположени около 2000 руски войници. В северната част, близо до село Кобасна, се намира един от най-големите оръжейни складове в Европа - в него се съхраняват около 20 000 тона боеприпаси и оборудване от стари руски запаси. Въпреки че през 1999 г. Русия официално се ангажира да изтегли войските и оръжията си в рамките на няколко години, тя така и не спази това обещание.

От повече от 30 години Приднестровието е една "черна дупка" в Европа, както я определи и Европейският парламент в свой доклад от 2002 година. Икономически регионът се спасява от колапс с парични преводи от Москва, както и с контрабанда, трафик на хора и пране на пари. Украйна също има своя принос: След 1992 г. украинските управляващи елити, заедно с руски икономически служители, създават контрабандна верига през Приднестровието, която укрепва региона икономически и прави невъзможно Република Молдова да контролира сепаратистите. Постепенно обаче корумпираният елит на Молдова също се включва в мръсните сделки.

Икономиката на Приднестровието зависи от нелегалното придвижване на стоки към и от Одеса и други черноморски пристанища. Основата на тази търговия е положена още през 90-те години на миналия век, когато първият "президент" на самопровъзгласилата се сепаратистка Приднестровска молдовска република Игор Смирнов е приет тържествено от тогавашния украински президент Леонид Кучма. Твърди се, че зетят на Кучма е бил собственик на една от най-големите стоманодобивни компании в Приднестровието. През годините и други политици в Киев са се изкушавали от възможността да правят "бизнес" със сепаратистите.

Краят на войната ще доведе и до край на самопровъзгласилата се република?

Днес Киев признава, че има морален дълг към Молдова, защото десетилетия наред е толерирал и дори се е възползвал от "черната дупка" в Приднестровието. Близките до властта в Украйна медии се занимават с темата и спекулират, че руска загуба във войната в Украйна би означавала и край и на проруската псевдорепублика.

След като години наред украинските и молдовски власти си затваряха очите за нелегалните практики в Приднестровието и представители на двете държави печелеха от тях, пише украинският журналист Сергей Сидоренко в "Европейска правда", руската война срещу Украйна промени всичко. Украинците разбраха, че Приднестровието е заплаха за сигурността им. Въпросът е как да бъде премахната тази заплаха.

След началото на войната украинската армия блокира с танкове границата с Приднестровието. Това спря контрабандата, а сепаратисткият режим в Тираспол започна да се оплаква от "икономическата блокада" и призовава Русия да ги спаси. Планът Русия да превземе Украйна и да анексира Приднестровието обаче се провали заради съпротивата на украинската армия.

Кишинев иска да реши проблема по мирен път

Самата Република Молдова настоява конфликта със сепаратистите да бъде решен по мирен път и по начин, който няма да повлияе на проевропейския курс на Кишинев. Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че страната трябва да стане член на ЕС до края на това десетилетие.

"Кървавата агресия на Руската федерация срещу Украйна засили желанието на молдовците да избегнат войната на всяка цена. Това е най-простият отговор на широко разпространената в Украйна идея, че украинските въоръжени сили трябва да помогнат на Молдова да се отърве от сепаратизма и руснаците в Приднестровието. Няма обстоятелства, при които Кишинев би се съгласил с действията на украинските сили на своя територия", пише Сидоренко и добавя, че Киев е разбрал това.

Макар правителството в Кишинев да инвестира сериозни средства и рекорден бюджет в отбраната за 2023 година, то изключва възможността за военен конфликт с Приднестровието и акцентира върху икономическия натиск като средство за борба с режима в Тираспол.

Молдова е зависима от Приднестровието, но не за дълго

"Всички сме в една и съща лодка. Не бива да я разклащаме", заяви неотдавна молдовският вицепремиер по реинтеграцията Олег Серебрян. Република Молдова всъщност е зависима от доставките на електроенергия от централата "Кучурган", която се намира в Приднестровието. Тя от своя страна се захранва с руски газ, който се доставя от Кишинев до Тираспол. Парадоксално, но за Молдова се оказва необходимо да финансира сепаратизма, тъй като без електричеството от "Кучурган" в страната ще цари мрак.

Но това скоро може да се промени. В Република Молдова с пълна сила се работи по плановете за постигане на независимост от електричеството от Приднестровието и газа от Русия. Когато това се случи, Приднестровието може само да се обърне към Кишинев. Защото без контрабандните маршрути през Украйна и доставките на газ от Кишинев самопровъзгласилата се държава не би могла да оцелее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"европейска интеграция"?... европейска интеграция няма да има мили хора.. ще има глад обаче! още тази година европейците ще се хваната за палците! междувременно, ще се опитат да ви съсипят окончателно! ако успеете да си запазите лева - ще имате бъдеще! поздрави от Острова!
19
11
 
35
 
! Отговори
Барутен погреб преди 1 година
Ако иска Молдова да изчезне нека се проба! Руснаците вече също не искат да играят феърплей - много войнишки животи им струва. Имат достатъчно тежко въоръжение за както си требе война!
18
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтите са безплатни.
17
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една нпотаждийка от Молдова.Втори Зеленски.
16
40
 
19
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Разбира се, че Молдова ще си го върнат. Рашистан кво търсят там? Рашистанците да си правят каквото искат отвъд Вала. В Европа няма място за нeaндертaлци-терористи.
15
15
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напоследък нито една добра дума за Русия хаха скъсаха се да ли.. жат уа на американците дори Орбан призова Европейския съюз да, се осъзнае и да вземе неутралитет като премахне санкцийте срещу Русия които са, в ущърб на, европейците
14
10
 
35
 
! Отговори
DW =WC преди 1 година
Бълва отходни кафяви водорасли 24/7...
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки иска да си върне нещо. Въпроса е готов ли е да участва във война.
12
16
 
32
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама за Приднестровието РФ е отредила спец-роля малко по-късно, на финала. Това, към което т.нар. "колективен Запад" бута Молдова, нема да стане, немааа. И при всеки опит за рипане - ще има як руски кютек, от все стани. Славните Беларуски партизани нема как да не се притекат на помощ на своите руско-говорящи братя в Приднестровието, храбро прецопвайки през цялата бивша Оркиана... :) Могат и да поостанат там - тъкмо ще спечелят излаз на Черно море... Е, как е, а ??
11
40
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента всички да се нахвърлят върху Русия!
10
36
 
12
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Всички чакат жужето да се гътне и тогава ще става панаира. Одърте вече, скоро ще е. Взимам таблет, пуканки и каска, кръстя се и слизам в бомбоубежището да чакам развръзката. Надявам се червеното копче да е като всичко руско - да не сработи или някой да го е откраднал.
9
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МНЕНИЕ "След края на Войната в Украйна , ще има връщане на Територии .Една от тях е СМР - България ще си вземе обратно заграбеното от Сърбия ."------- хахахаха и това с коя армия??? С тази дето нагло-саксонските ни "партньори и съюзници" се постараха да бъде унищожена ли??? И за да няма изненадани - единствените, които ще връщат територии на балканите ще са турците! И това ще е без значение дали сме колония на краварите/есср или на русия! Колкото и гадно да звучи - учете децата си на турски.
8
14
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова дано излязат по умни от Украйна. Да не се подведат по чичо сам.
7
10
 
40
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
За приднестровието не знам дали ще се сбъднат соросячите мечти, но виж буболечки ще ядете, това е сигура.
6
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще си го върне.
5
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Израел върне земите на Палестина, например. То и там вече от десетилетия се водят локални войни ама на братята американци не им пука за мира в региона а да запазят влиянието си. Защо? Сега давате ли си сметка защо арабите така са им набрали? Като ще прекрояваме картата и ще връщаме старо положение, нека разрошим гаргата. Но не само на набедените ни врагове.
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия много бързо са поставили флага на ЕС в административни сгради..)) Даже са минали на Турция по пътя за ЕС..
3
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква Украйна ? Какво нато ?
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не може.Аз ви отговарям.
1
53
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова просто трябва да си направи правилно сметките. В мига в който Русия обяви капитулация във войната, Молдова трябва да нападне и да си върне територията. Същото важи и за Грузия.

Спонсорирани публикации