Лусио Арчидиаконо - човекът, арестувал последния бос на босовете на "Коза Ностра"

В деня, в който Денаро изчезва, Арчидиаконо подава молбата си за карабинер
Обновена: 2 фев 2023 16:38 | 2 фев 2023 16:37, Нели Христова
9
Лусио Арчидиаконо - човекът, арестувал последния бос на босовете на "Коза Ностра"
Снимка: БГНЕС

Пред частна клиника в Палермо в 8:20 сутринта в понеделник през януари десетки карабинери в цивилни дрехи чакат под проливния дъжд. Никой не мърда. Напрежението е високо. Пука радио. Целта е в движение. Сега или никога. Когато полковникът дава заповед, двама карабинери задържат добре облечен мъж с кожух от овча кожа, бяла вълнена шапка и тъмни очила.

"Как се казваш?" — пита полковникът, втурва се пред заподозрения и го блокира на изхода на клиниката. "Знаеш кой съм", отвърнал мъжът.

Беше истина: лейтенант Лусио Арчидиаконо, командир на разследващия отдел на Групата за специални операции на карабинерите, знаеше много добре, че лицето, което държи в ареста, е Матео Месина Денаро, последният кръстник на сицилианската мафия и един от най-издирваните престъпници в света . Той беше осъден и осъден задочно на доживотен затвор през 2002 г. за това, че лично е убил или поръчал убийството на десетки хора.

Всяко ченге си има плячка, както всеки мафиотски бос има свой ловец. Осем дълги години Арчидиаконо преследва Денаро и осем години Денаро му се изплъзва като призрак. До 16 януари, когато новината за залавянето му обиколи света: Денаро, може би последният жив символ на "Коза Ностра", беше арестуван след 30 години бягство.

"Ловът за избягал бос е като да си на влакче в увеселителен парк", казва Арчидиаконо в интервю за The Guardian. "Има моменти, в които си мислиш, че си близо до финалната линия. След това има моменти, в които летите много ниско и месеци по-късно разбирате, че следите са изстинали."

Съдбите на Денаро и Арчидиаконо, родени и израснали в Сицилия, почти се пресичат преди 30 години. В дните, в които Денаро изчезва през юни 1993 г., Арчидиаконо изпраща молбата си до Карабинерската академия. Това бяха годините на мафиотски терор, в който босовете бяха започнали бомбени атентати и за които Денаро в крайна сметка беше осъден задочно

"През 1993 г. бях на 20 години", казва Арчидиаконо. "Убийствата на магистратите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино през предходната година ме засегнаха дълбоко и ми дадоха решителен тласък да стана офицер от карабинерите."

През 2003 г. Арчидиаконо е изпратен в Неапол, където в онези години по улиците бушува кървавата "вражда между Секондиляно" - бандите на Камората.

"Много труден период, но и много формиращ от професионална гледна точка", казва Арчидиаконо.

Ако има нещо, което Арчидиаконо прави добре, това е проследяването на мафиоти. През 2005 г. той съдейства за ареста на Паоло ди Лауро, наричан "милионерът Чируцо", един от най-влиятелните наркотрафиканти в света. Същата година в Испания екипът му арестува Рафаеле Амато, ръководител на клана Амато-Пагано от Неапол.

Повратната точка идва през 2015 г., когато Арчидиаконо е трансфериран в Палермо, Сицилия. Там той се изправя пред най-сложната си мисия: да преследва супер-беглеца Денаро. По прякор Диаболик, Денаро – който веднъж заявява: "Напълних гробище, съвсем сам" – държи ключа към някои от най-гнусните престъпления, извършени от мафията, включително убийството през 1996 г. на Джузепе Ди Матео, 11-годишният син на мафиот, който се е превърнал в информатор. Момчето беше отвлечено, удушено и разтворено в киселина. Година след година италианските следователи безмилостно конфискуваха бизнеса му и арестуваха повече от 100 негови съмишленици. Но всеки път, когато властите изглеждаха все по-близо до целта си, Денаро изчезваше.

"Изгорихме земята около него", казва Арчидиаконо. "Бяхме арестували роднините му и много от защитниците му. Но с течение на времето последвахме и някои грешни насоки."

"Но търсенето на беглец е изнервящо. Трябва да се тълкува дори мълчанието на хората, които подслушвате. Случвало се е двама души да се качат в кола и да не кажат нито дума от страх да не бъдат чути. Но знаете, че има двама души в тази кола, защото чувате две врати да се затварят. Един ден имахме интуиция и всички парчета, които бяхме събрали през предходните осем години, си дойдоха на мястото."

В началото на 2022 г. някои телефонни разговори между мафиоти изглежда съдържаха отличителна следа: босът имаше рак на дебелото черво и се нуждаеше от незабавно лечение. Карабинерите поискаха от Министерството на здравеопазването достъп до медицинските досиета на пациенти с рак на дебелото черво, съответстващи на историята на боса. Изследователите претърсиха информацията на хиляди пациенти, докато не откриха един: Андреа Бонафеде.

"Той беше човек с чисто досие, който въпреки това имаше роднини, свързани с клановете и преди всичко живеещи в Кампобело ди Мазара, на 7 км от родния град на Денаро", обяснява Арчидиаконо.

Поне от година Денаро периодично се лекува в частна клиника в Палермо под името Андреа Бонафеде. В петък преди ареста карабинерите получили решаващ сигнал: на 16 януари, около 8 сутринта, заподозреният ще се върне в клиниката, за да се подложи на лечение.

"Нощта преди ареста не спах нито миг", казва Арчидиаконо пред The Guardian. "Колкото и странно да изглежда, мислех за Месина Денаро всеки ден през последните няколко години. Попитах го как се казва, но истината е, че когато го видях пред себе си, знаех точно кой е той."

След ареста Денаро е преместен в затвор с максимална сигурност в централния италиански град Акуила, където ще продължи лечението му от рак.

Що се отнася до Арчидиаконо, името му ще остане в историята заедно с Елиът Нес, който свали Ал Капоне, Капитан "Ultimo", който залови кръвожадния бос Тото Риина и шефът на полицията Ренато Кортезе, който заключи кръстника на клана Корлеонези Бернардо Провенцано. Но  Арчидиаконо казва, че работата му току-що е започнала.

"Ние сме длъжни да разберем кой го е защитавал през всичките тези години. Работата ни не е приключила. Предстои ни дълъг път."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Др Врабчев, сексолог преди 1 година
Дайте го във Врачанския. Там ще го излекуват от всички видове ракове не само на дебелото черво, ами и на тънкото, и на гърлото, ушите, устата и каквото останало се сетите. Ще го лекуват денонощно екипи от северозападни индобългарски проктолози-чаламбисти.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех, де да имаше и при нас такива хора, но уви тук полицията се заиграва с мафиотите. Ако си потърпевш от грабеж или каквото и да е, ти разказват играта на теб, а не на престъпника. На камера имат извършителя, но нищо, те не го намират. На теб ти искат какви ли не документи за да си доказват собствеността, т.е пак си потърпевш, губиш време, пари и нерви.
6
0
 
13
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
По света държавите си имат мафия, а в България мафията си има държава...
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е да виждаш, че има и такива хора, верни на идеята си, преследваща я до край. В България за съжаление, май вече не виреят такива..
4
0
 
5
 
! Отговори
КоР преди 1 година
До Мафия. Не е лошо и през ваканцията да посещаваш някакво учебно заведение.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафиот са турците и Предателите, които им помагат... Един турски мафиот опита да уб.ие папа Йоан Павел Втори през 1981 г.. А в БЪлгария, турските Мафиоти взривяваха Бомби, за да поробят, завземат БЪлгария отново.. Но Тодор Живков им каза да се махат.. В момента в България, има едни Мафиоти от фирмите- А1 и Виииваком, които разболяват в всички с РАК и Левкемия.. Спирането на КОРУПЦИЯТА, в България, започва с Закриване на тия фирми !!
2
5
 
10
 
! Отговори
А тия преди 1 година
От Боковата мафия са си в парламента.И хич никой не смее да ги арестува.
1
10
 
1
 
! Отговори
Мафия преди 1 година
Италянска ха ха ха ха тя е смешна да се българската Брендо ,Таки ,ДембилЕ ,Маргини ,Галеви ,Маджо и още един куп си разгравяр коня вие за италянската ха ха ха

Спонсорирани публикации