От Турция: Трагедията е голяма, страната има опит да се организира след земетресения

Има оцелели сгради на над 60 години, зависи как са строили
7 фев 2023 09:01, Елка Василева
43
От Турция: Трагедията е голяма, страната има опит да се организира след земетресения
Снимка: архив, БГНЕС

"Трагедията е голяма", обобщава пред БНР картината в Турция след земетресението сънародникът ни Илхан Карабулут, който живее в Истанбул. Карабулут познава отлично района на бедствието, където е един от първите екскурзоводи.

"Районът е познат на българските туристи. Отдавна български групи посещават този район, където има много забележителности."

Още по темата
"В момента почти всички медии показват кадри от Адана, от Хатай - може би Хатай е най-пострадалият от всички градове", свидетелства той.

Жители в района на Хатай се топлят на огън на открито. Градът е сред най-пострадалите зони на голямото земетресение.

"Паника, която да предизвика бунтове, няма. Хората страдат. Тези, които са останали под развалините, се обаждат по телефоните и така насочват спасителите. Хората получават помощи – ядене, дрехи, одеяла, които се изпращат от градовете на Турция, от съседните страни", каза Карабулут.

Спасителни хеликоптери доставят помощи на местата с прекъснати транспортни връзки. Има настанени хора в джамии, в спортни зали. Организирани са и  палаткови лагери. Обявена е ваканция и част от останалите без подслон ще бъдат настанени в общежития, разказа още Илхан Карабулут.

"В Турция стават много земетресения и страната има опит да се организира след земетресения", категоричен е Карабулут.

Само от Истанбул са тръгнали 13 000 души спасителни екипи, уточни Карабулут. Включват се и части от турската армия.

Турските авиолинии са намалили драстично цената на билетите, за да могат желаещи доброволци да стигнат до местата на бедствието и да помагат.

"Има оцелели сгради на възраст над 60 години. Зависи как са строили", отбеляза още сънародникът ни. Той изрази увереност, че турската държава бързо ще се справи и ще окаже помощ на пострадалите от земетресението, които са загубили домовете си, защото има опит и практика в тази посока. По думите му ще отнеме няколко години да се възстановят сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
12
 
! Отговори
гост преди 1 година
От земетресение до земетресение има балкан разлика . Бях свидетел на 7.6 което ни разляля Вранча през 70те , излязохме вън в градината в очакване да отмине . Не помня вече за какво бях в Турция когато удари намирах се във фоаето но се принудих да се предвижа и подпря за стената за да не падна . Изключително резки и силни са там сеизмичните вълни докато при нас са някак си по-плавни . Но най-добре е да не се случват .
15
4
 
6
 
! Отговори
ДРУСтадада дабурдубу преди 1 година
В Бг ако стане такъв трус, панелките ще стоят гордо изправени. Ще изпадат само изолациите, правени по програма "Усвояване в шкафчето чрез саниране" на ГЕРБ. Ще хвърчи студиопор, та ще е чудо на чудесата.
14
7
 
0
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
До АнонименАми да! Това е работа на американците,кой друг?
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В немски медии навсякъде съобщават, че от затвор са избягали много бойци от Ислямска държава, но НИКЪДЕ не се съобЩава САЩ и НАТО като организация,разполагаща уж с полеви съоръжения,въобще да са предложили и да са помогнали с нещо конкретно, само приказки "Ще".Трагедията показва, че и в нашата страна трябва да имаме ГОЛЯМ държавен резерв и запас от храни, вода и полеви материали,също специализирани машини.Голям резерв, защото са възможни бедствия,които да обхванат стотици хиляди сгради и милиони
12
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето това е ужас, а не някакви лигльовци без застраховки как някаква калчица им заляла съборетините.
11
3
 
4
 
! Отговори
Нацист преди 1 година
До АнонименИскаш ли турско или сирийско знаме? Само кажи и желанието ти е изпълнено.А стреляш по сирийски бежанци/ мигранти и не ги щеш тука! Свят пълен с лицемери,да ти е драго да живееш!
10
2
 
10
 
! Отговори
Не е до късмет преди 1 година
Представяте ли си - купувате си чисто ново строителство и то така да ви се срути на главите, защото някой е пестил от материали. Гадно
9
4
 
10
 
! Отговори
Прехода Свърши преди 1 година
Рано или късно, в Турция земетресенията ще спрат, но в България прехода още продължава.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джамийте оцелели дето са правени преди векове
7
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес, във Фейсбук няма сирийски знаменца. И турски няма.. Ама друго си беше, когато се подпали покрива на една църква във Франция!...
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците удариха Ердоган с харпа, както преди Япония
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали гледах как се сриваха,сградите все едно са от пясък само дори някои не се кладеха а се сриваха направо все едно нямат грам бетон
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 4 Ми 60 годишни сгради са устояли. И тук щяха да устоят повечето от панелките ни на такова земетресение, а новото строителство щеше да погребе живи стотици хиляди у нас.
3
5
 
9
 
! Отговори
ZZ преди 1 година
Наркомана у края на Русия умира за внимание. От два дена вече не сте писали за него.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите сгради над 60 години оцелели а новите рухнали правете си изводите
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заслужаваме си направо 10-та степен по Рихтер и да се приключва и на планетата наново да се създаде живот.

Спонсорирани публикации