Ако се качи ДДС за хляба на 20%, цената му ще скочи на над 3 лева

От 1 юли 2022 г. крайната цена падна между 17 и 26%
Обновена: 5 мар 2023 09:39 | 5 мар 2023 09:30, Камелия Цветанова
178
Ако се качи ДДС за хляба на 20%, цената му ще скочи на над 3 лева
Снимка: Pixabay

Ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв. Това е единственият хранителен продукт, който не промени цената си в последните 8 месеца. Това обясни  Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Още по темата

„От 1 юли 2022 г. крайната цена  падна между 17 и 26%. Преди той струваше около 2,00 -2, 40 лв., а вече е под тази стойност. Всеки производител има своя доставна цена. За нас е необяснимо защо продуктът се превръща в обект на обругаване от страна на анализатори, включително и от страна на бившия финансов министър Симеон Дянков, които твърдят, че нулевото ДДС на хляба не е свалило цените и че те трябва да се покачат с 20%”, поясни Кукушева.

В България се внася единствено и само украински слънчоглед, който има по-ниска цена в сравнение с българския, увери експертът. „Ако някой твърди, че където и да е в България, се разтоварва украинска пшеница, го моля да каже къде точно и кога. Гарантирам, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница”, каза още експертът.

Тя не очаква мярката за нулева ставка на ДДС за хляба и брашното да бъде отменена, тъй като е получила единодушна подкрепа от всички политически сили. "Ако кампанията срещу продукта, който ние произвеждаме, продължи, сме готови да сезираме прокуратурата за всяване на смут и паника", заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Според нея мерките, които подготвя служебният кабинет за цените на хранителните стоки, ще постигнат резултат. "Ако някъде има изкривени търговски практики, както вече стана ясно, те вече ще бъдат отстранени. Свободното пазарно общество има механизми за саморегулация, няма да бъдат въведени мерки, които нарушават тези механизми, добави Кукушева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: хлябценаДДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При цена на пшеницата 650 лева и 20 % ДДС хлябът беше 2.40 лева , махнаха ДДС стана 2 лева , пшеницата падна на 500 лева , но хлябът не помръдна .
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хлябът в ЕС е скъп, ако се влезе в еврозоната и тук ще се вдигне цената.
114
1
 
11
 
! Отговори
Да де преди 1 година
Цирка с цените е заради изборите!После ще ги намалят.
113
0
 
7
 
! Отговори
Аз (допълнение) преди 1 година
Но такива неща трябва трябва да се решават след консултации с трите звена на веригата производители -търговци-потребители ! Говорейки помежду си се разбираме, а не като всеки прави каквото си иска, неслучайно е писано "В началото беше Словото" !
112
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 година
ДДС бих го премахнал изобщо, и бих го заменил с Данък за чиста печалба, а на прекупвачите бих им наложил лимит за надценка според количеството - така много неща биха си дошли на мястото !
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При бай Тошо нямаше банани и тоалетна хартия.
110
0
 
9
 
! Отговори
Алоооо, политицитъпи преди 1 година
Стоките от първа необходимост трябва да са без ддс, или с поне с не повече от 5% !! Народът не ви нито роб, нито слуга , напротив - вие сте избрани да му служите !!!
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още не разбирам как не сте си купили по една фурна за хляб да си го правите сами за по 1.20лв. Отдавна щяхте да сте си избили парите и да ги накарате тия да се осъзнаят.
108
6
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо фен преди 1 година
При бай Тошо хлябът беше 40 стотинки и беше по-вкусен !!!!!
107
3
 
14
 
! Отговори
До 127 преди 1 година
У нас хляба се прави от фуражна пшеница , качествената е за износ.Не вярвайте на заблудите.
106
5
 
9
 
! Отговори
Мехмед преди 1 година
Няма инфлация, истината е че преминаваме към нов световен ред, което не е никак лошо за работещи нормални хора без или с едно дете. Безделниците, които се множат като лалугери вече не представляват пазар за капитализма, а са просто *** и трябва да се изчистят. В близките 10 години матряла ще намалее и нещата ще се понаредят.
105
1
 
14
 
! Отговори
ТрънЧО преди 1 година
Пак шъ повторя: Щом народъ Търпи, значи - още може!
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правя хляба в къщи с машина, с брашно преди поскъпването става нормален и си поема водата, с новото скъпо "премиум" брашно за 1.60 става водичка нищо не поема и отгоре потъва, да наистина не е от нискокачествено украинско вярвам ви.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите в тоя сайт са потресаващи, направо не можа да повярвам че има такива прости хора в България
102
3
 
8
 
! Отговори
НЕКА НИ Е ЗЛЕ! преди 1 година
ЦЕНИТЕ СА НИСКИ. ТРЯБВА ДА СЕ УДВОЯТ ЗА ДА СЕ УСЕТИ ПРОМЯНАТА. ВСЕ ОЩЕ НАКОИ НЕ Я ОТКРИВАТ НИКАДЕ? НИТО В МАГАЗИНА, НИТО В БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА, НИТО ПРИ ЧИЧО ДОКТОР, НИКАДЕ? ДЕЕБИЛИ!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА 1 МЕСЕЦ БОЙКОТ И ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА ПРАВИТЕ ХЛЯБ!САМО, ЧЕ НЯМА ГЪРЦИ ПО НАШАТА ЗЕМЯ!
100
0
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Яж каквото искаш. Казвам ти за твое добро. А не да не си виждаш чушлето още на 30 години, а на 50 да си с диабет, износени стави и разширени вени.
99
2
 
2
 
! Отговори
Меки китки преди 1 година
На кривата коалиция Пляк Пляк и Де е Бе..ГЕРБ им пречи !
98
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Е тогава ще има секс в парламента обещавам !!
97
4
 
3
 
! Отговори
До 118 преди 1 година
ПП, разбира се. ГЕРБ е най-пропадналата сбирщина от хайдути, безочливи лъжци и неграмотни парашутисти. Свърши им времето.

Спонсорирани публикации