Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят

Минималната заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота
851
Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят
Снимка: БГНЕС

"Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас цените на стоките от малката потребителска кошница са нереалистично завишени. Четирите мерки, които предлагаме от КНСБ, целят да върнат конкуренцията, където е нарушена. Има бариери за влизане в отрасъла предвид наличието на дългосрочни договори между търговските обекти и производители. Не знаем колко е надценката по пътя от производителя до щанда заради логистика и реклама". Това каза пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

Още по темата

Той подчерта, че няма логика надценките да са толкова големи и ако нелоялните практики се изсветлят, то целият отрасъл ще стане по-конкурентен.

"Търговците би трябвало малко да се засрамят! Компенсацията за бизнеса беше 8 млрд. лева за една година, а цената на труда нарасна с около 15%. Хлябът, сиренето, краставиците поскъпнаха с между 20-30-50%. Кое толкова като разход е поскъпнало, за да вдигаш крайната цената? Разходите за труд ли са поскъпнали с 40%? Или разходите за ел. енергия, при положение че цяла година са субсидирани? Трябва реципрочност в поведението както на потребителите, така и на производителите, и на търговците", каза Костов.

По думите му покупателната способност на масовия българин намалява. Според него няма нищо лошо да има търговски оборот между държавите, но заради климата, в който живеем, ние имаме конкурентни предимства в производството на домати, краставици, картофи, а от 60 до 80% от тези продукти са внос от други страни.
"Не си ползваме конкурентното предимство. Има генерално сбъркани неща в цялата ни стратегия за развитие на земеделието, а от там и в ценообразуването по цялата верига на доставка. Като купуваш картофите от Полша и доматите от Германия, естествено че транспортните разходи ще са шест пъти по-големи", допълни Костов в предаването "Неделя 150".

По данни на Института на един работещ човек са необходими 1352 лева (нетно), за да живее нормално. Минималната работна заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


851
Още по темата: магазинКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
525
0
 
12
 
! Отговори
gogo преди 1 година
НЯМА ДЪРЖАВА!!!Всеки се спасява по индивидуално, а оставащите са от онези, които меч не ги я сякъл по време на турското робство!
524
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е много лесно - в никакъв случай не купувайте нищо българско и от България, ако имате възможност - Гърция, Сърбия, Турция са наблизо :)
523
0
 
23
 
! Отговори
Засрамен търговец: преди 1 година
"Ами омръзна ми старото бентли,искам ново ламборджини,няма да се излагам пред колегите..."
522
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Търговците би трябвало МАЛКО да се засрамят!" !? Малко ли!? Четох, че пенсионер с мин. пенсия кара на хляб и вода само! Дотам ли я докарахме!?
521
2
 
10
 
! Отговори
шеф на Лидл преди 1 година
Мене ногу мъ е срам!
520
0
 
31
 
! Отговори
Black River преди 1 година
Българският "търговец" чалгопитек *** да се засрами?!? Това, по-алчна тVар едва ли съществува! Всички "търговци" у нас, четат пазарната икономика и ценообразуването, като дявола - Евангелието. Нищо. Сърбия ми е близо - за кашкавал и сирене винаги мога да отскоча. И на същите цени да е като у нас, пак е по-качествено! Така че, нашите "търгаши" ДГД!!!!!!
519
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отното цялата сценка е за да разделят обществото и да овладеят държавата предвоенно
518
0
 
24
 
! Отговори
Много лъжем преди 1 година
Яйцето М размер беше 18 стотинки, сега е 50ст, киселото мляко беше 70 стотинки, сега е 1,40. Кашкавала беше 7 лева, млякото 1лв.
517
2
 
17
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
а държавата какво прави по този въпрос!? пак след дъжд качулка!!!
516
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали се сещате, че парите за подпомагане на Украйна все трябва да дойдат отнякъде? Ами ето виждате как става. Чрез скъпите храни, повече печалби на търговците повече данък в държавата.
515
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
?Радев и гълъба трябва да се засрамят и рсзжалват. Некадърни и проссти и корумпирани.
514
8
 
11
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Още да поскъпнат храните още малко е и нека шарлатаните спечелят 159 депутата и направят правителство за да довършат каквото е останало от държавицата ни
513
3
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Язе глеаам 20 крави млеко иаам да ви издавя обаче го фърлам да не му падне цената! Искам да ви е скапо на вас гражданята !
512
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам сирене от сухо мляко за 50лв/кг и гарсониера 45м2 за 150К Евро в Обеля-Сф. Ай дано някой се върже, ама надали.
511
6
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Читъ коментариите ,ба могу сте прости тва гражданята уа....! Кът криф кюнец!
510
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "младежите." Опита да получиш някакво "предимство по старшинство" са неуспешни. Жалко, че се пробва и трябваше да го посочвам.
509
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Значи нищо не можеш, и зад тия мелодраматични реакции се криеш, че е така. Ясно.
508
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Ти май не четеш какво ти пиша. Нали и аз това казвам, че не е нужно да работиш ЗА ТЯХ, за да си КАТО ТЯХ. И между другото, аз знам ТОЧНО на какво се базира цялата ти реторика: на всички вас - възраждане, атака, такива като теб, дето обичате на де пишете индивидуалисти - кораба майка, източника на всичко ви е едно място - Кремъл. Няма нужда да работиш за други, които работят за Кремъл. Ти виждаш особена гордост ДИРЕКТНО да работиш за Кремъл.
507
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех Атака, Атака, а кога тия ще споделят кинтите си (зАрежи идеите) с теб или нещо бъркам ?!
506
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ А на какво можеш, дай примери.

Спонсорирани публикации