Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят

Минималната заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота
851
Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят
Снимка: БГНЕС

"Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас цените на стоките от малката потребителска кошница са нереалистично завишени. Четирите мерки, които предлагаме от КНСБ, целят да върнат конкуренцията, където е нарушена. Има бариери за влизане в отрасъла предвид наличието на дългосрочни договори между търговските обекти и производители. Не знаем колко е надценката по пътя от производителя до щанда заради логистика и реклама". Това каза пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

Още по темата

Той подчерта, че няма логика надценките да са толкова големи и ако нелоялните практики се изсветлят, то целият отрасъл ще стане по-конкурентен.

"Търговците би трябвало малко да се засрамят! Компенсацията за бизнеса беше 8 млрд. лева за една година, а цената на труда нарасна с около 15%. Хлябът, сиренето, краставиците поскъпнаха с между 20-30-50%. Кое толкова като разход е поскъпнало, за да вдигаш крайната цената? Разходите за труд ли са поскъпнали с 40%? Или разходите за ел. енергия, при положение че цяла година са субсидирани? Трябва реципрочност в поведението както на потребителите, така и на производителите, и на търговците", каза Костов.

По думите му покупателната способност на масовия българин намалява. Според него няма нищо лошо да има търговски оборот между държавите, но заради климата, в който живеем, ние имаме конкурентни предимства в производството на домати, краставици, картофи, а от 60 до 80% от тези продукти са внос от други страни.
"Не си ползваме конкурентното предимство. Има генерално сбъркани неща в цялата ни стратегия за развитие на земеделието, а от там и в ценообразуването по цялата верига на доставка. Като купуваш картофите от Полша и доматите от Германия, естествено че транспортните разходи ще са шест пъти по-големи", допълни Костов в предаването "Неделя 150".

По данни на Института на един работещ човек са необходими 1352 лева (нетно), за да живее нормално. Минималната работна заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


851
Още по темата: магазинКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
505
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "най-малкото симпатизант на партия" Що па трябва да си симпатизант, за да работиш за идеите на една партия? Не може ли без да си симпатизант да работиш за тях?
504
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Ами, не че нещо, но в големите градове е голямата конкуренция. То така и не стана ясно ти от позицията на какъв каза какви били младите днес. Нищо не показва, че можеш да им се намажеш и на малкия пръст. Те, за разлика от теб, не чакат на три генерации крадливи комунисти.
503
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз и сега си живея ПОЧТИ като при соца - невисоки, но достатъчни доходи, с тази разлика че тогава трябваше да бачкам. Неее, не съм пенсионер.
502
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "Не може простo да имаме еднакво мислене, но да нямаме взаимни политически обвързвания?" Никой не може да разбере какво озачават думи, използвани от човек, който сами я не може да каже какво точно значат. Например, "политически обвързвания" не е фиксиран термин. Може да варира от "член на партия" до "политически възгледи. Дв напълно различни неща. А като намеси и думичката "взаимни" съвсем става каша.
501
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Държавата ни се радва на високите цени, защото и носят повече ДДС. Другото са театрални представления за заблуда на народа!
500
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Затова ли си се заврял в провинцията, защото те е срам да се покажеш и да се види колко можеш срещу сегашните млади?
499
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "Що не кажеш, че съм и от Възраждане примерно?" Че то Възраждане е само поредното въплъщение на Атака, нищо повече!
498
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "А сега за какво живееш" Много е просто :))) ЗА ДА СИ РЕАЛИЗИРАШ ПОТЕНЦИАЛА като умствени и етични възможности. :))))
497
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "Аз какво общо имам с Атака и Сидеров не мога да разбера" Действаш и се държиш по същия начин. И по една "случайност" защитаваш едни и същи неща като него. :) Иначе абсолютно нищо.
496
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Това го каза СЛЕД като те конфронтирах за седенето ти тук, а това какво прави жена ти въобще не представлява интерес за мен. Само отбелязах, че присъствието ти отдавна е такова, тъй че въобще не става дума за случайност. Впрочем, аргумента ти не е толкова стабилен колкото си мислиш, защото това, че имаш свободно време не означава, че трябва да правиш това, което правиш по форумите. Явно, че не е само ей така (както твърдиш).
495
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1989 живеехме само за да ядем!
494
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 650/658 Я си дай източника на твърдението, че Рокфелер е собственик на Лукойл.
493
0
 
5
 
! Отговори
До 650 преди 1 година
Не знаех, че фамилията Рокфелер(собственик на Лукойл) е собственик и на Русия. Осведоми се малко бе ***, прочети това-онова преди да си пишеш простотиите си.
492
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Аз казах, че съм те срещал по форумите, не че си се заседявал в една тема. Специализирал си се в изкривяването на думите на събеседника, което говори, че отдавна ги практикуваш тези неща. Толкова по-зле за теб.
491
1
 
5
 
! Отговори
до 638 преди 1 година
Соцът се срина, защото тогавашните управници завидяха на богатите западняци, защото макар и в добро материално положение нямаше как да притежават заводи, бензиностанции, недвижими имоти, бизнеси и т.н. Просто системата не го позволяваше. Та затова спретнаха т.нар. приватизация. А обикн. човек го д-ха както винаги, и така от хилядолетия. Ах да, размерът на пресъпността просто се прикриваше от медиите.
490
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Не е "такава приказката" и на теб тази разлика много добре ти е ясна. Няма "приказка", която да заменя свидетелстването от първо лице. И, както казах, ВСИЧКО говори срещу версийката ти.
489
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Xaxa "и то абсолютно безпричинно. Всеизвестен факт е, че заповедите идват от ЕС" Ц, специално цените на горивата в България се контролират ДИРЕКТНО от Лукойл, което значи от Русия.
488
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ *** тя май често ходи "на гости", щото често си по форумите. Поне аз, дето не влизам толкова много, съм те засичал, и едва ли само тогава е било да си бил .
487
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "Нито съм комунист, нито русороб," Не си комунист, пък се перчиш с придобивките си от режима на комунистите, не си русороб, но ни в клин ни в ръкав буташ руската пропаганда. Ти вярваш ли си, или мислиш останалите за балъчета?
486
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "но той отказа категорично." Ама на това ти не си бил свидетел бе, другарю, а го разказваш все едно си бил. И ти го е разказвал човек, който по собствените ти думи, се е занимавал с не особено морални дейности. Викаш, той си е казвал "истината" а? Нищо, че ОФИЦИАЛНО ЗАКОНА БЕШЕ ТАКЪВ, че НЕ МОЖЕШ да станеш военен, ако не си член на Партията. Няма хъка мъка. Тъй че е твоята дума взета от думата на някакъв проваляк и служител на режима, срещу ВСИЧКО ИЗВЕСТНО.

Спонсорирани публикации